Çünkü gündüz de Ay yüzeyinden Güneş ışığı yansımaya devam ediyor ve bunun parlaklığı gözümüzün ayırt edebileceği seviyenin üzerinde olduğu için gündüz de Ay'ı görebiliyoruz. Mesela Batı Kazakistan'da Beket Ata'da çekilen hoş bir fotoğraf:
Bazen ilk etapta Ay-Güneş-Dünya üçlüsünün gündüz nasıl gözümüze görünür olacak biçimde bir araya geldiğini anlamak zor olabiliyor; halbuki birçok farklı geometri ile bu mümkün:
Dikkat ederseniz bu fotoğrafta Dünya'nın Güneş'e bakan tarafında (sağ tarafında) gündüz iken, aynı zamanda Ay'ın bir kısmının aydınlık olduğu evreleri de var. Sizin gündüz hem Güneş'i hem Ay'ı gördüğünüz kombinasyonlar da bunlar.
Ek olarak, Ay'ın "Yeni Ay" evresinde her seferinde Güneş tutulması olmamasının nedeni de Ay-Dünya-Güneş üçlüsünün her zaman aynı düzlemde bulunmuyor oluşu:
Ay, Dünya-Güneş düzleminin üstünde veya altında kaldığında gölgesi Dünya'ya düşemiyor ve dolayısıyla Güneş tutulması yaşanmıyor. Bu evrede de gündüz vakti Ay'ı gökyüzünde görmek mümkün; ama bu, Ay'ın Dünya yönünde en az ışık saçtığı evre olduğu için genellikle İlk Dördün ve Son Dördün evrelerinde hem Güneş'i hem Ay'ı görüyoruz.