Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Genç Mühendis
Genç Mühendis
338K UP
Üye 9 Eylül 2021 3 Cevap
3

Bir robotu insan yapsak bile, onu sevmeye gerçekten değer mi?

Şimdi x ve y isimli birbirini seven 2 kişi düşünelim. X araba kazasında ölsün ve bilim insanları onun birebir aynısını hem duygusal hem zihinsel tasarlamış olsun. Y kişisi hala daha X kişisinin robotunu sevebilir mi? Sevgi, karşısındaki kişinin karakteriyle mi alakalı yoksa ona yüklediğimiz anlamla mı alakalı?
467 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Yusuf İslam Çinkaya
Üniversiteye çalışıyorum 9 Eylül 2021

Şöyledüşün similasyonda sın ve hiçbiri gerçek deil ozaman sevdiğiin kişilerde gerçek deil similasyonda teorisi gerçek olsaydı sevdiğin kişiyi sevmekten vazgeçermisin tabikide hayır ozaman yapılan robot birebir aynı kişilikte ve görünüşteyse sevmeye devam edersin nekadar sahte olduğunu bilesende o robotun gerçek olduğuna inanmak istersin ve onu ole kabul edersin.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ersals Krononot
Ersals Krononot
312K UP
Krononot⁸ 9 Eylül 2021

Sevgi kavramının ve sevmenin evrenselliği, insanın bağ kurma temel ihtiyacı merkezinde baktığımızda, sevgi duyulan - bağ kurulan ŞEYin niteliği önemini kaybetmekte. Kişi bir oyuncağı da ömür boyunca sevebilir. Annesi ölmeden hemen önce hediye etmiştir ve kişi o nesne ile bağ kuracak yeterli anlama sahiptir. Bu anlamda, sevgi bağı kurmanın bir karşılığı olması gerektiği düşüncesi, sevgi bağının niteliği ile çelişmektedir.

Kişiye göre en değersiz bir nesneyle bile kurulacak sevgi bağının, bağı kuran kişinin üzerinde yapacağı olumlu etki (seratoninerjik sistem aktivasyonu) tek başına bunun için yeterlidir. Bir filmde, ıssız bir adada kalan adamın yanındaki top üzerine göz ağız çizerek onunla konuşmasının, yalnızlık hissini alması gibi. Yani temel bir gereksinim olan bağ kurma ihtiyacının giderilmesi için, bağ kurulan ŞEYin ne olduğu önemini yitirir. Her birey kendi değer yargıları üzerinden anlam yüklese de, değer - anlam bireysel olduğu için bir başkasının nesnesinin değerli olup olmadığı hakkında bir niteleme yapılamaz.

Tüm Reklamları Kapat

116 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Bilimsever 9 Eylül 2021

Sevgi karşıdaki varlığın (kişi, hayvan, obje, başka bir duygu, etc.) bana olan faydası ile alâkalıdır. Ben birini severim, çünkü o birinin varlığı beni mutlu eder. Bu mutluluk da beklentilerim ile alâkalıdır. Bana uyan ve benim tatmin olacağım şeyleri yapasınız ki sizi seveyim. Yani benim sizi sevmem için beni tatmin edecek özelliklere sahip olmalısınız. Eğer ben sizin benim gibi insan olmanızı önemsemiyorsam, sizin robot olmanız benim için anlam ifade etmez. Eğer önemsiyorsam, sevgim azalır/artar.

Bu da sorunun imâ ettiği sevginin objektif değerlere sahip olduğu iddiasını yanlışlar. ''Bunu sevmeye değer mi?'' sorusu saçmadır, beklentilerim bu yöndeyse veya beklentilerim bu alanın dışındaysa, yani bunu önemsemiyorsam, sevmeye devam ederim. Yok, insan olması sevgimi arttıran ya da en başında sevmemi sağlayan bir etken ise, sevgim azalır/ sevmeye devam etmem. Her şey benim tatminim ile alâkalıdır, her şey orada değer bulur.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close