Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mine Nur
Mine Nur
3,279 UP
Üye
6

Birilerine neden hayranlık duyarız?

Doğada bu var mıydı?
593 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Fındıkcı
Kendi fikrimi paylaşıyorum.

"Doğada bu var mıydı?" sorusuna cevaben;

Hayranlık duygusu, sosyal olarak gelişmiş canlılarda olabilir diye düşünüyorum. İnsanlar, Maymunlar, Yunuslar sosyal olarak gelişmiş canlılardır. Yunusların birbirlerine hayranlık duyup duymadığını bilmiyorum. Maymunlar konusunda, "imrenme" diyebileceğim bir davranışa şahit olmuştum. Tabi bu, insan vücut dilinin küçük bir yorumlaması benim açımdan, yani kanıt olarak geçebilecek bir şey değil. O videoyu buraya atıyorum;

Tüm Reklamları Kapat

Ceviz Kıran Orangutan

Birilerine neden hayranlık duyarız?

Tüm Reklamları Kapat

Hayatı yaşayış biçimleri, bilgi birikimleri, toplum içerisindeki hal ve hareketleri veya ürettiği eserler vs. "hayran" olmamıza vesile olabilirler.

Her insanın yetiştiği ortam farklıdır ve "x" kişisi sadece bizim açımızdan mükemmel olabilir. O kişi olmayı isteyip ,kıskançlık da duyabiliriz. Hayranlık kavramının, kıskançlık kavramı ile bir alakası olabilir diye düşünüyorum, (biraz da fiziksel olarak hayranlık duymaktan yola çıkarak.) Her hayran, hayran olduğu kişiyi kıskanır demekte doğru değildir.

Kıskançlık değil de başka bir duygu ile de ilişkisini kurabilirim, "sevgi". Sosyal açıdan gelişmiş canlıları sayarken yakın dostlarımız köpekleri eklemeyi unuttum. Sahibine sevgi duyan bir kedinin ya da köpeğin sahibine "hayran hayran" baktığı videoları çoğumuz görmüştür. Belki "hayranlık" sevgiden evrimleşmiş bir duygudur. Fakat, hayranlığın neden ve nasıl ortaya çıktığı konusunda bilgim yok.

Yazdığım yazıların bilimsel bir dayanağı yoktur, kendi fikir yürütmelerim ile yazdığım cümlelerden ibarettir.

Kaynaklar

  1. C. Smith. Is There Any Scientific Evidence That Your Dog Loves You?. (11 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2021. Alındığı Yer: https://www.abc.net.au | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gustavo Jamfırst
Öğrenciyim

Mesela, o kişiyi gördüğümüzde mutluluk hormonumuz artıyorsa ve dış görünüşünü, veya iç görünüşünü beğenirsek o kişinin kendimize daha yakın kişilikte olduğu düşüncesine varıp, ona hayranlık duyabiliriz. [Bunlar kendi düşüncelerimdir, fakat aşağıda bilimsel bir kaynak ekledim oradan inceleyebilirsiniz]

159 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Betül Ertaş. Hayranlık Nedir Ve Neden Hayran Olma İhtiyacı Duyarız?. (14 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 12 Haziran 2021. Alındığı Yer: Wannart | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close