Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bera S.
Bera S.
1,579 UP
Üye
11

Abiyogenez devam ediyor mu? Dünya'da yeni tek hücreli yaşam formları oluşuyor mu?

Yaşam başladıktan sonra abiyotikten biyotige dönüşebilecek tüm maddeler hücreye dönüştü ve şu an sadece üreyerek mi çogalabiliyorlar? Yoksa dünyanın o zamanki haliyle şimdiki hali arasında fark var ve o yüzden mi oluşamıyor? Ya da oluşuyor ama biz mi gözlemleyemiyoruz?
288 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Cevap
Ufuk Derin
Ufuk Derin
810K UP
Öğrenci-Okur
Orijinal Soru: Hidrotermal bacalar yaşamın doğmasına elverişli şartları milyarlarca kez sağlıyorsa neden canlılık tekrar başlamıyor?

Büyük ihtimalle canlılık yeniden oluşmuyor, oluşsa bile fazla tutunamaz. Çünkü önceden ortada canlılık yoktu. Bu tepkimeler hala yaşansa da hidrotermal bacaların etrafında çok sayıda tür yaşıyor ve bunların çoğu kemotrof. Normalde yaşamın başlangıcına öncülük edecek moleküller o organizmalar tarafından sürekli tüketiliyor. Diğer organizmalar kendilerine enerji üretmek için bu molekülleri tüketiyor veya farklı tepkimelere sokuyor. Bu yüzden yeni canlılık oluşması için gerekli olan tepkimeler yaşanamıyor, yaşansa da gerekli uzunlukta yaşanamıyor.

Kaynaklardaki videoyu tamamen izlemenizi öneririm.

Tüm Reklamları Kapat

140 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Evrim Ağacı. Dünya'da Bizden Farklı Yaşam Formları Olabilir Mi?. (29 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 3 Kasım 2021. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
8
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Sadık Berk Evren
Genç bir astronomi meraklısı, bilim araştırmacısı
Orijinal Soru: Yaşam başlangıç süreci sona erdi mi? Yoksa okyanus diplerinde hala yeni ilk hücreler oluşuyor mu?

Muhtemelen hayır. Çünkü Dünya'daki koşullar, artık eskisi gibi değildir.

Abiyogenezin meydana geldiği okyanuslardaki hidrotermal bacalar gibi yerler, bugün yüzlerce farklı canlı formuyla çevrili devasa ekosistemlerdir. Dolayısıyla yeni bir abiyogenezle ortaya çıkacak ön-hücreler, milyarlarca yıllık evrimin bir ürünü olan diğer canlılara karşı rekabet dahi edemeyecek ve yok olacaktır. Muhtemelen sıradan bir bakteri veya amip tarafından mideye indirileceklerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Bundan birkaç milyar yıl önce meydana gelen "ilk" abiyogenez sırasında, Dünya'da bu ilkel canlıları tehdit edecek bir unsur yoktu. Koşullar, kimyasal tepkimeler için mükemmeldi.

Sonuç olarak abiyogenez, kendisini geride bırakacak başka yaşam formları olmadığı sürece çalışabilir.

Kaynaklar

  1. D. Thomas. Why Hasn’t Life Appeared On Earth Multiple Times? - Dale Thomas - Medium. (22 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 23 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Medium | Arşiv Bağlantısı
  2. Quora. Why Isn't Abiogenesis Happening Today?. Alındığı Tarih: 23 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Yusuf İğın
Yusuf İğın
124K UP
Araştırmacı
Orijinal Soru: Abiyogenez hala devam ediyor mu?

Merhaba, abiyogenez teorisi yalnızca yaşamın cansızlıktan canlılığa olan sürecinde etkili olmuştur. Şu anda canlılık adına böyle br şey gözlemleyemeyiz çünkü abiyogenez süreci milyonlarca yıl süren bir süreçtir.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Abiyogenez Nedir. (22 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 22 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Ay Kraterindeki Dev Teleskop Ne İşe Yarayacak?
Ay Kraterindeki Dev Teleskop Ne İşe Yarayacak?
Körler ve Sağırlar Rüya Görür mü?
Körler ve Sağırlar Rüya Görür mü?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Tatil Ortası Depresyonu: Tatil İnsanları Neden Üzüyor?
Tatil Ortası Depresyonu: Tatil İnsanları Neden Üzüyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close