Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sokrates Sokrates
Üye 14 Mart 2021
3

Bazı hayvanların beyin/vucüt orantısı, insanın beyin/vucüt orantısından daha büyük olması nedeniyle bizden daha zeki olmaları gerekmez mi?

Kaynak: Vikipedi, "Beyin-vücut kütlesi oranı"
2,101 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi 14 Mart 2021

Merhabalar. İşlevsellikle zekayı birbirine karıştırmamak lazım. Çünkü zeka, işlevselliği de içine alan fazlaca kompleks bir yapı. Yapı dediğime bakmayın, bütüncül değildir ve konumlanma göstermez. Beyin/vücut ile de zeka arasında anlamlı bir korelasyon mevcut değildir. Öyle olsaydı zürafalar için daha düşük zekalı; hipopotamlar içinse yüksek zekalı derdik. Ancak bunu diyebilmemiz için hiçbir anlamlı veri yok elimizde. Keza zekanın tanımı da su götürmez bir kesinlikle sınırlandırılmamıştır.

472 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç.M.Bakırcı. Beyinle Ilgili Yanlış Bilinenler. (14 Mart 2021). Alındığı Tarih: 14 Mart 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tan Yıldız
Tan Yıldız
57K UP
Nörobiyoloji, Bilişsel Psikoloji ve Davranışsal Genetik meraklısı 15 Mart 2021

Her ne kadar ensefalizasyon endeksi (beyin kitle endeksi), endokraniyal hacim ve beyin hacmi zeka ile bağıntılı olsa da bu bağlantı zayıftır ve MRI çalışmaları IQ ile beyin hacminin sadece r=0.24 bir korelasyona sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bu ise sadece türiçi bakımdan insanlar arası farkları açıklamakta işlevsel bir bulgudur, farklı türlerin nörobiyolojik yapılarının farklılıkları göz önünde bulundurulduğunda türler arası bir karşılaştırmayı yapmaya kesinlikle uygun değildir. Zekanın ne olduğundan ve psikometrik olarak nasıl ölçüldüğünden başka bir cevabımda bahsetmiştim (https://evrimagaci.org/soru/bilim-ego-akil-zeka-durtu-egilim-yatkinlik-gibi-insani-ozelliklerin-net-tanimini-yapmis-midir-12946#11578). Basit tepki zamanı gibi nörofizyolojik ölçümler; miyelanisyon derecesi, akson yoğunluğu, glukoz kullanımı gibi nörobiyolojik ölçümler zeka ile beyin hacminden çok daha sağlam bir şekilde bağlantılı olan değişkenlerdir.

219 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Jakob Pietschnig, et al. (2015). Meta-Analysis Of Associations Between Human Brain Volume And Intelligence Differences: How Strong Are They And What Do They Mean?. Neuroscience Biobehavioral Review. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close