Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Eski Dünya Maymunları ve İnsanlarda Beynin Evrimi: İri Beyinlerimiz Nereden Geliyor?

İnsanlarda Beyin Evrimini Gösteren Harika Bir İnfografik!

1 dakika
8,030
Eski Dünya Maymunları ve İnsanlarda Beynin Evrimi: İri Beyinlerimiz Nereden Geliyor?
Tüm Reklamları Kapat

İnsan beyninin evrimine dair bugüne kadar hazırlanmış en harika grafiklerden birini Türkçeye kazandırmak istedik. Bu grafikte beynin büyümesi, birçok diğer grafiktekinin aksine "zincirleme" olarak değil, Eski Dünya Maymunları ve onlardan ayrılarak evrimleşen, bizim de içinde bulunduğumuz Kuyruksuz Maymunlar'a ait bir evrim ağacı üzerinde gösterilmiştir. Dahası, beynin farklı parçalarının farklı oranlardaki evrimi vurgulanmıştır.

University of Jena

Unutulmaması gereken en kritik nokta şudur: Beyin büyüklüğü, tek başına anlamsızdır. Eğer ki beyin büyüklüğü zekanın doğrudan göstergesi olsaydı, 8000 cc'lik beyniyle sperm balinaları, şu anda galaksimizi kolonize eden tür olurdu. Biz insanların beyni, sadece 1300 cc civarında bir hacme sahiptir! Ancak bir balinanın dev beyni, dev vücuduna oranlandığında ortaya çıkan sayı, insanın beyninin vücuduna oranına göre çok daha küçüktür. Büyük bir vücut, büyük bir beyin gerektirir; çünkü daha iri bir vücudu yönetmek zordur. Ancak ne zaman ki beyin büyüklüğü, vücut büyüklüğüne göre daha büyük hale gelmeye başlar; o zaman zekanın fazladan öne çıktığını ve beynin evriminin yan ürünü olarak hayalgücü, yüksek düşünsel fonskiyonlar, bilinç, duygular gibi çok sayıda bilişsel özelliğin de geliştiği görülmektedir. İnsan evriminde olan başlıca budur: Türümüzün atalarının beyni, vücut oranlarına göre fazlasıyla irileşmiştir.

Sadece bu da değil! İleri düzey bilişsel fonksiyonlarımızı kazandıran frontal lobun, diğer loplara oranla büyüklüğü de çok önemlidir. Tıpkı beynin göreli büyüklüğü gibi, bu lopun göreceli olarak irileşmesi de bir türün zekasını katlayarak arttıran unsurlardan birisidir.

Tüm Reklamları Kapat

İşte bu görsel, bu süreci tek bir karede göstermeyi başarması bakımından son derece önemlidir. Bu konuyu daha iyi anlamak için, konuyla ilgili olarak İnsanlarda Körelmiş Bir Yapı: Çeneyi Çalıştıran Kaslar ve İnsan Zekasının Evrimi: Neden Sadece İnsanın Beyni Bu Kadar Evrimleşmiştir? başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
4
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 12
  • Tebrikler! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Bilim Budur! 3
  • Güldürdü 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/11/2024 09:39:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5315

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Wuhan
Kitlesel Yok Oluş
Deprem
Bebek
Ölümden Sonra Yaşam
Nöron Hücresi
Çocuklar
Biyokimya
Bilinç
Farmakoloji
Süt
Hayvanlar
Sağlık Bilimleri
Coğrafya
Covıd-19
Şeker
Yeme
Bilim İnsanı
Atom
Sanat
Yıldız
Ölüm
Türleşme
Klinik Mikrobiyoloji
Aşılar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Eski Dünya Maymunları ve İnsanlarda Beynin Evrimi: İri Beyinlerimiz Nereden Geliyor?. (21 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 7 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5315
Bakırcı, Ç. M. (2018, January 21). Eski Dünya Maymunları ve İnsanlarda Beynin Evrimi: İri Beyinlerimiz Nereden Geliyor?. Evrim Ağacı. Retrieved November 07, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5315
Ç. M. Bakırcı. “Eski Dünya Maymunları ve İnsanlarda Beynin Evrimi: İri Beyinlerimiz Nereden Geliyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Jan. 2018, https://evrimagaci.org/s/5315.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Eski Dünya Maymunları ve İnsanlarda Beynin Evrimi: İri Beyinlerimiz Nereden Geliyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 21, 2018. https://evrimagaci.org/s/5315.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close