Neandertaller Teknik Beceriler Konusunda Ne Kadar Gelişmişti?
Neandertallere Yönelik Yeni Keşifler, Bilişsel Seviyelerine Yönelik Tahminlerimizi Değiştiriyor!
Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Neandertal olarak bilinen Homo neanderthalensis türü üzerine araştırmalar, modern insan atalarımızın aksine bu türün, teknoloji ve teknik konusunda oldukça geri kalmış olduğu öne sürmekteydi. Bunun nedeni bir bakıma teknoloji ve teknik geliştirmenin ancak gelişmiş bir biliş sistemiyle mümkün olduğuna dair yaygın kanıdır.
Daha önce Neandertallerin oldukça düşük bir biliş seviyesine sahip olarak, modern insanlar tarafından kolaylıkla yerleştikleri Avrupa’dan atıldıkları düşünülmekteydi. Ancak bilimsel bulgular son zamanlarda Neandertallerin modern atalarımıza karşı bilişsel düzeyde geri olduğu tezini savunmamızı oldukça zorlaştıracak sonuçlar veriyor.
Son beş yıl içindeki araştırmalar Neandertallerin ölülerini gömdüklerini, deniz canlıları ve kabuklarından kolye ve mağara süslemeleri yaptıklarını ortaya koymuştu. Ancak bu, bölgesel kalıntıların kültürel ölçekte olup olmadığı tam olarak kesin değildi. Yapılan malzemeler, doğaya ait olan ve kısa sürede bozuluma uğrayan malzemelerden meydana gelmekteydi. Bu sebeple tarihsel süreçle yok olma riski içermektedir.
Mevcut çalışmadan önce Neandertaller'in yaşadığı bölgelerde bitki lifleri bulunmuş ve Neandertallerin silah ve malzemelerini bu teknik ile bir araya getirebildiği yönünde bilimsel savlar geliştirilmişti. Ancak bu savlara doğrudan bir kanıt bulunamamıştı.
Son olarak Fransa’nın Saint-Martin-d'Ardèche kentinde bir mağarada Neandertal dönemine ait bir taş bıçak bulunduğu ve bıçağı birleştirmek için yapılmış parçanın 0.5 milimetre genişliğinde bir bitki lifi parçası olduğu keşfedildi. Kesifin gerçekleştiği mağaradaki kaya katmanlarına göre bu malzemenin yaşı yaklaşık 41.000 ile 52.000 arasında...
İlk Fiber Teknoloji
Malzemenin mikroskobik incelemesi, bu malzemenin üç ayrı lifin farklı yönlere bükülerek meydana geldiğini ortaya koydu. Böylece lifler, birbirini kilitleyen bir mekanizma işlevi görerek taş bıçağı sap ile birleştirdiği kadar taş bıçağa esneklik ve sağlamlık katıyor. Bu bağlama tekniği keşfi yapan bilim insanlarına göre günümüzde kullanılan fiber teknolojinin en ilkel biçimi olabilir. Bu biçim, daha sonra günlük yaşantımızda sıkça kullanılan ve yaşantımızın vazgeçilmez bir parçamız haline gelen giyim, halat,çanta, ağ ve halı gibi karmaşık ürünlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Belli Bir Zamanı Beklediler!
Araştırmacılar ayrıntılı analizde, malzemenin bir kozalak ağacı kabuğundan geldiğini belirlediler. Bu Neandertallerin belli bir malzemeyi, belirli bir zamanda elde edeceğini önceden planladığını işaret ediyor. Çünkü bu malzeme ancak, İlkbaharda meyve oluşmaya başladığı dönemde, ağacın güçlü liflerinden ve odunundan ayrılabilecek esnekliğe geliyor.
Malzemenin işlenebilmesi içinde nemli kalması gerekiyor. Bu da işlem sırasında suya batırıldığını gösteriyor. Araştırmanın bize gösterdiği en büyük kısım ise Neandertallerin bu malzemeler için yapmak zorunda oldukları günlük bilgi kadar, lifin elde edilme biçimi için küme, sayı, sıra çifti gibi belirli matematiksel soyut nesneleri tanıyıp, kurgulayabilecek, bilişsel seviyede olmaları gerektirdiğini gösteriyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 16
- 10
- 7
- 7
- 6
- 5
- 4
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Nature | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:02:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8603
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.