Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Eren Bönceoğlu
Üye 1 ay önce 5 Cevap
11

Biz yaşlandıkça vücut fonksiyonlarımız yavaşlıyor, peki zihinsel fonksiyonlarımız? Onlar da yavaşlıyor mu?

1,045 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Mert Canipek
Mert Canipek
156K UP
Öğrenci ve Sağlıkçı 1 ay önce

Hocam yaşlanan her hayvanın tüm fonksiyonları yavaşlar beyinde dahil bu alzheimer hastalığını düşün bunu geçiren çocuk veya erken yaşlarda insanlarda bulunmaz istisnaları var elbette Çin’de 19 yaşında bir arkadaş vardı sanırım insanlar veya her canlı doğar ve yaşlanır doğduktan sonra olgunlaşana kadar fonksiyonlarını %100 olamaz olgunlaştıktan sonra ise ölüme kadar her türlü vücut fonksiyonu yavaşlar bunu sadece 65 yaşından sonra yıl olarak geç olması için uğraşılabilir ama okumayan beynini çok yormayan insanlar için mümkündür bunu satranç oynayanlarda daha belli olur 50 yaşında satrançtaki en önemli insanlardan biri olan kasparov bırakmıştır hatta çoğu satranç oynayan kişi 30 yaşlaeında eskisi gibi iyi olamadığı için bırakır örnek magnus carlsen eskisi kadar iyi daha çok çalışsada eskisinden de çok çalışsa eskisi gibi olamayacaktır oda bunu bildiği için Dünya 1. Ünvanını korumamayı seçmiştir

10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fatma Nur İnakçı
Yazar 1 ay önce

Vücut fonksiyonlarımızda nasıl yavaşlama gözleniyorsa zihinsel fonksiyonlarımızda da bir miktar yavaşlama gözlenir. Örneğin yeni bilgi öğrenme sürecimiz biraz daha uzayabilir ya da bir karar alırken eskisi kadar hızlı olamayabiliriz. Bunlar hepsi doğanın bir parçası.

Vücut fonksiyonumuzda oluşan değişiklik doğrudan zihnimizde etkiler. Örneğin kan dolaşımımız yavaşladığında beynimize giden oksijen ve besin miktarı azalır bu da dikkat ve hafıza gibi zihinsel becerilerimizi etkileyebilir. Aynı şekilde yaşla birlikte uyku düzenimiz bozulabilir ya da fiziksel aktivitelerimiz azalabilir. Oysaki hareket etmek beynimizi canlı tutan en önemli şeylerden biri, egzersiz sadece kaslarımızı değil beynimizde güçlendirir.

Bununla birlikte yaş ilerledikçe tecrübelerimizden ve duygusal zekamızdan daha fazla faydalanarak hayata dair bir bilgelik geliştiririz olaylara daha sakin anlayışlı yaklaşırız. Öğrenme ve hafızamzda bir miktar yavaşlama olsa da önceki deneyimlerimizle dayanan bilgilerimiz sağlam kalır. Önemli olan hem vücut hem zihin sağlığımızı destekleyecek bir yaşam tarzını kendimize benimsemek. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersizz, uyku duzenine dikkat etmek, zihnimizi aktif tutacak yeni şeyler öğrenmek hem bedenimizi hem zihnimizi uzun yıllar boyunca dinç tutabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
15
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehemmed Shahmuradov
Bilimsever 1 ay önce

Yaşlandıkça bazı zihinsel işlevlerin yavaşlayabileceği doğrudur, ancak bu genel bir düşüş anlamına gelmez. İşlem hızı ve çalışma belleği gibi bazı bilişsel yetenekler, genç yaşlardaki kadar verimli çalışmak için biraz daha fazla zamana ihtiyaç duyabilir. Bu bazen yeni şeyler öğrenmek veya bilgiye ulaşmak için daha fazla zamana ihtiyaç duymak şeklinde kendini gösterebilir.

