Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Bazı böcek türlerinin fenotipinin yaprağa çok benzer bir şekilde evrimleşmesi bir yakınsak evrim örneği midir ?

Eğer öyleyse böyle bir durumun gerçekleşme ihtimali ne kadar olasıdır?
575 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Kaan Yiğit Emer
Veteriner hekimlik öğrencisi, entomoloji meraklısı.

Hayır değildir. Kastettiğiniz böcekler muhtemelen yaprak ve sopa böcekleri. Bu böceklerin ve kamuflaj yeteneği yüksek olan diğer böceklerin bu yeteneklerini avcı baskısı nedeniyle kazandıkları düşünülmektedir. 66 milyon yıl kadar önce dinozorların neslinin tükenmesi sebebiyle meydan avcı memeli ve kuşlara kalmıştı. Bu avcıların baskısı sebebiyle kamuflaj adaptasyonu ve mimikri çok daha hızlı bir şekilde evrimleşmeye devam etti. Ancak mimikri ve adaptasyonun evrimi bundan çok daha öncesine dayanıyor. Karada yaşayan böceklerin evrimi karasal bitkilerin evrimi ile hemen hemen aynı zamanlarda yani 400 milyon yıl önce dolaylarında görülmeye başlıyor. Mimikri ve adaptasyon örneklerini ise çiçekli bitkilerin evriminden bile öncesinde yani 280 milyon yıl önce görmeye başlıyoruz. Bu da böceklerin bitkilerle yakınsak evrim örneği vermediğini gösteriyor. Bazı böcekler ise mesela sopa böcekleri ve sopa taklidi yapan bazı güve tırtılları yakınsak evrime bir örnek olarak verilebilir. İki türünde amacı sopa mimikrisidir. Aynı şekilde bazı mantis türleri ve güve veya kelebek türleri benzer bitkilerin görünümüne sahip olabilir. Burada da amaç o bitkinin mimikrisidir ve mantisler ile kelebekler veya güveler arasında bir yakınsak evrim söz konusudur.

115 görüntülenme

Kaynaklar

  1. W. V. Boven. The Evolution Of Insects That Mimicry Plants. (13 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 3 Eylül 2021. Alındığı Yer: Natural History Curiosities | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Politik Yanlışçı
Bilimsever

Değildir. Bir şeye yakınsak evrim diyebilmemiz için, bunların aynı sebepten evrimleşmiş olmaları gerekir. Örneğin yarasaların ve kuşların kanatları bir yakınsak evrim örneğidir. Yüzen memeliler ile yüzen balıkların vücutlarının birbirine benzemesi veya yunuslar ile yarasaların aynı radar sistemini kullanıyor olması yakınsak evrimin örnekleridir. Birbirine çok benzer iki yapı, aynı sebepten evrimleşmiştir.

Ağaçlar ve ağaçlara benzeyen böceklerin durumunda ise aynı sebep yoktur. Ağaçlara benzeyen böcekler avcılarından korunmak için bunu evrimleştirmiştir, yani çevreleri ile aynı dokuya sahip olup avcılar tarafından ayırt edilememelerini sağlamışlardır. Ağaçlar ise böyle bir amaca sahip olmadan yaprak dokusuna sahip oldular. Örneğin bir ağacın yaprağı, avcıdan korunmak için yeşil değildir. Fotosentez yaptığı için öyledir. Yaprağı taklit eden böcek ise o yaprağa benzemek (ve böylece avcılar tarafından ayırt edilmemek) için yeşildir. Bu yüzden yakınsak evrim söz konusu değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Natural History Curiosities. The Evolution Of Insects That Mimicry Plants. (13 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 3 Eylül 2021. Alındığı Yer: Natural History Curiosities | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close