Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Bilimin dünyaya zararları nelerdir?

7,541 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Bilimin birden çok tanımı var ve bir çok da bileşeni var ama kısaca bilimi, "Evreni ve evrendeki her şeyi, belirli güvenilir yöntemler ve deney yolları kullanarak sistemli ve yalnışlanabilir biçimde anlamaya çalışma yöntemi" olarak özetlersek bu noktada şöyle bir açıklık ve şüphe ile karşılaşırız.

Bilim, doğası gereği her zaman gerçeği arar ve tüm gerçekleri de anlamayı hedefler. Ama bu gerçeklerin insanlığa nasıl bir etki sunacağını, en azından keşif aşamasında düşünmez ya da düşünse bile bilemez. Ve keşfedilenler bazen insanlığın zararına sebep olabilir.

Evrende başka canlılar var mı? Bu bilimin ilgilendiği en büyük sorulardan biri. Bunun peşinde koşuyoruz. Ama belki de keşfedeceğimiz canlılık insanlığı yok edecek? Bunu bilmiyoruz. Ve pek de önemsemiyor gibiyiz. Bu durum, atom enerjisinin keşfinin milyonlarca insanın ölümüne sebep olmasından farklı bir şey. Orada bu gücü kötü niyetli kullanma var. Bu bilimin suçu değil belki ama evrenin keşfi başka sorunlara yol açabilir, kötü niyetli kullanılmasa bile.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim, keşfetmeye niyetlendiği gerçeklerin ağırlığını kaldırma becerisinde bir olgu mudur? Bu güzel bir soru. Zamanda yolculuğu bulduk ve becerdik diyelim. Sonuçları ne olur? Bilmiyoruz. Ama hepimiz bunu heyecan verici buluyoruz değil mi? İşte belki de o kadar hevesli olmamalıyız.

Başka örnekler de verilebilir. Bunlar bilimin direk zararları değillerdir belki ama tedirgin edici oldukları kesindir ve bilimin yaptığı keşiflerin sonuçlarına karşı yeterince hazırlıklı olduğunu iddia etmek pek mümkün görünmüyor.

648 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Vison Graphics
Vison Graphics
3,080 UP
Sadece merakli birisi
Orijinal Soru: Bilimin hayatımızdaki negatiflikleri nelerdir?

Bilim dediğimiz şeyin sınırları yoktur, buda canlılar üzerinde deneyler gibi olumsuzluklara yol aça bilir, bu yüzden ahlaki kurallar bazen şart ola biliyor, artı olarak çok hızlı gelişen bilime herkes aynı şekilde adapte olamaya bilir [1]

429 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yunus Emre Çelik
Okur

Bilimin dünyaya zararı doğrudan yoktur aslında. Ancak kimi durumlarda bilimsel araştırmalar ve keşifler doğal çevreyi ve insan sağlığını dolaylı olarak olumsuz etkileyebilir. Örneğin:

Nükleer Silahlar: Bilim, nükleer silahların geliştirilmesinde ve kullanımında önemli bir rol oynamıştır. Nükleer silahlar, insan sağlığına ve çevreye ciddi zararlar veren radyasyon salınımına neden olabilir.

Biyolojik Silahlar: Bilim, biyolojik silahların geliştirilmesinde de kullanılmıştır. Bu silahlar, doğal çevreyi ve insan sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İklim Değişikliği: Bilim, insan etkinliklerinin neden olduğu iklim değişikliği konusunda önemli çalışmalar yapmaktadır. Fakat, kimi endüstriyel etkinlikler ve sera gazı salınımı, çevreyi ve doğal yaşamı olumsuz etkileyebilir.

Teknolojik Kirlilik: Bilim ve teknoloji, endüstriyel üretim süreçlerini daha verimli ve etkili hale getirmiştir. Ancak bu süreçler, hava, su ve toprağı kirleten atıklar üretir ve bu da çevreye zararlıdır.

Genetik Modifikasyon: Bilim, genetik modifikasyon çalışmaları yaparak, bitkilerin ve hayvanların özelliklerini değiştirebilir. Ancak bu çalışmalar, kimi türlerin doğal yapısını bozabilir ve biyolojik çeşitliliği tehdit edebilir.

Bu gibi olumsuz etkilerin önüne geçmek için, bilim insanları, hükümetler ve endüstriyel kuruluşlar, çalışmalarını sürdürürken çevre ve insan sağlığına zarar vermemek için önlemler almalıdırlar. Bununla birlikte, bu zararların çoğu, bilimsel gelişmelerin yarattığı faydalardan çok daha küçüktür ve bilim, insanlığın çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir biçimde yaşamasına yardımcı olan bir araçtır.

476 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close