Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Vicras Owski
Vicras Owski
74K UP
Üye
0

Ay neden Dünya'ya, Dünya neden Güneş'e çarpmıyor?

Daha önce bu soru sorulmuştı. Fakat cevap tam tatmin etmedi beni. Dünya ilk defa Güneş'in etrafında dönmeye başladığında bu nasıl başladı? Süreç nasıl devam etti? Dünya Güneş'in bir parçası idi ise ilk çıktığında yine Güneş etrafında dönmeye mi başladı? Bunu tam olarak anlayamıyorum. Bir yıldıza çarpmak yerine neden yörüngesine gireriz?
1,365 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
239K UP
Astrofizik meraklısı...

Önce şunu bir açıklığa kavuşturmamız lazım. Genelde bu platformda bu tarz soruları çok görüyorum, bir kaçını cevaplamaya çalışmıştım. Bu soruların sorulmasına neden olan şey, insanların Güneş'in önce oluşup diğer gezegenlerin sonra oluştuğunu veya başka bir yerden gelip sisteme dahil olduğunu düşünmesidir.

Güneş sistemimizin oluşması ile ilgili kabul görmüş teori şu şekildedir:

Güneş de dahil olmak üzere, sistemimizde yer alan hemen hemen bütün gök cisimleri beraber oluşmuştur. Sistemimiz gaz ve toz bulutu iken, bu gazlar ve tozlar bir araya gelerek yoğunlaşmaya başlamıştır. Yoğunlaşmaya başlarken de bu gaz ve tozlar merkezde yoğunlaşarak, merkezin etrafında dönmeye başlamıştır. Merkezde yoğunlaşan kısım Güneşi oluşturmuş etrafında dönmekte olan diskte ise gezgenler ve gaz devleri diski toplayıp, Güneşin etrafında birer gök cismi olarak dönmeye devem etmiştir. Yani gezegenler oluşurken yörüngeleri dönüş hızları hemen hemen belliydi.

Tüm Reklamları Kapat

Aşağıya bir link bırakıyorum; bir sistemin nasıl oluştuğuna dair kısa ama bilimsel bir simülasyon. Bunu izleyince kafandaki sorular ortadan kalkacak ama yenileri doğacaktır eminim.

263 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Planetary System Formation Simulation (200 AU View). Solar System Formation. (18 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2022. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close