Vücut fonksiyonlarımızda nasıl yavaşlama gözleniyorsa zihinsel fonksiyonlarımızda da bir miktar yavaşlama gözlenir. Örneğin yeni bilgi öğrenme sürecimiz biraz daha uzayabilir ya da bir karar alırken eskisi kadar hızlı olamayabiliriz. Bunlar hepsi doğanın bir parçası.
Vücut fonksiyonumuzda oluşan değişiklik doğrudan zihnimizde etkiler. Örneğin kan dolaşımımız yavaşladığında beynimize giden oksijen ve besin miktarı azalır bu da dikkat ve hafıza gibi zihinsel becerilerimizi etkileyebilir. Aynı şekilde yaşla birlikte uyku düzenimiz bozulabilir ya da fiziksel aktivitelerimiz azalabilir. Oysaki hareket etmek beynimizi canlı tutan en önemli şeylerden biri, egzersiz sadece kaslarımızı değil beynimizde güçlendirir.
Bununla birlikte yaş ilerledikçe tecrübelerimizden ve duygusal zekamızdan daha fazla faydalanarak hayata dair bir bilgelik geliştiririz olaylara daha sakin anlayışlı yaklaşırız. Öğrenme ve hafızamzda bir miktar yavaşlama olsa da önceki deneyimlerimizle dayanan bilgilerimiz sağlam kalır. Önemli olan hem vücut hem zihin sağlığımızı destekleyecek bir yaşam tarzını kendimize benimsemek. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersizz, uyku duzenine dikkat etmek, zihnimizi aktif tutacak yeni şeyler öğrenmek hem bedenimizi hem zihnimizi uzun yıllar boyunca dinç tutabilir.