Bankacılık faaliyetlerinin ortaya çıkmasının nedeni olarak, tek bir savaşı ele almak doğru değildir. Bankacılığın tarihsel gelişimine bakıldığında, Orta çağda İtalya'da bazı faaliyetler görülmektedir, özellikle Floransa burada özel bir yere sahiptir. Ünlü Medici ailesi, dönemin önemli bankerlerindendir.
Daha geçmişe gidildiğinde, İslam coğrafyasında aktif bir ticari yaşamı göze çarpacaktır. Burada sarraf - cehbez denilen kimseler, İtalya'da sonrasında görülen temel bankacılık işlemlerini gerçekleştirmektedirler. Yani bu işlemlerde Avrupalı meslektaşlarının öncülleridir. Daha eskilerde ise Antik çağlara kadar bu tarz işlemler görülmektedir. Ticari işlemlerin gelişimine koşut bankacılık faaliyetleri de gelişmiştir.
Fakat bu sürece rağmen bankacılık faaliyetleri savaşlardan da etkilenmiştir. Örneğin esham denilen, iltizam sisteminin gelişmiş bir formu olan düzenleme, finans ve bankacılık işlemlerinde Türk tarihi açısından bir dönüm noktasını ifade eder ve 1768-1774 arasında Rusya ile yapılan uzun savaş ile yakın ilişkilidir. Bu tarz ilişkiler, yani bir savaş ile bankacılık faaliyetlerinin güçlenmesi, büyük alt yapı projelerinde de gözlemlenir. Dolayısıyla, yüksek kamu harcamalarının oluştuğu zamanlarda bankacılık faaliyetleri daha da gelişme göstermiştir.
Haçlı seferlerinin de etkisi olduğunu okumuştum.Kudüs'e gitmek için yola çıkan hacıların mallarını güvence altına almak için böyle bir kurumsallaşma sürecine gidilmiş.Hatta şövalyeler bu işte o kadar ilerlemişler ve servet sahibi olmuşlar ki Fransa gibi döneminin en güçlü krallıklarından biri olan devlete defalarca borç vermişlerdir.Güzel Philippe nüfuzunu kullanarak seçtirdiği papa 5.clement ile birlikte tapınak şövalyelerinin servetine oturmuştur.Şovalyelerin güçlü bir bölgesi olan İsviçre'nin bankacılıktaki tarihi belki de buraya dayanıyordur?