Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bora G
Üye
1

Ay'a, Mars'a veya güneş sistemindeki diğer yaşanabilir gezegenlere, uydulara gitmek için trilyonlarca dolar harcanması sizce ne kadar anlamlı?

Daha her gün binlerce insanın öldüğü çözülemeyen yüzlerce hastalık varken, enerji sağlamada doğal kaynakları çok ilkel düzeyde kullanabiliyorken, dünyadaki insanlar arasında eşit kaynak dağılımını sağlayan bir sistem kuramamışken bu kadar büyük kaynakların ve bilimsel enerjinin bu projelere harcanmasının mantığını anlamıyorum.
168 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
210K UP
Astrofizik meraklısı...

Basit ve sığ bir düşüncenin, eğitimsiz beyinlerde hayat bulmuş halidir bu çelişki.

Çünkü kimse demez ki; "Yahu şu askeri harcamalara ayrılan parayı, neden dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için kullanmıyoruz?" "Bu kadar büyük kaynakların ve bilimsel enerjinin askeri projelere harcanmasının mantığını anlamıyorum" demez kimse. Genelde ilk hedef astronomi olur.

Gerçek hesaplardan gidelim önce;

Tüm Reklamları Kapat

ABD'nin yıllık ortalama askeri harcaması 650 milyar dolardır. Çin 228 milyar dolar, Rusya, 66, Hindistan 65, Fransa 57, İngiltere 55 milyar dolar yıllık ortalama para harcar. Bir de bunların çoğu, boşa giden paradır. Bir uçak gemisinin Hawai'den Ortadoğu körfezine gidip gelmesi 80 milyon dolar civarıdır. Buraya sadece 6 ülkenin bilgileri yazdım. Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) 2017yılında yayınladığı raporda, dünyanın en zengin 22 ülkesinin son 10 yılda askeri projelere harcadığı paranın, 10 trilyon 739 milyar dolar olduğunu açıkladı. Dünyanın geri kalan ülkleri bu hesaba dahil değil bu arada.

Uzay araştırmaları yapan bütün ülkelerin, (ABD, Rusya, İngiltere, Almanya, Fransa, Japonya, Hindistan, Çin, Güney Kore, Kanada, İtalya) son 10 yılda harcadıkları paranın toplamı, 728 milyar dolardır. Evet yanlış okumadınız, askeri harcamaların küsuratına bile yaklaşamamış.

Peki, insanlığa ne gibi bir getirisi oluyor uzay araştırmalarının? İşte burada eğitimsizlik devreye giriyor.

Hiç araştırma yapmadan, elinizdeki (çoğu medyadan alınma) veriler ile oturduğunuz yerden mantık yürüterek, insanlığın kaderini değiştirecek fikir üretemezsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Uzay araştırmaları sonucu elde ettiğimiz bazı faydalardan bahsedelim: Örneğin kullandığımız tüm elektronik kablosuz cihazlar uzay araştırmalarının bir ürünüdür. Tüm iletişimimiz, dünyanın etrafındaki binlerce uydudan sağlanır. TV yayınlarından, MRI cihazlarına, GPS teknolojisine, hava durumu takip sistemlerinden, çizilmez camlara, bebek mamalarından, endoskopi cihazlarından, yapay kalp pompalarına kadar burada saymakla bitiremeyeceğimiz teknolojik yenilik uzay araştırmalarının ürünüdür.

Bütün bu yeniliklerden kar sağlayanlar genelde ticari kuruluşlardır. Doğal olarak insanlar bu yeniliklerin, ürünlerin ve hizmetlerin pazarlandığı ticari şirketler tarafından üretildiğini zanneder.

Bunun yanı sıra, küresel iklim değişikliği, ozon tabakasındaki delik ve buzulların erimesi gibi gezegenimiz için hayati önem taşıyan bir çok konu da uzay araştırmaları tarafından ortaya çıkartılmıştır.

Tabi ki bunların içinde en önemlisi türümüzün geleceğidir. Bu gezegende sonsuza kadar kalamayacağız, kaynaklarımız tükeniyor, nüfus artıyor. Hadi bunlara bir çözüm bulsak bile güneşimiz eninde sonunda yakıtını tüketecek. Güneş sistemi dışına çıkmamız şart. Yoksa dinozorların kaderini paylaşırız.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close