Gerekliden de öte belirleyicidir, hayatidir. Bir toplum bilim ve akılcı diğer değerlerin üzerine kurulamaz. Bir toplumun tabiri caizse ''saçmalıklar'' üzerine kurulması gerekir. Saçmalıktan kastım kökeni akılcılıktan gelmeyen fikirlerdir. Neden? Toplum olabilmek için ''biz'' ve ''öteki'' gerekmektedir. Bunu sağlayamayan değerler toplumu üstüne inşa etmek için yetersizdir.
1- Akılcı değerler evrenseldir. Evrensel değerler bir insan grubunu birleştirme ve diğerlerinden ayırmada yetersizdir. Herhangi iki insan aynı akli değerler üzerinde uzlaşabilir. Ancak aynı saçmalık üzerinde uzlaşamaz. Türkiye'ye ait akıl dışı değerlerin tümünü birden başka bir ülke paylaşamaz. Çinliler besmele ile şeytan kovmaya ikna olamaz. Eğer olursa bu onda kimlik değişimine sebebiyet vermekte, Türk tarihini öğrenmekten daha etkili olacaktır. Onun için biz değişebilir. Saçmalıklar hangi tarafta olduğumuzu göstermede daha belirleyicidir. Kutsal değerler, mitler, alışkanlıklar, örfler, adetler...
2- Akli değerler açıkçası nüfusun tamamına hitap etmez. En zeki insanlar belirsizlik ilkesini anlayabilir ve ilgilenebilir ancak ortalama bir insan için bu zordur. Lakin en zeki kişi ve en aptal kişi ''Beşiktaşım sen çok yaşa canım feda olsun sana'' diye birlikte tezahürat yapabilir. Ortalama zekaya yakın insanları tavlayabilen değerler toplum kurmakta daha etkilidir.
3- Akli değerler bir insanı toplum için büyük fedakarlıklar yapma konusunda, sözüm ona saçmalıklar kadar ikna edici olmaz. Eğer onur, gurur, kutsallar vs. devreye girmezse savaşmak yerine boyun eğmek veya kaçmak bireysel olarak daha fazla fayda sağlayabilir. Ancak toplum çapında bu bir felaket olur. Ayrıca çok büyük acılar ve bunalımları atlatabilmek için gene bazen akli değerler başka değerlerin yanında yetersiz kalabilir.
4- Ayrıca akılcılığın toplumu oluşturan kutsalları yok etme ihtimali bulunmaktadır. Bir zamanlar pagan tanrılarına ne kadar itibar ediliyordu. Şimdi sadece bir masal, hatta espri malzemesi.
5-Kutsal değerlerin de akılcılığı yok etme ihtimali bulunur. Hristiyanlık yayıldıktan sonra Yunan biliminin zayıflaması, 11. yy'dan sonra İslam Dünya'sında bilimin zayıflaması vs.
Yani netice de bir toplumu oluşturmak, bir arada tutmak, büyük işlere sürüklemek, yatıştırmak daha çok akıl dışı değerlerin kullanılmasıyla mümkün. Akli değerler de toplumu güçlendirmek, yanlış yerlere sürüklenmesini engellemek, geliştirmek için lazım. Ancak ikisi birbirlerinin etrafında dönerek it dalaşına girmiş uçaklar gibiler. Dengeyi şaşarlarsa birinden biri çürüyüp zayıflar ve ortadan kalkabilir. Bu da o toplumun kabiliyetlerine kalmış bir şey.