Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Solucan Beyniyle Kontrol Edilen LEGO Robotlar!

2 dakika
2,892
Solucan Beyniyle Kontrol Edilen LEGO Robotlar!
Tüm Reklamları Kapat

Eğer ki beyin elektriksel sinyallerin bir toplamıysa ve eğer bunların hepsini dijital olarak kataloglayabilirseniz, beyninizi bir bilgisayara aktarmanız teoride mümkün olabilir! Her ne kadar bunun ne kadar mümkün olduğu ve etik sorunları tartışmalı olsa da, bazı bilim insanları "tüm beyin emülasyonu" denen araştırmaları yürütmeye başladılar bile. Bunlar, "connectome" ("konektom") adı verilen devasa haritalandırma çalışmalarıdır. Konektomlar, bir canlının beynindeki bütün bağlantıların haritası demektir. Böylece, nasıl düşündüğümüzün de anlaşılabilmesi umulmaktadır. Beyinleri simüle etmek, daha iyi robotlar üretmemizi ve güçlü bir yapay zekanın temellerini atmamızı sağlayabilir. Ancak ilk adımlar, ufak olmak zorundadır.

Bu nedenle, bir grup bilim insanı Caenorhabditis elegans türü yuvarlak solucanlarla işe koyuldular. Bu solucanların genleri ve basit sinir sistemleri tüm detaylarıyla bilinmektedir. OpenWorm Projesi adı verilen bu çalışma kapsamında, solucanın 302 nöronunun her birinin birbiriyle yaptığı bağlantı haritalandırıldı ve bir yazılım kullanılarak simüle edildi. Projenin nihai amacı ise, C. elegans'ı bir bütün olarak yazılıma aktarabilmek. Bu çalışmanın bir yan ürünü olarak, 2014 yılının sonlarına doğru eldeki yazılım, bir LEGO robot üzerine aktarıldı.

Solucanın vücut parçaları ve sinir ağları, olduğu gibi LEGO robot üzerinde modellendi. Solucanın burnundaki nöronlar, robot üzerindeki ses sensörüne karşılık geldi. Solucanın vücudunun iki yanında bulunan motor nöronlar (hareketi sağlayan nöronlar), robotu hareket ettiren motorlara denk gelecek şekilde programlandı. I Programmer dergisinde Lucy Black şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacıların söylediğine göre robot, solucanınkine benzer davranışlar sergiledi. Örneğin burnun uyarılması, ileriye doğru hareketi durdurdu. Robotun arkasına veya önüne dokunduğunuzda, dokunma sensörleri robotun o yöne doğru hareket etmesini sağladı. Yemek sensörünün uyarılması, robotun ileriye doğru hareket etmesine neden oldu.

Burada heyecan verici olan, robotun aslında "burnuna dokunduğunda dur" şeklinde programlanmamış olmasıdır. Solucanın beynindeki bağlantılar, burna dokunulduğunda durmayı sağlayan sinyalleri otomatik olarak ateşlemektedir. Dolayısıyla bu sinir mimarisi bir robota aktarıldığında, aynı şekilde "vücut kaslarını" (yani motorları) durdurmayı tetiklemektedir. 

Elbette simülasyon birebir değil. Örneğin bazı nöronların ateşlenmesini sağlayacak eşik değerler, gerçekte olduğundan birazcık daha düşük. Ancak yine de elde edilen davranış gerçekten etkileyici. Çünkü anlatıldığı gibi, robota mühendis tarafından herhangi bir davranışsal kod yazılmış değil. Robotun tek yaptığı, sinirlerin normalde nasıl ateşleneceğini tekrar ederek ona göre davranmak.

Tabii ki bu durum, daha heyecan verici ve felsefi bir soruyu da doğuruyor. Beyinlerimizi bilgisayara aktarabiliriz dedik; ancak şu anda zaten aktarılmış halde olduğunu nereden bileceğiz? Şöyle ki: teknolojik olarak ilerlemiş medeniyetler bir noktadan sonra gerçeklikten ayırt edilemeyecek kadar karmaşık simülasyonlar üretebilirler. Eğer bu gerçekleşebilirse, muhtemelen çoktan gerçekleşmiş olabilir de (bir diğer evrende veya varsa "üst evrenlerde"). Eğer ki bu gerçekleştiyse, iç içe milyarlar simülasyon, kendi içlerinde yeni simülasyonlar yaratıyor olabilir. Eğer bu açıdan bakacak olursanız, bizim de bir simülasyon içerisinde yaşıyor olmamız çok muhtemeldir!

Başınız dönmeye başladı mı?

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 30
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/12/2024 20:09:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3133

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Özellikler
Kanat
Kanser
Embriyo
Hastalık
Viroloji
Sağlık Personeli
Salgın
Ahlak
Makine
Hominidae
Diş
Kuş
Koronavirüs
Yüz
Türleşme
Ses Kaydı
Mikrobiyota
Enfeksiyon
Test
İnsan Türü
Böcekler
Eczacılık
İspat
Evrenin Genişlemesi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Fessenden, et al. Solucan Beyniyle Kontrol Edilen LEGO Robotlar!. (12 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 23 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3133
Fessenden, M., Bakırcı, Ç. M. (2014, December 12). Solucan Beyniyle Kontrol Edilen LEGO Robotlar!. Evrim Ağacı. Retrieved December 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3133
M. Fessenden, et al. “Solucan Beyniyle Kontrol Edilen LEGO Robotlar!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 12 Dec. 2014, https://evrimagaci.org/s/3133.
Fessenden, M.. Bakırcı, Çağrı Mert. “Solucan Beyniyle Kontrol Edilen LEGO Robotlar!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 12, 2014. https://evrimagaci.org/s/3133.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close