Solomon Adaları’nda Sarı Saç Avrupalılardan Bağımsız Evrilmiş
Papua Yeni Gine’nin doğusunda yer alan Solomon Adaları sakinlerinin oldukça koyu tenli olmalarına rağmen sarı saçlara sahip olmaları, bilim insanlarının uzun zamandır aklını kurcalamıştır. Yapılan genetik çalışma, bu ada sakinlerinin Avrupalılardan farklı olan kendilerine özgü sarı saç geni olduğunu ortaya çıkardı.
Çalışmayı yürütenlerden olan İrlanda doğumlu Dr. Eimear Kenny, “Solomon adalarında sarı saç genine sahip olanların oranı %5-10 arasında, bu benim doğduğum yerle neredeyse aynı.” diyor.
Dünya çapında, sarı saç oldukça nadir görülür, sadece Solomon Adaları’nın ve komşularının dahil olduğu Okyanusya ve Kuzey Avrupa’da önemli bir orana sahip. Çoğu kişi, sarı saçın bu bölgeye Avrupalı kaşifler, tüccarlar veya ziyaretçiler yoluyla gen akışı ile geldiğini düşünüyordu.
Adalılar ise arı saçların çoğunlukla güneşe mazur kalma ya da çok fazla balıkla beslenmeyle ilgili diye düşünüyorlardı.
Kenny, “Bir kaç hafta içerisinde, ilk sonuçları aldık. Sonuçlar şaşırtıcı bir şekilde tek bir gene işaret ediyordu. Bu bilimde çok nadir olan bir olaydır. Kariyerimin en heyecan verici tecrübelerinden biriydi.” diyor.
Kenny, genetik çalışmalar, sonuca kesin ve hızlı ulaşımı sağlasa da verileri toplamanın çok daha zor olduğunu belirtmiştir. Solomon Adaları’nın çoğunda yol, elektrik ve telefon bulunmuyor ve ayrıca dünyanın en fazla dil çeşitliliğine sahip halkları bu bölgede yaşıyorlar. Veriler, araştırma grubundan, Sean Myles ve Dr. Nicholas Timpson tarafından toplandı.
Myles ve Timpson, köyden köye gezip ne istediklerini anlatıp, veri toplamak için izin istediler. Myles, bu süreçte bölgede en fazla anlaşılan Solomon Adaları dillerinin karışımı bir dil kullanıyordu.
Yerel lider, yardım etmeyi kabul ettiğinde, araştırıcılar katılımcıları topladı ve ışık yansıması ölçücü ile saç ve deri renklerini ölçtüler, kan basınç ölçümlerine baktılar ve boy ve kilolarını öğrendiler. Köylülerden, DNA elde etmek amacıyla, küçük tüplere tükürmelerini istediler. Bir ayda 1000’den fazla örnek topladılar.
Kısa süre sonra, Kenny, laboratuvarda Solomon Adaları sakinlerinden seçilmiş saç pigmentasyonu açısından iki zıt %10’luk dilimde olan 43 sarışın ve 42 koyu renk saçlı bireyi analiz etmeye başladı. Bu iki gruptaki genetik farklılıkları belirlemeye çalıştı, bu tip araştırmalar genellikle binlerce örnekle yapılır. Çünkü insan fiziksel karakteristiklerinin büyük çoğunluğu bir çok genetik ve çevresel faktörün etkisiyle oluşur.
Kenny, ilk başta pek bir sonuç elde edilemeyeceğini düşündü. Fakat, birden 9. kromozomda, seçilen bireyler arasında %50 oranında farklı olan ve Solomon Adaları sakinlerinin saç renklerindeki çeşitliliği açıklayabilecek olan güçlü bir sinyal gördü. Grup daha sonra geni tanımlamaya çalışmaya devam etti. Sorumlu olan genin daha önce fare ve insanlarda pigmentasyon konusunda önemli olduğu önceden bilinen TYRP1 (tyrosinase-related protein 1) geni olduğu sonucuna vardılar.
Daha sonra bu genin Solomon Adaları’nda sarı saç oluşmasından sorumlu olan çeşidinin Avrupalılarda bulunmadığı ortaya çıktı. Kenny, “Sarı saça neden olan bu karakteristik özellik Ekvatoryal Okyanusya’da bağımsız bir şekilde evrildi. Bu oldukça beklenmedik ve büyüleyici bir durum.” demiştir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Daily Mail | Arşiv Bağlantısı
- Rob Waugh. Riddle Of Solomon Solved: Scientists Find South Sea Islanders' Blond Hair Didn't Come From Europeans, But Evolved Separately. (4 Mayıs 2012). Alındığı Tarih: 16 Haziran 2018. Alındığı Yer: Daily Mail | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:08:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7135
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Daily Mail. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.