Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sessiz Ölüm: Antimikrobiyal Direnci Nedir? Abartılı ve Yanlış Antibiyotik Tüketimi, Nasıl Küresel Bir Tehdit Haline Geldi?

4 dakika
1,620
Sessiz Ölüm: Antimikrobiyal Direnci Nedir? Abartılı ve Yanlış Antibiyotik Tüketimi, Nasıl Küresel Bir Tehdit Haline Geldi? Middle East Eye
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Enfeksiyonları tedavi etmekte kullanılan antibiyotik, antiviral, antifungal ve antiparazitik ilaçların tamamı, antimikrobiyal ilaçlardır. 21. yüzyılda antimikrobiyal direnci (AMD), insan sağlığını tehdit eden küresel bir sorun haline gelmiştir.

Ocak 2022'de The Lancet dergisinde yayımlanan bir rapora göre, 2019 yılında, hastalık yapıcı organizmaların antimikrobiyallere karşı geliştirdiği direnç yüzünden tedavi edilemeyen enfeksiyonlar, 1.27 milyon ölüme yol açarak HIV veya malarya kaynaklı ölümlerin sayısını geçmiştir ve önde gelen ölüm sebepleri arasında kardiyovasküler rahatsızlıklardan sonraki sıraya yerleşmiştir.[1]

Antimikrobiyal Direnci Nedir?

Bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitlerin; evrimsel süreçte enfeksiyon tedavisinde kullanılan ilaçlara karşı direnç mekanizmaları geliştirmesi ve var olan antimikrobiyal ilaçların zaman içerisinde tedavide etkisiz hale gelmesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Dirençli patojenlerin gelişmesinin sebepleri arasında:[2]

  • Antimikrobiyal ilaçların aşırı ve yanlış kullanımı,
  • İnsanlar, diğer hayvanlar ve bitkiler için sanitasyon ve hijyen eksiklikleri,
  • Sağlık merkezlerinde, çiftliklerde ve tarlalarda enfeksiyon önlemindeki ve kontrolündeki yetersizliklerin mikropların yayılımını hızlandırması,
  • İlaçlara, aşılara ve muayeneye erişimin yetersiz olması sayılabilir.
Bakterilerin, antibiyotiklere karşı geliştirdiği direnç mekanizmaları. (Hücre dışına atım pompası aktivitesi artışı, hücre içine alımda azalış, ilacı inaktive edici enzim faaliyeti, enzimlerdeki genetik değişiklikler, hedef gen değişikliği)
Bakterilerin, antibiyotiklere karşı geliştirdiği direnç mekanizmaları. (Hücre dışına atım pompası aktivitesi artışı, hücre içine alımda azalış, ilacı inaktive edici enzim faaliyeti, enzimlerdeki genetik değişiklikler, hedef gen değişikliği)
ReAct - Antibiotic Resistance

Antimikrobiyal Direnci Toplum Sağlığını Nasıl Tehdit Ediyor?

Mevcut ilaçlarla tedavi edilemeyen enfeksiyonlara sebep olan çoklu-ilaç dirençli (İng: "multi-drug resistant") bakterilerin yayılması toplumlar açısından tehlike oluşturmaktadır. Kaliteli antimikrobiyallere erişim eksikliği ve özellikle antibiyotik kıtlığı, her gelişmişlik düzeyinden ülkeyi etkileyen bir durumdur.

Antimikrobiyallere karşı gelişen direnç; sepsis, zatürre gibi ölüme yol açabilen yaygın enfeksiyonlarla mücadeleyi zorlaştırabilir, hatta imkansız hale getirebilir. Cerrahi operasyonlar, organ transplantasyonları, bağışıklık yetersizliği bulunan hastaların tedavisi daha riskli hale gelebilir. Ayrıca, tedavisi zor hastalıklar; ölümler ve yeti yitiminin (İng: "disability") yanında, hastanede kalış süresinin uzaması, pahalı tedavi ihtiyacı ve yoğun bakım maliyetleri ile ülkelerin ve bireylerin ekonomisini etkiler.[2]

Dünya Sağlık Örgütü, yeni antibiyotik geliştirme önceliklerine vurgu yaparak insan sağlığına en büyük tehdidi oluşturan çoklu-ilaç dirençli patojenlerin listesini oluşturmuştu. Yeni antibiyotikler, geliştirilme aşamasında olsa da, sadece bir kısmı bu listedeki patojenler üzerinde etkili olabilecek düzeydedir. Ayrıca, dünya çapındaki antibiyotik kullanımı kontrol altına alınmazsa yeni ilaçların da etkisiz hale gelişinin uzun sürmeyeceği söylenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Unsplash

Antimikrobiyal Direncinin Oluşturduğu Hastalık Yükü

Ocak 2022'de The Lancet'de yayımlanan çalışmanın araştırmacıları, 2019 yılında 204 ülkedeki hastanelerden, halk sağlığı kurumlarından, tanı laboratuvarlarından ve ulusal sürveyans sistemlerinden elde ettikleri 23 patojen ve 88 patojen-ilaç kombinasyonlarıyla ilgili veriler ile, yaş-spesifik ölümleri ve yeti yitimine göre düzeltilmiş yaşam yıllarını (İng: "disability-associated life years" veya kısaca "DALY") inceledi ve en büyük risk faktörü olan bakteriyel patojenlerin istatistiğini oluşturdu.[1]

2019'da AMD-ilişkili global hastalık yükü araştırmasında; sırasıyla alt solunum yolu ve toraks enfeksiyonları, kan dolaşımı enfeksiyonları ve intra-abdominal enfeksiyonlar öne çıktı.[1] Yine aynı sene içerisinde, her biri yüz binlerce AMD-kaynaklı ölüme yol açmış başlıca altı bakteriyel patojen ve genellikle sebep oldukları enfeksiyonlar şunlardır:[2]

