Öncesinde ne olduğu hakkında farklı görüşler var ama hiç birisi bilimsel veriler ve donelerle kanıtlanamadığı için geçerlilik görmüyor. En çok taraftarı olan görüş ise balon evrenler teorisi.
Esasen benim takıldığım nokta sorudaki "gaz kütleleri" oldu. Şunu bilmemizde yarar var; Big bang'te maddeler 1 noktada toplu değildi ki madde yoktu. Sadece enerji vardı, kütlesiz saf halde enerji. Big bangten yaklaşık 1 saniye sonra başlayıp ortalama 3 dakika süren aşamada hidrojen, helyum ve lityum çekirdekleri oluştu.
Bir de bu konuda şöyle birşey var mesela bunun bir süreklilik olduğunu düşünenlerde var yani evrenin sürekli patlayıp büzülmesi
Şöyle ki;
Eğer bir gün evrende birbirlerini kütleçekimi açısından fazlaca etkileyecek kadar çok gezegen , yıldız , galaksi filan olursa bu evrenin genişlemesini zorlaştırır çünkü kütleçekimleri birbirlerini birbirine çekmeye başlayabilir bu durumda bir büzülme ve olası büzülme sonucu tekrar bir big bang söz konusudur . Peki biz bu durumun olası olup olmadığını anlayabilirmiyiz? Evet ama teknolojik açıdan biraz zor çünkü bunun için örneğin en yakındaki kuasarı gözlemleyerek kırmızıya dönüşüne (Doppler etkisi dolayısıyla)bakmamız gerek . Bu döngü söz konusu olan sonsuzluk ve başlangıç olmaması dolayısıyla insan algısını biraz zorlar ayrıca bence örneğin bir yeni patlama sonucu yeteri kadar gök cismi oluşmazsa yeni bir büzülme söz konusu olmayabilir aslında bunun tam olarak sorunun cevabı niteliğinde olmadığınında farkındayım ama zaten kesin bir cevap yok .
Umarım yanlış bir bilgi vermemişimdir:)
Bilmiyoruz.
Bu tarz ilk olaylarda insan bilgisi her zaman zorlanmıştır. Ancak gelişen teknoloji ve bilim ile insanlık gün geldiği gün bu sorunun cevabını da bulmayı başarabilir. Şu an için elimizde bu konuyu kesinlikle anlatan herhangi bir veri maalesef ki yok. Ancak bu direncinizi kırmasın. Bir gün bilim bu konuda daha kesin verilerle konuşabilecektir.