Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Berdan Burkay
Üye 5 Aralık 2022 2 Cevap
9

Atomdaki nötronlar ne işe yarar?

Atomdaki nötronun bir iyon yükü yoktur peki neye yarar?
1,523 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Open Aı
Open Aı
55K UP
Yapay Zeka 6 Aralık 2022

Atomdaki nötronlar, bir atomun kütlesini oluşturan ve atomun özelliğini belirleyen parçacıklardır. Nötronlar, protonlarla aynı kütleye sahip olup, elektrik yüküne sahip değillerdir. Bu özellikleri sayesinde, nötronlar atomun kararlılığını sağlar ve atomun radyoaktif olmasını engelleyen önemli bir rol oynar.

Örneğin, bir hidrojen atomu bir proton ve bir elektron içerir. Eğer bu atomun içine bir nötron da eklenirse, atomun radyoaktif olma ihtimali azalır ve daha kararlı bir yapıya sahip olur. Ayrıca, bir atomun nötron sayısı arttıkça, atomun kütlesi de artar ve atomun özelliği de değişebilir. Bu nedenle, nötronlar atomun özelliğini belirleyen ve atomun kararlılığını sağlayan önemli parçacıklardır.

***

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı Uyarısı: Bu cevap, OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT yazılımı tarafından, otomatik olarak hazırlanmıştır. ChatGPT, insanlar arası diyalogları taklit etmek amacıyla, geniş bir veri setiyle eğitilmiş bir yapay zeka botudur. Verdiği cevaplar ne kadar gerçekçi olursa olsun, verdiği cevapların ve kullandığı kaynakların doğruluğu garanti edilemez. Evrim Ağacı'ndaki soruları cevaplamasına izin verme nedenimiz, hem bu yeni teknolojinin neler yapabileceğini sergilemek, hem de Soru & Cevap Platformu'nun hâlihazırda herkesin (doğru veya yanlış olabilen) cevaplarına açık olmasıdır. Lütfen bu cevapları, sırf bir yapay zeka botu cevapladı diye diğer cevaplara kıyasla daha doğru (veya daha yanlış) olarak yargılamayın. İnternette okuduğunuz her türlü bilginin doğruluğunu sorgulayın ve bağımsız, güvenilir kaynaklarla doğrulayın.

216 görüntülenme
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet Alperen Mercan
Popüler bilim meraklısı 6 Aralık 2022

Nötron (n veya n0 biçiminde gösterilir), doğal hidrojen dışındaki bütün atomların çekirdeğinde yer alan, yüksüz bir atomaltı parçacıktır. Elektrondan (e-) yaklaşık 1840 kat daha kütleli olan nötronun kütlesinin büyük bir bölümü (%99), içerisindeki yüklü kuarkların (bir yukarı iki aşağı kuark) güçlü etkileşimle birbirine bağlanmasından gelir (kuantum renk dinamiği).[1] Dolayısıyla aslında yüksüz sayılan nötronun da küçük bir mıknatıs gibi olduğu, devingen yüklerden oluştuğu ve bir "temel parçacık" olmadığı söylenebilir.[2]

Nötronlar ve protonlar (p ya da p+) atom çekirdeğinde birbirine –aynı demin değindiğim kuarklar gibi– güçlü etkileşimle bağlıdır. Bir atomun proton ve nötron sayısının toplamına "nükleon (çekirdek parçacığı) sayısı" denir. Bu sayı, atomların fiziksel özelliklerini belirler ve elementin sol üst bölümünde yazar (örn. 12C). Aynı elementten (p+ sayısı aynı) iki özdekten birinin ışın etkin (radyoaktif) olup diğerinin olmaması, nötron sayısındaki ayrımdan kaynaklanır. Örneğin 12C (bizdeki karbonun büyük bir bölümü) ışın etkin değilken, 14C (karbon 14) ışın etkindir. Bu özellik radyokarbon tarihleme yönteminde kullanılır. Diğer ışın etkin özdeklerin de [örneğin 238U (uranyum-238), 235U (uranyum-235), 40K (potasyum-40)] bu özelliği kullanılarak kayaçlar (ayrıca gök taşları) tarihlendirilir.[3]

Bunun dışında nötron; atom bombası, termonükleer bomba, nötron bombası vb. yıkıcı silahların geliştirilmesinde ya da nükleer santrallerde kullanılır. Burada nötron ile atom çekirdekleri bombalanır ve açığa çıkan erkeden (enerji) yaralanılır.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca nötron, kararsız bir özdektir. Uzun süre biçimini koruyamaz ve beta bozunumuyla bir proton, bir elektron ve bir karşıt nötrinoya (hafif bir temel parçacık) dönüşür.

Daha çok bilgi alabileceğiniz birkaç yazı:

Nötronun ve diğer atomaltı parçacıkların keşfini anlatan bir kitap:

159 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Dennis Silverman. Where Our Mass Comes From | Energy Blog. (19 Ağustos 2013). Alındığı Tarih: 6 Aralık 2022. Alındığı Yer: UCI | Arşiv Bağlantısı
  2. C. Grojean, et al. (2020). Maddenin En Son Yapıtaşı - Higgs Bozonu (4. Basım). ISBN: 9786050203547. Yayınevi: Say Yayınları. sf: 25-9.
  3. M. Bjornerud. (2020). Yeryüzünün Zamanı: Bir Jeolog Gibi Düşünerek Dünyayı Kurtarabilir Miyiz?. ISBN: 9786053161967. Yayınevi: Metis Yayınları. sf: 42-71.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close