Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Agageldi Asyrow
Üye 1 ay önce 6 Cevap
11

Bilim ve teknoloji gerçekten sınırsız ilerleyebilir mi, yoksa bir noktada durmak zorunda mıyız?

Bilimin geleceğine baktığımızda gerçekten ilerlemeye devam edebilir miyiz, yoksa bazı konularda sınır noktaya ulaşmış olabilir miyiz? Kardeşev Skalası’ndaki medeniyetler gerçekten mümkün mü, yoksa bu sadece bilim kurgu mu? İnsanlık olarak kendimizi kandırıyor olabilir miyiz? Bazı alanlarda çözülmesi imkansız duvarlara çarpabilir miyiz?
939 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
6 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

Özelde Öznesi Belirler, Genelde ,İse Evren!

Özne biziz. Bilim ve teknolojiyi var eden biziz.

Haliyle bu soruya vereceğimiz her cevabın dönüp dolaşıp dayanacağı son sınır biziz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu illaki sapiens olarak türümüz olmak zorunda değil. Biz gibi veya bizi aşkın, bilim ve teknoloji üretebilecek tüm olası var olacak varlıklar için geçerlidir ve yine onların sınırları ile sınırlıdır.

Özneyi türümüz olarak ele alır isek, buna verebileceğimiz cevabın üç sınırı vardır:

1. Türümüzü kendi elimiz ile ve ahmakça bir öngörüsüzlük sonucu yok ettiğimiz gün.

2. Türümüz yok edecek teknolojileri ve yine ahmakça bir sorumsuzluk ve öngörüsüzlük ile geliştirdiği gün.

Tüm Reklamları Kapat

3. Evrenimizin, yasaları eli ile artık yeter diyerek şaka yaptığı gün. Dünyamızın, güneşimizin, evrenimizin ölümü gibi. ( Bu sınır, özellikle evrenin ısıl ölümü, bu evrene içkin her varlık için son sınır gibi gözüküyor.)

Bu üçünden biri gerçekleşene kadar önümüz açık. Sevgiyle…

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Serdar Çakmak
34 yaşında Mimar, sanatçıyım, bilim ve felsefe araştırmacısıyım 1 ay önce

Bilim ve teknolojinin ilerleyişi sınırsız devam edebilir; ancak önündeki sınır her daim insanın bizzat kendisi olacaktır.

Bence Tip 1, Tip 2, Tip 3 şeklinde tanımlanan galaktik medeniyet seviyelerine çıkabilmemizin önündeki yegane engel biz insanlığın uyarlık nezdinde bugüne değin tarih boyunca ilerleyişimizi durdurup bizleri ortaçağ karanlığında dibe çeken sebeplerdir. Tarihsel ilerleyişimizi ve entelektüel gelişimimizi engelleyen onun yerine bizleri yozlaşmaya ve savaşmaya, bitmek bilmez katliamlara iten sebeplerdir.

Bizler insan değerlerini gerçek anlamda toplumsallaştıramadığımız sürece bilim ve teknolojik gelişimimiz bizleri ütopik bir gelecek yerine distopik bir geleceğe götürür. Distopik bir geleceğin sürekliliği bana göre yoktur. Bu tip bir gelişmiş uygarlık bencil çıkar savaşımları ile kendi kendini yok eder veya açılan toplumsal makas nedeniyle medeniyet kendi içinde çöküşe uğrar.

Tüm Reklamları Kapat

O nedenle; bilimin ışığını uygarlığımızın ve yakın geleceğimizin yol göstereni yapmalı ve bunu yaparken insan değerlerimizden (sevgi, barış, iyilk, empati...) asla sapmamalıyız. Bu da toplumsam ve siyasal sistemlerimizi tekrar gözden geçirmemiz gerektiğini, gezegenimiz ile acilen barış içinde yaşamayı başarmamız gerektiğini, insanın insan üzerindeki sömürüsüne son vermemiz gerektiğini, toplumun entelektüel seviyesini bilimsel eğitim ile acilen artırmamız gerektiğini bizlere hatırlatmaktadır.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Adnan Berk
Adnan Berk
69K UP
Bilim Meraklısı 1 ay önce

Bu, insanlık tarihinin en büyük sorularından biri. Şimdiye kadar her yeni keşif, bir sonrakinin kapısını araladı. Elektrik keşfedildiğinde kimse interneti hayal etmiyordu, kuantum mekaniği doğduğunda ise bilgisayarlar çok basit hesap makineleri gibiydi. Ama burada kritik bir soru var: Bu ilerleme hep böyle mi devam edecek, yoksa bir yerde durmamız gerekecek mi?

