Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sibirya'da 40 Bin Yıllık Çok İyi Korunmuş Dev Kurt Fosili Bulundu!

Prehistorik dönemlerden günümüze kadar çok iyi korunmuş olan kurt fosili, kafatası içerisinde beynini de barındırıyor.

Sibirya'da 40 Bin Yıllık Çok İyi Korunmuş Dev Kurt Fosili Bulundu! Naoki Suzuki
1 dakika
33,841
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Podcast
2:43
Ekin Baran Sunar
Seslendiren
20
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Kafası vücudundan ayrı şekilde bulunan, keşfedilen ilk tam boyutlu Pleistosen kurdu fosili Kuzey Yakutya'nın Abyisky bölgesinde gün yüzüne çıkarıldı.

Bölge sakini Pavel Efimov fosili, 2018 yazında Tirektyakh Nehri kıyısında buldu. Mamut benzeri kürkü ve etkileyici dişleri zarar görmeden günümüze kadar gelmeyi başarmış olan tarih öncesi kurtun öldüğünde iki ila dört yaşları arasında bir yetişkin olduğu düşünülüyor.

40 cm uzunluğunda bir kafaya sahip olan bu prehistorik kurt, günümüz kurtlarından oldukça iri bir vücuda sahipti.
40 cm uzunluğunda bir kafaya sahip olan bu prehistorik kurt, günümüz kurtlarından oldukça iri bir vücuda sahipti.
Albert Protopopov

Fosil, Japon bilim insanları tarafından 40,000 yıldan öncesine tarihlendirildi. İsveç Doğa Tarihi Müzesi'nden bilim insanları Pleistosen Dönem'e ait bu yırtıcının DNA'sını inceleyecekler.

Tüm Reklamları Kapat

Saha Cumhuriyeti Bilimler Akademisinden Albert Protopopov oldukça heyecanlı bir şekilde şöyle diyor:

Bu eşsiz bulgu, yumuşak dokuları korunmuş halde bulunan ilk Pleistosen kurdu niteliğinde. Fosili, hem görünüşünü yeniden canlandırmak adına, hem de günümüz kurtlarının evrimini aydınlatmak için, modern kurtlarla karışılaştırdığımız çalışmalar yapacağız.
CT tarama görüntüsü.
CT tarama görüntüsü.
Albert Protopopov

Bulunan Pleistosen kurdunun kafası 40 cm uzunluğunda, bu da boyları 66 ila 86 cm arası değişen modern kurtların tüm vücutlarının neredeyse yarısı bir boyuta denk geliyor.

Etkileyici keşif, Tokyo, Japonya'da Yakutlu ve Japon bilim insanları tarafından hazırlanan görkemli yünlü mamut sergisinde duyuruldu.

Kurt fosilinin yanında, bilim insanları bütün olarak korunmuş mağara aslanı fosilini de sundular.

Tüm Reklamları Kapat

Bulunan yavru mağara aslanı fosili.
Bulunan yavru mağara aslanı fosili.
The Siberian Times, YSIA

Tokyo'daki Jikei Tıp Üniversitesi'nden (the Jikei University School of Medicine), kalıntıları CT taramaları üzeirnde çalışan paleontoloji ve tıp profesörü Naoki Suzuki şunları söylüyor:

Bulunan fosillerin kasları, organları ve beyinleri oldukça iyi durumda. Günümüz aslan ve kurtlarını fosillerle karşılaştırarak, bu tarih öncesi türlerin fiziksel kapasitelerini ve ekolojilerini belirlemek istiyoruz.

Spartak adı verilen yavru aslan, 40 cm uzunluğunda ve yaklaşık 800 gram ağırlığında. Bilim insanları yavru aslanın doğumdan hemen sonra öldüğünü tahmin ediyorlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
52
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 33
  • Tebrikler! 23
  • Muhteşem! 15
  • İnanılmaz 15
  • Bilim Budur! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Umut Verici! 4
  • Korkutucu! 4
  • İğrenç! 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Siberian Times | Arşiv Bağlantısı
  • The Siberian Times. Still Snarling After 40,000 Years, A Giant Pleistocene Wolf Discovered In Yakutia. (7 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2019. Alındığı Yer: The Siberian Times | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 22:41:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7827

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. S. Times, et al. Sibirya'da 40 Bin Yıllık Çok İyi Korunmuş Dev Kurt Fosili Bulundu!. (8 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7827
Times, T. S., Özdoğan, K. T. (2019, June 08). Sibirya'da 40 Bin Yıllık Çok İyi Korunmuş Dev Kurt Fosili Bulundu!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7827
T. S. Times, et al. “Sibirya'da 40 Bin Yıllık Çok İyi Korunmuş Dev Kurt Fosili Bulundu!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan, Evrim Ağacı, 08 Jun. 2019, https://evrimagaci.org/s/7827.
Times, The Siberian. Özdoğan, Kadir Toykan. “Sibirya'da 40 Bin Yıllık Çok İyi Korunmuş Dev Kurt Fosili Bulundu!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Translated by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, June 08, 2019. https://evrimagaci.org/s/7827.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close