  • E. coli (idrar yolu enfeksiyonları, ishal, neonatal menenjit.)
  • Staphylococcus aureus (deri enfeksiyonları, toplum-kökenli enfeksionlar, hastane enfeksiyonları.)
  • Klebsiella pneumoniae (kateter-ilişkili idrar yolu enfeksiyonları, hastane-kökenli zatürre ve kan dolaşımı enfeksiyonları.)
  • Streptococcus pneumoniae (toplum-kökenli zatürre, çocuklarda ve yaşlılarda menenjit.)
  • Acinetobacter baumannii (hastane-kökenli ventilatör-ilişkili zatürre.)
  • Pseudomonas aeruginosa (hastane-kökenli enfeksiyonlar, yara enfeksiyonları)

Şiddetli enfeksiyonların ampirik tedavisinde (laboratuvar tanısından önce, klinik muayene bulgularına dayanılarak başlatılan tedavi) ilk seçenekler olan florokinolonlara ve penisilinler, karbapenemler, sefalosporinler gibi beta-laktam antibiyotiklerine karşı kazanılan direncin, AMD-ilişkili ölümlerin %70'ini oluşturduğu görüldü.[3] Araştırma yazarlarından olan Washington Üniversitesi Sağlık Metrikleri ve Değerlendirme Enstitüsü'nden Profesör Chris Murray şöyle söylüyor:

Daha önce yapılan tahminler, 2050 yılına kadar antimikrobiyal direnci kaynaklı ölümlerin 10 milyonu bulacağını öngörmüştü. Artık bu sayıya düşündüğümüzden daha yakın olduğumuzu kesin olarak biliyoruz.

Rapora göre, en çok etkilenenler düşük ve orta gelirli ülkelerdi. AMD-kaynaklı en fazla ölüm Sahra Altı Afrika ve Güney Asya'da görüldü. Sahra Altı Afrika'da en sık AMD-kaynaklı ölüm sebebi olan patojenler S. pneumoniae ve K. pneumoniae iken, yüksek gelirli ülkelerde S. aureus ve E. coli'nin en fazla ölüme sebep olduğu görüldü. [1]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

K. pneumoniae'nın üçüncü kuşak sefalosporinlere geliştirdiği direncin dünya haritasında gösterimi.
K. pneumoniae'nın üçüncü kuşak sefalosporinlere geliştirdiği direncin dünya haritasında gösterimi.
Pub Med

Uygun Antibiyotik Kullanımı

Farklı tür enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçlar birbirleri yerine kullanılmamalıdır. Örneğin; bakteriyel enfeksiyonlar için kullanılan antibiyotiklerin viral enfeksiyonlarda kullanılması, enfeksiyonu tedavi etmeyeceği gibi, yan etkilere ve vücutta bulunan bakterilerin direnç geliştirmesine neden olabilir. FDA tarafından yapılan uyarılar şöyledir:[5]

  • Antibiyotikler reçete edildiği şekilde kullanılmalıdır. Artık kendinizi iyi hissediyor olsanız bile tedaviyi yarım bırakmamalısınız.
  • Dozlar atlanmamalıdır.
  • Antibiyotikler saklanmamalıdır. Önceki hastalıktan arta kalmış ilaç bir daha kullanılmamalıdır.
  • Başka birisine reçete edilmiş ilaçlar kullanılmamalıdır.

Son olarak, araştırma yazarlarından olan Washington Üniversitesi'nden Mohsen Naghavi, antimikrobiyal direnci ile mücadele için şunu söylüyor:[4]

Gelişmiş ülkeler daha az antibiyotik reçete etmeli ve bulaşıcı hastalıklar için daha fazla aşı geliştirmelidir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Korkutucu! 4
  • Grrr... *@$# 3
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/09/2024 09:15:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11501

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Karbonhidrat
Primatlar
Epistemik
Popülasyon
Zeka
Kanat
Hastalık Kataloğu
Kanser Tedavisi
Argüman
Canlılık Cansızlık
Hukuk
Dilbilim
Evrimsel Psikoloji
Okyanus
Özel Görelilik
Boyut
Botanik
Epigenetik
Gezegen
Rna
Yaşam
Uçuş
Yeşil
Koronavirüs
Anatomi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Z. Şanlı, et al. Sessiz Ölüm: Antimikrobiyal Direnci Nedir? Abartılı ve Yanlış Antibiyotik Tüketimi, Nasıl Küresel Bir Tehdit Haline Geldi?. (10 Nisan 2022). Alındığı Tarih: 20 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11501
Şanlı, Z., Bakırcı, Ç. M. (2022, April 10). Sessiz Ölüm: Antimikrobiyal Direnci Nedir? Abartılı ve Yanlış Antibiyotik Tüketimi, Nasıl Küresel Bir Tehdit Haline Geldi?. Evrim Ağacı. Retrieved September 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11501
Z. Şanlı, et al. “Sessiz Ölüm: Antimikrobiyal Direnci Nedir? Abartılı ve Yanlış Antibiyotik Tüketimi, Nasıl Küresel Bir Tehdit Haline Geldi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Apr. 2022, https://evrimagaci.org/s/11501.
Şanlı, Zeynep. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sessiz Ölüm: Antimikrobiyal Direnci Nedir? Abartılı ve Yanlış Antibiyotik Tüketimi, Nasıl Küresel Bir Tehdit Haline Geldi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 10, 2022. https://evrimagaci.org/s/11501.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close