Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Deniz Ay
Üye
2

Antiseptik ve dezenfektanlar, COV-19 veya herhangi başka bir virüs üzerinde tam olarak nasıl çalışır?

Hidrojen peroksit veya alkol gibi maddeler COV-19'a veya diğer mikroorganizmalara neler yapıyor? Öldürüyor mu, etkisiz mi kılıyor veya hapis mi ediyor? Etkisiz kılınan mikroorganizma vücutta olsa bağışıklık sistemimiz ile dışarı atılır ancak dışarıda ise bu maddelerin etkisi geçince virüs yeniden aktif hale gelir mi?
1,325 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Muhammed Hüseyin Orhan
Yüksek Mühendis

Virüslerin en içinde virüsün çoğalmasını sağlayan DNA ya da RNA'dan oluşan viral genom ve genetik materyal, onların dışında protein tabakası ve protein tabakayı saran lipit bir zarf bulunmaktadır. Alkol bazlı dezenfektanlar öncelikle bu virüslerin yağ tabakalarını eritip ardından protein yapılarını pıhtılaştırarak bozarlar. Böylelikle korumasız hale gelen genom parçalanır ve virüs çoğalamadan yok olur.

Hidrojen peroksitin %3'lük çözeltisi eczanelerde oksijenli su adı altında satılmaktadır ve dezenfektanların içerisinde hammaddelerden biri olarak ya da kendi başına dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Onun da çalışma prensibi kısmen aynıdır, mikropların ve virüslerin ana yapılarını parçalayarak etkisiz hale getirirler. Hidrojen peroksit iyi bir yükseltgeyicidir. Yükseltgeme özellikleri ile büyük kimyasal yapıları mineral tuzlarına çevirirler, doğal olarak büyük yapıların arasındaki bağlar kırılmış olur ve virüs yine korumasız hale gelir.

Tüm Reklamları Kapat

%100 alkollerin bu reaksiyonlarda etkisiz olduğu bilinmektedir, lipit yapının eritilmesi ve protein yapının pıhtılaştırılması reaksiyonlarının gerçekleşebilmesi için bir miktar suya ihtiyaç vardır. Alkol oranı dünya sağlık örgütünün önerdiği (yaklaşık %80) değerlerde olan bir dezenfektan virüsleri parçalayacağı için o virüs bir daha aktif hale gelemez. (%80 değerini 4 numaralı kaynakta verdiğim dezenfektan tarifine göre yazdım)

Ek olarak bir tartışma programında covid-19'un zarflı bir virüs olduğunu ve bu yüzden alkol bazlı dezenfektanlarla kolayca etkisiz hale getirilebileceğini bir profesörün konuşmasından duymuştum. 2 numaralı kaynakta da zarflı virüslerin zarfsız virüslere göre alkol oranı çok yüksek olmayan dezenfektanlarla da etkisiz hale getirilebildiği yazılmış. Bu da profesörün sözünü doğrulamakta.

552 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Nbc News. (24 Mart 2020). Alındığı Tarih: 24 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimleri. (24 Mart 2020). Alındığı Tarih: 24 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Insider. (24 Mart 2020). Alındığı Tarih: 24 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Who Dezenfektan Tarifi. (24 Mart 2020). Alındığı Tarih: 24 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Virüs. (24 Mart 2020). Alındığı Tarih: 24 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
O. Gencay Gürkal
Bilgisayar Mühendisi

Kaynak kısmına birkaç tane link ekledim. Asıl cevaplara oradan erişebilirsiniz. Ama bundan önce antiseptik ve dezenfektan arasındaki farkları yazmak istedim.

Antiseptik nedir: Antiseptik, zararlı organizmaların büyümesini bu mikroorganizmaları öldürmeden durduran ya da yavaşlatan kimyasal bir maddedir. Özellikle ameliyat ve diğer tıbbi işlemler sırasında enfeksiyon risklerini azaltmak için sıkça kullanılır. Tıbbi ortamlarda farklı tiplerde antiseptikler kullanılmaktadır. Örneğin, cerrahlar ameliyatlara girmeden önce ellerini ve kollarını antiseptiklerle temizler, böylece ameliyat sırasında oluşabilecek enfeksiyon riskleri en aza düşürülmüş olur. En çok kullanılan türleri alkol, batikon ve oksijenli sudur.

Tüm Reklamları Kapat

Dezenfektan nedir: Dezenfektanlar mikroorganizmaları öldürmek veya tamamen ortadan kaldırmak için kullanılır. Bir diğer kullanım alanı ise cansız nesne ve yüzeylerin (tıbbi cihazlar, ekipmanlar, duvarlar, zeminler vb.) üzerinde bulunan virüs ve mikropları etkisiz hale getirmektir. Güçlü kimyasal maddeler kullanılarak hazırlanan dezenfektan çözeltileri cilt ve canlı yüzeylere temas etmemelidir; geçici veya kalıcı zararlar verebilirler. Örneğin cerrahi herhangi bir işlem sırasında doktor işlem uygulanacak bölgeyi antiseptikle temizler ancak ameliyat masasını sterilize etmek için bir dezenfektan kullanır.

716 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Medikalakademi.com.tr. (23 Mart 2020). Alındığı Tarih: 23 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Medikalakademi.com.tr. (23 Mart 2020). Alındığı Tarih: 23 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Ankara.edu.tr. (23 Mart 2020). Alındığı Tarih: 23 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close