Bilimin birden çok tanımı var ve bir çok da bileşeni var ama kısaca bilimi, "Evreni ve evrendeki her şeyi, belirli güvenilir yöntemler ve deney yolları kullanarak sistemli ve yalnışlanabilir biçimde anlamaya çalışma yöntemi" olarak özetlersek bu noktada şöyle bir açıklık ve şüphe ile karşılaşırız.
Bilim, doğası gereği her zaman gerçeği arar ve tüm gerçekleri de anlamayı hedefler. Ama bu gerçeklerin insanlığa nasıl bir etki sunacağını, en azından keşif aşamasında düşünmez ya da düşünse bile bilemez. Ve keşfedilenler bazen insanlığın zararına sebep olabilir.
Evrende başka canlılar var mı? Bu bilimin ilgilendiği en büyük sorulardan biri. Bunun peşinde koşuyoruz. Ama belki de keşfedeceğimiz canlılık insanlığı yok edecek? Bunu bilmiyoruz. Ve pek de önemsemiyor gibiyiz. Bu durum, atom enerjisinin keşfinin milyonlarca insanın ölümüne sebep olmasından farklı bir şey. Orada bu gücü kötü niyetli kullanma var. Bu bilimin suçu değil belki ama evrenin keşfi başka sorunlara yol açabilir, kötü niyetli kullanılmasa bile.
Bilim, keşfetmeye niyetlendiği gerçeklerin ağırlığını kaldırma becerisinde bir olgu mudur? Bu güzel bir soru. Zamanda yolculuğu bulduk ve becerdik diyelim. Sonuçları ne olur? Bilmiyoruz. Ama hepimiz bunu heyecan verici buluyoruz değil mi? İşte belki de o kadar hevesli olmamalıyız.
Başka örnekler de verilebilir. Bunlar bilimin direk zararları değillerdir belki ama tedirgin edici oldukları kesindir ve bilimin yaptığı keşiflerin sonuçlarına karşı yeterince hazırlıklı olduğunu iddia etmek pek mümkün görünmüyor.