Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yasin Demirtaş
Yasin Demirtaş
1,646 UP
Üye
1

Ayak tırnağının genel işlevi nedir?

Normalde pek bir işe yaramayan ayak tırnaklarımızın evrimsel süreçteki yeri nedir?
5,746 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Araştırmacı

İnsanların neden tırnağı vardır?

Bütün primatlarda olduğu gibi insanın da el parmaklarının tırnakla desteklenmiş geniş uçları vardır. Bu makalede pençenin düzleşmiş bir formunu andıran tırnağın, evrimsel gelişimdeki rolü, vücudumuzun tırnağı neden ve nasıl ürettiği, kesilince neden acımadığı gibi ilginç detaylar özetlenmiştir.

Tırnak neden oluşur?

Tüm Reklamları Kapat

Tırnaklar keratin denilen yarı saydam bir proteinden yapılır. Bu aynı zamanda saçlarımızın üretildiği proteindir. At, inek, zebra gibi hayvanlarda olan toynaklar da aynı proteinden üretilir. Uzun, sert bölümüne (oje sürülen bölüm) tırnak gövdesi (nail plate) denir. Şeklini belirleyen altındaki kemiğin yapısıdır. Birkaç kat ölü sıkıştırılmış hücre tabakası tırnağı sağlam, sert ve buna rağmen esnek kılar. Tırnak deriden çıktığında hücreler gerçekten ölür, tırnağımızı kestiğimizde acımamasının nedeni de budur. Aynı durum saçlarımız için de geçerlidir.

Neden tırnaklarımız var?

Tırnaklar pençe ve toynağa çok benzer. İnsanların da dahil olduğu tüm primat ailesi üyelerinin geniş parmak uçları vardır ve bu parmaklar tırnaklarla desteklenmiştir. Maymun, şempanze, lemur gibi günlerini ağaçlara tırmanarak, daldan dala atlayarak geçiren hayvanların bunu rahatlıkla yapabilmek için geniş parmak uçlarına ve tırnaklara ihtiyacı vardır. Geniş parmak uçlarının üzerinin tırnakla kaplı olması parmağın korunması konusunda önemli bir avantajdır. Ayrıca tırnak, kazıma ve kazma gibi işlere katkı sağlar.

Lemurların (makigiller) tırnakları ağaca tutunmalarına destek olur.

Tüm Reklamları Kapat

Tırnak yerine pençesi olan hayvanlar ise pençelerini avlanmak, kazmak, kendilerini savunmak hatta tıpkı primatlar gibi ağaçlara tutunmak için kullanırlar. Bu da tırnak ve pençenin aslında aynı amaca hizmet ettiğini gösterir.

Homo Sapiens 2,5 milyon yıl önce taş aletler kullanmaya başladığında parmak uçları atalarından daha geniş bir şekil almaya başlamıştır. Binlerce yıllık evrim sürecinde prehistorik insanların tırnakları daha küçük ve daha estetik bir görünüşe sahip olmuştur.

El ve ayak tırnakları ne işe yarar?

Birinci amacı parmaklara kalkan olmaktır. Tırnak, parmak ucu kemiklerini (distal falanksı) ve çevresindeki yumuşak dokuları yaralanmalardan korur.

Parmak, bir nesneye dokunduğunda tırnak parmağı destekleyerek parmağın etli kısmının duyarlılığını artırır.

Bazı kesme, koparma, kazıma ve kavrama eylemlerine katkı sağlar.

Kaşıma işlevi de yabana atılamaz.

Ayak tırnakları ise sert yapısı sayesinde parmak uçlarındaki damar ve kas ağlarını korurlar.

Sağlık göstergesidir. Tırnaklar yaklaşmakta olan bir hastalığın belirtilerini gösterebilir. Bazı hastalıkların teşhisinde önemli bir işaret olarak kabul edildiklerinden doktorlar hastaların tırnaklarını muayene ederler. Susuz kalma ya da hastanın şokta olma durumu tırnaklardan anlaşılabilir. Üzerine baskı uygulandıktan sonra orijinal pembe rengine hızla dönmemesi de hipovoleminin yani kan miktarının azalmasının bir göstergesidir.

309 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Olaganustukanitlar.com. (8 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close