Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Ay’ın uzaklığı ve kütlesi nasıl hesaplanır?

Hiçbir yerde tam anlamıyla cevabı bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.
1,145 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Barış Barış
bilim meraklısı

Kütleyi hesaplamak için daha Kepler'den beri bilinen kütleçekim etkisi üzerinden hesaplanıyor. Çünkü kütleçekim etkisi uzaklığın karesi ile ters, kütle ile doğru orantılı.

Gök cisimlerinin mesafesini ölçmek için bir çok yöntem kullanıldı. Eski Yunan medeniyeti bu konuda matematiğin ve geometrinin nimetlerinden faydalanmıştı ki ekteki kaynakta açıklaması var. Bugün yakın gök cisimleri için işimiz daha kolay. Onlara ışık dalgası yollayıp gidiş dönüş süresi üzerinden mesafeyi ölçebiliyoruz. Çünkü ışık hızı sabit.

Tüm Reklamları Kapat

393 görüntülenme

Kaynaklar

  1. E.Kuvan. Gök Cisimleri Arasındaki Mesafe.... (5 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 5 Aralık 2020. Alındığı Yer: evrim ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zeynep Özen
Zeynep Özen
32K UP
Zeynep ÖZEN, Fen Bilgisi Öğretmenliği 4.Sınıf Öğrencisi

Ay’ın uzaklığını Galileo’nun geometrik yöntemi ile hesaplarız. Aristankus ay tutulması sırasında Ay’ın çapının Dünya’nın çapından daha küçük olduğunu gözlemlemiştir. Galileo’nun yöntemine gelecek olursak birbirinden uzak A ve B noktası belirliyoruz ve burada iki gözlemci yer alıyor. Belirlenen A ve B noktası aynı boylamda olmalıdır. Aynı boylamdaki gözlemciler Ay’ı neredeyse aynı noktada görürler. A ve B noktası arasındaki uzaklığı bilmemiz gereklidir. A ve B noktasına karşı olan merkeze Ay’ı alıyoruz. A ve B noktalarının merkeze olan uzaklığı r olur. α/360=AB arası uzaklık/2πr ile r bulunur A ve B noktaları üçgen oluşturur ve paralaks açısını tespit edilir. Üçgen tabanları ve karşısındaki açıyı bilmemiz gerekir. Bu yönteme üçgenleme yani paralaks yöntemi diyoruz.

Ayın kütlesini Newton’a kadar kimse ölçemedi çünkü Newton kütle çekim yasasını keşfetti. Kütlesi ölçülmek istenen cisim merkezde olmalıdır ve etrafında dolanacak uyduya ihtiyaç vardır. Newton Ay’ın kütlesini ölçemedi çünkü Ay’ın etrafında dolanan bir şey yoktu ancak teknoloji ilerledikçe Ay’a yapay uydu gönderildi ve Ay’ın etrafında dönmesi sağlandı ve Ay’ın kütlesi ölçüldü. Ay’ın kütlesi Newton’un ikinci yasası olan F=m.a formülü ile bulunur.

Tüm Reklamları Kapat

216 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close