Ancak, diğer zihinsel işlevler yaşla birlikte sabit kalabilir veya hatta iyileşebilir. Örneğin, birikmiş bilgi ve kelime dağarcığı genellikle yaşam boyu büyümeye devam eder. Dahası, yaşam tarzı, sağlık ve genetik gibi faktörler bilişsel yaşlanmada önemli bir rol oynar, bu da bireysel deneyimlerin büyük ölçüde değişebileceği anlamına gelir. Bazı yavaşlamalar normal olsa da, önemli bilişsel gerileme yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası değildir ve zihinsel ve fiziksel olarak aktif kalarak genellikle hafifletilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Muhammet Çağrı Tan
Bilimsever bir öğrenci 1 ay önce

Yaşlandıkça vücut fonksiyonlarımız görevlerini tam anlamıyla yerine getirememeye başlar, bu süreç daha çok fiziksel fonksiyonlarda görülür. Örneğin yaşlanınca genellikle baston kullanırız, işitme, görme, tat alma gibi temel fonksiyonlarımızı yitirmeye başlarız. Bu, hücrelerin yaşlanması ve yeni hücrelerin yeteri kadar üretilememesiyle-mitoz bölünmenin yavaşlamasıyla-alakalıdır.

Yaşlanma sürecinde hayat boyu elde ettiğimiz bilgi birikimini artırmak mümkündür, ancak yukarıda da bahsettiğim üzere, duyu organlarının zayıflamasıyla iletişim becerileri azalır. Bir kitabı okumak, bir video izlemek, bir müzik dinlemek daha zor hale gelir. Tüm bunların yanında Alzheimer gibi beyin hastalıkları kişinin hafızasını ve düşünme yetisini önemli ölçüde zayıflatabilir.

Elbette bunlar her insan için geçerli olmayabilir. Ancak bilimsel ve akademik çalışmalar gösteriyor ki, genel olarak insanların bilişsel fonksiyonları azalma eğilimindedir.

Tüm Reklamları Kapat

Genetik ve kişisel faktörlerin etkisi de büyüktür. Kişi genetik olarak Alzheimer ve yaşlanmaya karşı yatkın ya da dirençli olabilir. Kişinin yaşam koşulları, stres seviyesi, beslenme ve hareket alışkanlıkları da bilişsel yaşlanmayı etkileyen faktörlerdir.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Şevval Ural
Şevval Ural
21K UP
"10. sınıf öğrencisiyim ve bilim ile biyolojiye ilgi duyuyorum." 1 ay önce

Yaşlandıkça hem bedenimiz hem de beynimiz biraz yavaşlar. Bu yüzden bazı şeyleri yapmak eskisi kadar kolay olmayabilir. Mesela, yeni bir şey öğrenmek veya birden fazla işi aynı anda yapmak zorlaşabilir.

Neden böyle oluyor?

Beynimizdeki hücreler azalıyor. Bu, beynimizin daha yavaş çalışmasına neden oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Beynimize giden kan azalıyor. Bu da beynimizin daha az enerji almasına yol açıyor.

Hormonlarımız değişiyor. Hormonlardaki değişiklikler de hafıza gibi bazı şeyleri etkiliyor.

Peki biz ne yapabiliriz?

Egzersiz yapalım: Spor yapmak hem bedenimize hem de beynimize iyi gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Sağlıklı beslenelim: Meyve, sebze ve balık gibi besinler beynimizi güçlendirir.

Zihnimizi çalıştıralım: Kitap okuyalım, bulmaca çözelim, yeni şeyler öğrenelim.

Sosyal olalım: Arkadaşlarımızla vakit geçirelim.

Yeterince uyuyalım: Uyku, beynimiz için dinlenme zamanıdır.

Özetle, yaş almak doğal bir süreçtir ve beynimizde de bazı değişiklikler olur. Ancak sağlıklı bir yaşam tarzı ile bu değişiklikleri yavaşlatabilir ve zihnimizi daha uzun süre genç tutabiliriz.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close