Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ali Zengin
Ali Zengin
180K UP
Üye 15 Ağustos 2021
1

Bilim tanrının var olma/olmama olasılığı hakkında ne diyor?

Bilimsel olarak olma olasılığı mı yüksek olmama olasılığı mı? Veya bilim bu konu hakkında bir bilgiye sahip mi?
1,270 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Skeptik 15 Ağustos 2021

Bilim bu konuda bir şey demiyor. Tanrı, bilimsel yöntemle gözlenemediği için bilimsel olarak varlığı veya yokluğu çalışılamamaktadır, bilimin alanının dışındadır. O yüzden bilim bu konu ile ilgilenmez. Çalışamadığı bir "şey" ile ilgili olasılık da veremez. O yüzden bu olasılık size bağlıdır. "Bilimsel" olarak olasılık verilemediği için "inançsal" olarak inanma ihtiyacınıza göre bir olasılık verebilirsiniz.

237 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Timuçin Kurt
Timuçin Kurt
30K UP
Bilimsever, kitapsever 16 Ağustos 2021

Bilim biraz da "felsefe"nin sorduklarının cevaplanma çabasıyla ortaya çıkmış diyebiliriz. Mesela "neden şimşek çakar?" vb diye sorulursa ilgili bilim insanı + ve - yüklerden , bunların çakışmasından, bulutların yapısından vs bahsederek konuyu açıklamaya çalışır. "tanrı" kavramı şimşek, yer çekimi, ışık vb gibi kavramlardan farklı olarak "soyut" bir kavramdır. Soyut kavramlar tamamen herhangi bir kişinin tasavvuru ya da bir grup insanın "sorgulamadan" kabul ettiği kavramlardır. Bilim bir kavramı hiçbir zaman doğrudan kabul etmez, önce sebep-sonuç ilişkileriyle karşılıklar arar, ölçülebilirlik arar, tekrarlanabilirlik arar, gözlemlenebilirlik arar sonrasında belirli sayısal, istatistiksel veriler elde eder ve en sonunda bir hipotez ortaya koyar.

Eğer ki bilim bir tanrının varlığını ya da yokluğunu kabul ederek bir yola çıksaydı zaten bilim olamazdı. Çünkü yaygın olarak tanrı inancı ya bir dinin ya da inanç öğretisinin ana ögesidir, inanç, din, öğreti vb her ne ise bunların hepsi değiştirilemez dogmalara sahiptir ve bu yüzden değiştirilemezlik bilimin doğasına terstir.

Sonuçta bir tanrı var ya da yok diyelim, bu bilgilere ulaşabilmenin tek yolu yine bilimdir... Çünkü her bilimsel gelişme bize yaşanan en küçük şeylerin , uzak galaksilerde ya da evrenin herhangi bir yerindeki bir fenomen gibi pek çok şeyin bile nedenlerini açıklıyor olması gerçeğidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim aşama aşama ve bir öncekinin üzerine koyarak ilerler, yeterli kanıt olduğunda ise bir önceki bilginin yanlış olduğunu bile kabul edebilir. Bu yüzden tanrı, cin, melek, şeytan, ruh gibi soyut kavramlarla uğraşmak yerine imkanı dahilinde gözlem ve deney yapabileceği, sonucunda da kanıtlanabilir, ölçülebilir cevaplar verebileceği kavramlarla ilgilenir.

Tüm bunlar bilimin tanrıyı yok ya da var sayması gibi bir durumu işaret etmez, bilimin sadece somut veri ve bilgilerle çalıştığını gösterir. Dolayısı ile tanrı var/yok olabilir temelinde bir olasılık/ağırlık merkezi olabileceği durumu pek de mantıklı değil çünkü bilimin çalışma şekli buna izin vermez...

245 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close