Belki de doğal sınırlar var. Evrende her şey sınırsız değil, en azından bildiğimiz kadarıyla. Işığın bile bir hızı var. Mutlak sıfırın altına inemiyoruz. Atomları belli bir noktadan daha küçük parçalara ayıramayabiliriz. Ve belki de teknolojik gelişmelerin de benzer bir limiti vardır. Ama bu sınır, bugünden görebileceğimiz bir şey mi? Yoksa sınır sandığımız şeyler, tıpkı geçmişte "uçmak imkânsız" diyenler gibi, sadece bizim hayal gücümüzün yetmediği noktalar mı?

Buna bir de insani faktör ekleniyor. Teknoloji ilerledikçe daha karmaşık hale geliyor ve biz bu hızla başa çıkabilecek miyiz? Yapay zekâ, biyoteknoloji, kuantum hesaplama... Hepsi hızla gelişiyor ama bir noktada bunları kontrol edemeyecek kadar yavaş mı kalacağız? İnsan beyninin kapasitesi sonsuz değil. Şu an bile bazı bilim dalları o kadar derinleşti ki, bir insanın ömrü tek bir alanı tam anlamıyla öğrenmeye yetmeyebiliyor. Peki bu, ilerlemenin yavaşlamasına neden olabilir mi?

Tüm Reklamları Kapat

Öte yandan, gelişim sadece bizle sınırlı olmayabilir. Eğer zeka dediğimiz şey biyolojik formdan çıkıp, tamamen sentetik bir varoluşa evrilirse, işte o zaman belki de gerçekten sınırsız bir ilerleme mümkün olur. Çünkü makinelerin yorulma, unutma ya da sınırlı öğrenme gibi dertleri yok. Ama işin ilginç yanı şu: Bu noktada hala "biz" olarak kalıyor muyuz, yoksa yeni bir varoluş şekline mi geçmiş oluyoruz?

Belki de her şey bir döngü içinde ilerliyor. Teknoloji bir sınır noktasına gelip yavaşlıyor, sonra yeni bir bakış açısı ya da devrimsel bir buluş geliyor ve tekrar hızlanıyor. Ama tamamen durması? Şu an için, bu pek olası görünmüyor. [1]

Kaynaklar

  1. Richard Dawkins. (2006). The God Delusion. ISBN: 978-0-618-68000-9. Yayınevi: Bantam Books.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Əli Fərzəliyev
bilim delisi 1 ay önce

Bence kardeşev şkalası mümkün amma biliminde bir sonu var bence.Mesela hızı ele alalım eski çağlarda ses hızına ulaşılamaz diye biliniyordu amma ulaşıldı çünki o dönemde daha teknolojinin sınırlarından çok uzaktaydık amma artık gitdikçe yaklaşıyoruz.Mesela ışık hızını ele alalım.İstersek kardeşev şkalasında 1000e ulaşalım bu evrenin açığını bulmadığımız sürece ışık hızına ulaşamayız büyük ihtimal.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Özgür Atlas
Özgür Atlas
50K UP
Psikoterapist 1 ay önce

Bilim ve teknoloji gerçekten sınırsız ilerleyebilir mi, yoksa bir noktada durmak zorunda mıyız?

Sınırsız kavramı bizi zihinsel algılamamızın dışına iterken, matematiksel olarak sonsuz olasılıkları içerdiğini düşündürür. Dolayısıyla evet teknoloji doğanın sonsuz zenginliğine uygun sonsuz sayıda olasılıkları içeren maddenin değişik varyanslarını bizim karşımıza ilerleme olarak getirebilir.

Zaten durduğumuz, yanıtlarla yetindiğimiz, ihtiyacımıza uygun olanı belirlediğimiz anda durmaya başlıyoruz, o yüzden inanışlar, saplantılı-takıntılı ve tümgüçlü düşünceler etkisi altına giriyoruz gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Yani bizim için başlangıçta mümkün olmayan, anlaşılmayan, belirsiz kalan, tekinsiz ve karanlık bir çok nokta-durum-koşul bilginin değişimi ve dönüşümü, tekniğin kullanımı ve kültürün-kültürlerin biraraya gelmesi-kaynaşması ve dönüşümü sayesinde olasılık dahiline girdi, yapılabilir oldu, bizim için pratiki kolaylaştırıcı ve rahata ulaştıracak bir dönüşüme soktu.

Kısaca evet, olasılık dahilinde henüz mümkün olmayanlar mümkün hale geliyor ve bu mümkün olan hal ancak bir öncekinin üstünde ve onun mümkün olması dahilinde oluşabiliyor bu sınırlılık, eylemlerimizin nesnesi olan tekniğin-bilimin ve insanın düşüncesinin sınırlılıklarıyla mümkünleşiyor ve ilerleme-gelişme ve değişme oluşuyor gibi. tez, sentez ve antitez yani...

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close