Bu, insanlık tarihinin en büyük sorularından biri. Şimdiye kadar her yeni keşif, bir sonrakinin kapısını araladı. Elektrik keşfedildiğinde kimse interneti hayal etmiyordu, kuantum mekaniği doğduğunda ise bilgisayarlar çok basit hesap makineleri gibiydi. Ama burada kritik bir soru var: Bu ilerleme hep böyle mi devam edecek, yoksa bir yerde durmamız gerekecek mi?
Belki de doğal sınırlar var. Evrende her şey sınırsız değil, en azından bildiğimiz kadarıyla. Işığın bile bir hızı var. Mutlak sıfırın altına inemiyoruz. Atomları belli bir noktadan daha küçük parçalara ayıramayabiliriz. Ve belki de teknolojik gelişmelerin de benzer bir limiti vardır. Ama bu sınır, bugünden görebileceğimiz bir şey mi? Yoksa sınır sandığımız şeyler, tıpkı geçmişte "uçmak imkânsız" diyenler gibi, sadece bizim hayal gücümüzün yetmediği noktalar mı?
Buna bir de insani faktör ekleniyor. Teknoloji ilerledikçe daha karmaşık hale geliyor ve biz bu hızla başa çıkabilecek miyiz? Yapay zekâ, biyoteknoloji, kuantum hesaplama... Hepsi hızla gelişiyor ama bir noktada bunları kontrol edemeyecek kadar yavaş mı kalacağız? İnsan beyninin kapasitesi sonsuz değil. Şu an bile bazı bilim dalları o kadar derinleşti ki, bir insanın ömrü tek bir alanı tam anlamıyla öğrenmeye yetmeyebiliyor. Peki bu, ilerlemenin yavaşlamasına neden olabilir mi?
Öte yandan, gelişim sadece bizle sınırlı olmayabilir. Eğer zeka dediğimiz şey biyolojik formdan çıkıp, tamamen sentetik bir varoluşa evrilirse, işte o zaman belki de gerçekten sınırsız bir ilerleme mümkün olur. Çünkü makinelerin yorulma, unutma ya da sınırlı öğrenme gibi dertleri yok. Ama işin ilginç yanı şu: Bu noktada hala "biz" olarak kalıyor muyuz, yoksa yeni bir varoluş şekline mi geçmiş oluyoruz?
Belki de her şey bir döngü içinde ilerliyor. Teknoloji bir sınır noktasına gelip yavaşlıyor, sonra yeni bir bakış açısı ya da devrimsel bir buluş geliyor ve tekrar hızlanıyor. Ama tamamen durması? Şu an için, bu pek olası görünmüyor. [1]
Kaynaklar
-
Richard Dawkins. (2006). The God Delusion. ISBN: 978-0-618-68000-9. Yayınevi: Bantam Books.