Paylaşım Yap

Neandertaller Teknik Beceriler Konusunda Ne Kadar Gelişmişti?

Neandertallere Yönelik Yeni Keşifler, Bilişsel Seviyelerine Yönelik Tahminlerimizi Değiştiriyor!

Neandertaller Teknik Beceriler Konusunda Ne Kadar Gelişmişti? Picuki
Chauvet Mağarası’ndaki 35.000 yıllık At Paneli.
2 dakika
3,771
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Neandertal olarak bilinen Homo neanderthalensis türü üzerine araştırmalar, modern insan atalarımızın aksine bu türün, teknoloji ve teknik konusunda oldukça geri kalmış olduğu öne sürmekteydi. Bunun nedeni bir bakıma teknoloji ve teknik geliştirmenin ancak gelişmiş bir biliş sistemiyle mümkün olduğuna dair yaygın kanıdır.

Daha önce Neandertallerin oldukça düşük bir biliş seviyesine sahip olarak, modern insanlar tarafından kolaylıkla yerleştikleri Avrupa’dan atıldıkları düşünülmekteydi. Ancak bilimsel bulgular son zamanlarda Neandertallerin modern atalarımıza karşı bilişsel düzeyde geri olduğu tezini savunmamızı oldukça zorlaştıracak sonuçlar veriyor.

Son beş yıl içindeki araştırmalar Neandertallerin ölülerini gömdüklerini, deniz canlıları ve kabuklarından kolye ve mağara süslemeleri yaptıklarını ortaya koymuştu. Ancak bu, bölgesel kalıntıların kültürel ölçekte olup olmadığı tam olarak kesin değildi. Yapılan malzemeler, doğaya ait olan ve kısa sürede bozuluma uğrayan malzemelerden meydana gelmekteydi. Bu sebeple tarihsel süreçle yok olma riski içermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Mevcut çalışmadan önce Neandertaller'in yaşadığı bölgelerde bitki lifleri bulunmuş ve Neandertallerin silah ve malzemelerini bu teknik ile bir araya getirebildiği yönünde bilimsel savlar geliştirilmişti. Ancak bu savlara doğrudan bir kanıt bulunamamıştı.

Son olarak Fransa’nın Saint-Martin-d'Ardèche kentinde bir mağarada Neandertal dönemine ait bir taş bıçak bulunduğu ve bıçağı birleştirmek için yapılmış parçanın 0.5 milimetre genişliğinde bir bitki lifi parçası olduğu keşfedildi. Kesifin gerçekleştiği mağaradaki kaya katmanlarına göre bu malzemenin yaşı yaklaşık 41.000 ile 52.000 arasında...

İlk Fiber Teknoloji

Malzemenin mikroskobik incelemesi, bu malzemenin üç ayrı lifin farklı yönlere bükülerek meydana geldiğini ortaya koydu. Böylece lifler, birbirini kilitleyen bir mekanizma işlevi görerek taş bıçağı sap ile birleştirdiği kadar  taş bıçağa esneklik ve sağlamlık katıyor. Bu bağlama tekniği keşfi yapan bilim insanlarına göre günümüzde kullanılan fiber teknolojinin en ilkel biçimi olabilir. Bu biçim, daha sonra günlük yaşantımızda sıkça kullanılan ve  yaşantımızın vazgeçilmez bir parçamız haline gelen giyim, halat,çanta, ağ ve halı gibi  karmaşık ürünlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Keşif olan lifin gösterimi
Keşif olan lifin gösterimi
Natur

Belli Bir Zamanı Beklediler!

Araştırmacılar ayrıntılı analizde, malzemenin bir kozalak ağacı kabuğundan geldiğini belirlediler. Bu Neandertallerin belli bir malzemeyi, belirli bir zamanda elde edeceğini önceden planladığını işaret ediyor. Çünkü bu malzeme ancak, İlkbaharda meyve oluşmaya başladığı dönemde, ağacın güçlü liflerinden ve odunundan ayrılabilecek esnekliğe geliyor.

Kozalak ağacına ait bir görsel
Kozalak ağacına ait bir görsel
Pxhere

Malzemenin işlenebilmesi içinde nemli kalması gerekiyor. Bu da işlem sırasında suya batırıldığını gösteriyor. Araştırmanın bize gösterdiği en büyük kısım ise Neandertallerin bu malzemeler için yapmak zorunda oldukları günlük bilgi kadar, lifin elde edilme biçimi için küme, sayı, sıra çifti gibi belirli matematiksel soyut nesneleri tanıyıp, kurgulayabilecek, bilişsel seviyede olmaları gerektirdiğini gösteriyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 16
  • Muhteşem! 10
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Bilim Budur! 6
  • İnanılmaz 5
  • Güldürdü 4
  • Umut Verici! 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Nature | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 20:26:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8603

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. L. Hardy, et al. Neandertaller Teknik Beceriler Konusunda Ne Kadar Gelişmişti?. (27 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8603
Hardy, B. L., Rose, E., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 27). Neandertaller Teknik Beceriler Konusunda Ne Kadar Gelişmişti?. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8603
B. L. Hardy, et al. “Neandertaller Teknik Beceriler Konusunda Ne Kadar Gelişmişti?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 27 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8603.
Hardy, B. L.. Rose, Eric. Bakırcı, Çağrı Mert. “Neandertaller Teknik Beceriler Konusunda Ne Kadar Gelişmişti?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 27, 2020. https://evrimagaci.org/s/8603.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close