"Doğada bu var mıydı?" sorusuna cevaben;
Hayranlık duygusu, sosyal olarak gelişmiş canlılarda olabilir diye düşünüyorum. İnsanlar, Maymunlar, Yunuslar sosyal olarak gelişmiş canlılardır. Yunusların birbirlerine hayranlık duyup duymadığını bilmiyorum. Maymunlar konusunda, "imrenme" diyebileceğim bir davranışa şahit olmuştum. Tabi bu, insan vücut dilinin küçük bir yorumlaması benim açımdan, yani kanıt olarak geçebilecek bir şey değil. O videoyu buraya atıyorum;
Ceviz Kıran Orangutan
Birilerine neden hayranlık duyarız?
Hayatı yaşayış biçimleri, bilgi birikimleri, toplum içerisindeki hal ve hareketleri veya ürettiği eserler vs. "hayran" olmamıza vesile olabilirler.
Her insanın yetiştiği ortam farklıdır ve "x" kişisi sadece bizim açımızdan mükemmel olabilir. O kişi olmayı isteyip ,kıskançlık da duyabiliriz. Hayranlık kavramının, kıskançlık kavramı ile bir alakası olabilir diye düşünüyorum, (biraz da fiziksel olarak hayranlık duymaktan yola çıkarak.) Her hayran, hayran olduğu kişiyi kıskanır demekte doğru değildir.
Kıskançlık değil de başka bir duygu ile de ilişkisini kurabilirim, "sevgi". Sosyal açıdan gelişmiş canlıları sayarken yakın dostlarımız köpekleri eklemeyi unuttum. Sahibine sevgi duyan bir kedinin ya da köpeğin sahibine "hayran hayran" baktığı videoları çoğumuz görmüştür. Belki "hayranlık" sevgiden evrimleşmiş bir duygudur. Fakat, hayranlığın neden ve nasıl ortaya çıktığı konusunda bilgim yok.
Yazdığım yazıların bilimsel bir dayanağı yoktur, kendi fikir yürütmelerim ile yazdığım cümlelerden ibarettir.