Sibirya'da 40 Bin Yıllık Çok İyi Korunmuş Dev Kurt Fosili Bulundu!
Prehistorik dönemlerden günümüze kadar çok iyi korunmuş olan kurt fosili, kafatası içerisinde beynini de barındırıyor.
Bu haber 5 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
- İndir
- Dış Sitelerde Paylaş
Kafası vücudundan ayrı şekilde bulunan, keşfedilen ilk tam boyutlu Pleistosen kurdu fosili Kuzey Yakutya'nın Abyisky bölgesinde gün yüzüne çıkarıldı.
Bölge sakini Pavel Efimov fosili, 2018 yazında Tirektyakh Nehri kıyısında buldu. Mamut benzeri kürkü ve etkileyici dişleri zarar görmeden günümüze kadar gelmeyi başarmış olan tarih öncesi kurtun öldüğünde iki ila dört yaşları arasında bir yetişkin olduğu düşünülüyor.
Fosil, Japon bilim insanları tarafından 40,000 yıldan öncesine tarihlendirildi. İsveç Doğa Tarihi Müzesi'nden bilim insanları Pleistosen Dönem'e ait bu yırtıcının DNA'sını inceleyecekler.
Saha Cumhuriyeti Bilimler Akademisinden Albert Protopopov oldukça heyecanlı bir şekilde şöyle diyor:
Bu eşsiz bulgu, yumuşak dokuları korunmuş halde bulunan ilk Pleistosen kurdu niteliğinde. Fosili, hem görünüşünü yeniden canlandırmak adına, hem de günümüz kurtlarının evrimini aydınlatmak için, modern kurtlarla karışılaştırdığımız çalışmalar yapacağız.
Bulunan Pleistosen kurdunun kafası 40 cm uzunluğunda, bu da boyları 66 ila 86 cm arası değişen modern kurtların tüm vücutlarının neredeyse yarısı bir boyuta denk geliyor.
Etkileyici keşif, Tokyo, Japonya'da Yakutlu ve Japon bilim insanları tarafından hazırlanan görkemli yünlü mamut sergisinde duyuruldu.
Kurt fosilinin yanında, bilim insanları bütün olarak korunmuş mağara aslanı fosilini de sundular.
Tokyo'daki Jikei Tıp Üniversitesi'nden (the Jikei University School of Medicine), kalıntıları CT taramaları üzeirnde çalışan paleontoloji ve tıp profesörü Naoki Suzuki şunları söylüyor:
Bulunan fosillerin kasları, organları ve beyinleri oldukça iyi durumda. Günümüz aslan ve kurtlarını fosillerle karşılaştırarak, bu tarih öncesi türlerin fiziksel kapasitelerini ve ekolojilerini belirlemek istiyoruz.
Spartak adı verilen yavru aslan, 40 cm uzunluğunda ve yaklaşık 800 gram ağırlığında. Bilim insanları yavru aslanın doğumdan hemen sonra öldüğünü tahmin ediyorlar.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 33
- 23
- 15
- 15
- 7
- 7
- 4
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- Çeviri Kaynağı: The Siberian Times | Arşiv Bağlantısı
- The Siberian Times. Still Snarling After 40,000 Years, A Giant Pleistocene Wolf Discovered In Yakutia. (7 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2019. Alındığı Yer: The Siberian Times | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/12/2024 19:55:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7827
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in The Siberian Times. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.