Burada dogmatik olmaktan kastın, çeşitli öğretilerin mutlak doğrular olduğuna ve asla değişmeyeceğine inanmak olduğunu varsayıyorum yoksa bu anlamsız bir soru olurdu.
"Ateizm dogmatik midir?" derken kastedilen ne? Ateizmin belirli emirleri, sınırları, öğretileri olan kutsal bir kitabı yok bu yüzden Ateistler örneğin bir Müslümanla tartışırken sıkıştığı zaman Ateist olma nedenini başka argümanlara dayandırarak tartışmaya devam ediyor ama örneğin bir Müslümanda aynı durum söz konusu değil. Bir Müslüman, Kuran'daki bütün ayetleri kabul eder dolayısıyla yan çizme gibi bir durum söz konusu olmuyor, ya bilgilidir ve o ayeti açıklar ya da o ayet hakkında bilgisi olmadığını söyleyerek o ayeti araştırmaya başlar.
Bu açıdan İslam, Hristiyanlık gibi dinlerin aksine Ateizm dogmatik değildir.
Eğer "Ateizm dogmatik midir?" derken kasıt Ateistler ise bence Ateistler dogmatiktir:
Aslında Ateistlerin, Ateizm konusunda samimi olduklarını hiç hiç düşünmüyorum çünkü öyle olsalardı her an panik halinde olmaları gerekirdi.
Bir Ateist şu an Dünya'nın parçalanmaması, Güneş'in nükleer reaksiyona devam etmesi, atmosferin uzaya kaçmaması, tohumlardan bitki çıkması, zigotların bebek haline gelmesi, gözle görmemiz gibi şeylerin neden olduğunu düşünüp durmalı.
Bir bilinç yoksa şu an Dünya'nın parçalanmaması için hiçbir sebep de yok demektir.
Yani mottomuz bu mu?
-"Dünya bir saat sonra parçalanmayacak çünkü daha önce parçalandığını görmedik."
Bu şuna benzedi: Bu çaydanlığın içindeki sıvı hiç bitmeyecek çünkü daha önce bittiğini hiç görmedik.
Biz evrende var olan olgulara isimler taktık, sonra bu işleri bu olguların yaptığını söyledik. Bakıyoruz toz bulutları, kaya parçaları bir kurala göre bir araya geliyor, sonra kütle çekimi deyip Tanrı'yı veya bir bilinci yok sayıyoruz(-sayıyorlar.)
Kütle çekimi yapmadı onu, bunu biri/birileri yaptı ve biz de buna kütle çekimi ismini verdik. Yani görebilenler için bir bilincin varlığına dair sonsuz sayıda delil var.
Peki şuna ne demeli?
-Ortada bir bilinç yok, Afrika bölgesi sıcak olduğu için kuşaklar geçtikçe beyazların sayısı azalacak, daha dayanıklı oldukları için siyahlar üreme fırsatı bulacak bu nedenle bir zaman sonra Afrika'da beyaz insanlar kalmayacak.
İyi de burada bilinç yok derken iklim şartlarının, toprak çeşitliliğinin, rüzgarın, yağışın vs. Tanrı'nın kontrolünde olmadığını varsaydın. Gerçekten Ateistler "Tanrı" derken ne kastedildiğini anladıklarından emin mi?
Bakın bu açıdan Ateistler dogmatiktir, her ne kadar evreni "doğa yasaları" oluşturdu derken ne kastedildiğini anlayamamış olsam da durum şöyledir:
"Fatır 41: Şüphesiz ki göklerin ve yerin yok olmasını engelleyen Allah'tır. Yok olurlarsa, O'ndan sonra (Allah'tan başka) kimse onları tutamaz. Şüphesiz ki O hoşgörülüdür, çok bağışlayandır."
Biz dünyanın parçalanmamasını, atmosferin uzaya kaçmamasını, evrenin çökmemesini Allah sağlıyor diyoruz; Ateistler ise kütle çekimi, manyetik alan, karanlık madde, karanlık enerji sağlıyor diyor.
İkisi arasında bir fark görebiliyor musunuz? Eğer Ateistlerin, evrende "olan" şeylere takılan isimlerin iş yaptığı önermesini anlayabilirsem ben bir fark göremiyorum.
Hani şu an farklı bir şey olsa ve mıknatıstan insan dünyaya gelse "x yasası" yaptı bunu...
137 görüntülenme