Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Batuhan İyiis
Batuhan İyiis
3,070 UP
Üye
4

Bir ideolojiye saplanmak yerine şartların getirdiğine karşılık bir çözüm bulan merkezci bir düşünce ne kadar politikaya uygundur?

Şartlara göre hareket bir politikacı hem otoriter hem liberal hem eşitlikçi hem liberal hukukçu olabilir. Yani bir merkezci gibi düşünebiliriz. Peki merkezci olmanın nesi yanlıştır?
834 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
UNVANIM YOK BEYİM

Merhaba.Mevcut düzen statükocu değil zaten (Genel kontekst'ten bakıyorum ülkemiz özelinde konuşmuyorum).Pazar nerede ise tezgah orada.Fukuyama'nın dediği gibi :"İdeolojilerin sonu göründü/geldi".Tabii ki belli kurallar çerçevesinde bazı şeyler değişmiyor, belki de değişmeyecek.Ama tabii,burada toplumsal yargılar ve öteden beri gelen statükocu düşüncelerin etkisi var.Yeni nesiller eskiye nazaran çok daha farklı düşünüyor.Merkezci olmak birçok surette doğru değildir.Çünkü kozmopolit bir coğrafayada,epey bir düşünsel farklılıklarla karşılaşırsın.Farklı düşünceler merkezci komutlarla yönlendirilmek istemezler.Niye istesinler ki? Dünyanın neresine bakarsanız bakın,özgür,seküler,marjinal vesaire gibi modernist tanımlar çerçevesinde değerlendirilebilecek bir anlayış yoktur(Antitezi olan arkadaş varsa cebine iki tane daha argümanını koysun.Almanya'da bu hafta "Devlet,coronavirüs bahanesiyle bizi uyutuyor" diyen Alman halkı,derisi farklı diye ayrımcılık gösteren Nazi anlayışı,buraya son dem'de olmuş yüzlerce iğrenç olay sığdırılabilir ama yazımın mehabetine saygımdan paylaşmayacağım.).Bunu en optimum seviyede uygulayan anlayışlar vardır sadece.Ve bu ülkeler adını söylememe gerek yok zannediyorum; eğitimde,endüstirde,ekonomide hayli yol katetmiş görünüyorlar.

326 görüntülenme
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Golgiyev Brasovha
Sadece Vatandaş

İdeoloji saplantısı denilen asıl olaydan bahsetmek istiyorum: Öncelikle eğitim. Bir bireyin ideolojisini belirleyen en önemli etken, aile, arkadaş çevresi, toplumda edindiği statü sebebiyeti ile oluşturduğu çevre. Bir birey yetiştiği bu toplumda ona verilen baskılayıcı ideolojik safsataların etkisine mutlak olarak maruz kalıyor. Bunlar bireyi etkilendiği ideolojiye pozitif veyahutta tam tersi negatif, ters bir etki yaratabiliyor. İnsanlar ideolojileri bir gereklilik gibi görüyor, bir ihtiyaç, zorunluluk barındıran bir düşünce yapısı olduklarını sanıyor. İdeolojiler bireyin ruhuna, kalbine ve özellikle beynine işleyen idealist düşünceler bütünüdür. Bu düşünce ve fikirler bireye gayrimeşru olan tüm eylemleri, meşrulaştırmak adına yaptığı eylemlere büründürür. İdeolojik bağlılıklar bireye şart koşulan gerekli eylem ve hareketi sağlamak adına fikirsel düşüncelerin empoze edilmesi ile başlıyor. İdeoloji kavramının kesin bir çıkış tarihi yoktur, insanlar bu fikir ve düşünce sayılan siyasi eylemleri benimsemiş ve kutuplaşmak, birbirlerini ötekileştirmek adına ideolojilere sığınmıştır. İdeolojik saplantı, insanların dinamik bir eyleme geçmesi adına idealist düşünceler empoze etmeye devam ettikçe, birey mevcut "X" ülkesinin içeresinde yer alan ekonomik-sosyal-siyasi-yaşam şartları gibi konuların sebebiyetini kavrayamıyor ve bunun suçlarını yine karşıt ideolojiden sorumlu olduğunu savunuyor.

Merkeziyetçi yapının oluşması için ya milli mücadele dönemi gibi bir savaş yaşamamız ya da gökten mesihin inmesi gerekiyor.Yani ya zorunluluk ya da çoğunluğun inandığı ilahi bir güç. İnsanların ideolojik safsatalarından kendi özgür düşünceleri ile prangasından kurtulması, insanların ortak bir değer, ortak bir yapıda buluşması adına birleştirici bir gücün, ahlaki ve etik olarak aynı zamanda hukuksal ve genel irade adına kendi değerlerini oluşturmasıdır. İdeolojiler, ahlaki ve etik konulardan bahsetmez, hukuk üstünlüğü tanımaz, toplumun yaşam şartlarını düşünmez(çünkü en iyi yönetimi sadece kendi iktidara gelirse düzeleceğini söyler.) insanları kutuplaştırır, gerçeği görmekten alıkoyar. Mevcut ideolojilerin yok olması ve insanların ortak amaç ve gayeleri adına ortak bir değerde buluşması, sorunlara çözüm bulmada gerekli olan en öncelikli maddi eylemdir.İdeolojiler, insanların düşünce yapısını bozarak, gerçekleri görmesine engel sebebiyeti veren en önemli konudur.

Tüm Reklamları Kapat

106 görüntülenme
0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Araba Tekerleği Yuvarlak Olmak Zorunda mı? Üçgen Tekerlek Mümkün mü?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bazen Kalbinize Bıçak Saplanmış Gibi Bir Ağrı Hissediyor musunuz?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Bir Diyetin Zırva Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Yazın Cereyanda (Soğuk Hava Akıntısında) Kalmak Sizi Hasta Eder mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close