Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

COVID-19 Teşhisi Yapabilen Bir Yüz Maskesi Geliştirildi!

COVID-19 Teşhisi Yapabilen Bir Yüz Maskesi Geliştirildi!
5 dakika
8,862
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

MIT ve Harvard Üniversitesi'nden mühendisler, takan kişiye yaklaşık 90 dakika içinde COVID-19 teşhisi koyabilen yeni bir yüz maskesi tasarladı. Maskeler, diğer yüz maskelerine takılabilen ve diğer virüsleri tespit etmek için uyarlanabilen küçük, tek kullanımlık sensörlere sahip.

Sensörler, araştırma ekibinin daha önce Ebola ve Zika gibi virüsler için kağıt tanılamada kullanılmak üzere geliştirdiği, dondurularak kurutulmuş hücresel makinelere dayanıyor. Yeni çalışmada araştırmacılar, sensörlerin yalnızca yüz maskelerine değil, aynı zamanda laboratuvar önlükleri gibi giysilere de dahil edilebileceğini ve potansiyel olarak sağlık çalışanlarının çeşitli patojenlere veya diğer tehditlere maruz kalmasını izlemek için yeni bir yol sunduğunu gösterdi. MIT Tıp Mühendisliği ve Bilim Enstitüsü (IMES) ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü'nde Termeer Tıp Mühendisliği ve Bilim Profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarı James Collins şöyle diyor:

Viral veya bakteriyel nükleik asitlerin yanı sıra sinir toksinleri de dahil olmak üzere toksik kimyasalları tespit etmek için çok çeşitli sentetik biyoloji sensörlerini dondurarak kurutabileceğimizi gösterdik. Bu platformun ilk olarak müdahale ekipleri, sağlık personeli ve askeri personeli için üretilen yeni nesil giyilebilir biyosensörleri mümkün kılacağını düşünüyoruz.

Yüz maskesi sensörleri, testi gerçekleştirmeye hazır olduklarında kullanıcı tarafından etkinleştirilebilecek şekilde tasarlanmıştır ve sonuçlar, kullanıcı gizliliği için yalnızca maskenin içinde görüntülenir.

Tüm Reklamları Kapat

Harvard Üniversitesi'nin Wyss Biyolojiden Esinlenilmiş Mühendislik Enstitüsü'nde araştırma bilimcisi olan Peter Nguyen ve MIT'nin Abdul Latif Jameel Sağlıkta Makine Öğrenimi Kliniği'nde Girişim Kurucusu ve Wyss Enstitüsü'nde eski bir doktora sonrası araştırmacı olan Luis Soenksen, Nature Biotechnology'de yayınlanan makalenin baş yazarlarıdır.

Giyilebilir Sensörler

Yeni giyilebilir sensörler ve tanısal yüz maskesi, Collins'in birkaç yıl önce geliştirmeye başladığı teknolojiye dayanıyor. 2014 yılında, belirli hedef moleküllere tepki veren sentetik gen ağları oluşturmak için gereken proteinlerin ve nükleik asitlerin kağıda gömülebileceğini gösterdi ve bu yaklaşımı Ebola ve Zika virüsleri için kağıt tanılama oluşturmak için kullandı. Collins, 2017 yılında Feng Zhang'ın laboratuvarı ile çalışırken, SHERLOCK olarak bilinen, CRISPR enzimlerine dayanan ve nükleik asitlerin son derece hassas bir şekilde saptanmasına izin veren başka bir hücresiz sensör sistemi geliştirdi.

Bu hücresiz devre bileşenleri dondurularak kurutulur ve yeniden sulanana kadar aylarca stabil kalır. Su ile aktive olduklarında, herhangi bir RNA veya DNA dizisi olabilen hedef molekülleri ve diğer molekül türleri ile etkileşime girebilir ve renk değişikliği gibi bir sinyal üretebilirler.

Yakın geçmişte Collins ve meslektaşları, sağlık çalışanları veya potansiyel olarak patojenlere maruz kalan diğerleri için bir laboratuvar önlüğü oluşturmak amacıyla bu sensörleri tekstil ürünlerine dahil etmek için çalışmaya başladı. Soenksen, ilk olarak, bu tür bir sensörle hangi ürünlerin uyumlu olabileceğini bulmak için pamuktan polyestere, yünden ipeğe kadar yüzlerce farklı kumaş türünü test etti. Şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Moda endüstrisinde giysi yapmak için çok yaygın olarak kullanılan birkaç ürün belirledik. Bunlar arasından en iyisi, polyester ve diğer sentetik elyafların bir kombinasyonuydu.

Giyilebilir sensörler yapmak için araştırmacılar, dondurularak kurutulmuş bileşenlerini bu sentetik kumaşın küçük bir bölümüne yerleştirdiler ve burada bir silikon elastomer halkasıyla çevrelediler. Bu bölümlendirme, numunenin buharlaşmasını veya sensörden uzağa yayılmasını önlüyor. Teknolojiyi sergilemek için araştırmacılar, bu sensörlerden yaklaşık 30'unun gömülü olduğu bir ceket oluşturdular. Virüslü bir hastaya maruz kalmayı taklit eden viral partiküller içeren küçük bir sıvıyı sıçrattıklarında, dondurularak kurutulmuş hücre bileşenlerini hidratlayabileceğini ve sensörü etkinleştirebileceğini gösterdiler.

Sensörler, çıplak gözle görülebilen bir renk değişimi veya elde tutulan bir spektrometre ile okunabilen bir floresan veya ışıldayan sinyal dahil olmak üzere farklı türde sinyaller üretecek şekilde tasarlanabilir. Araştırmacılar ayrıca, sonuçları okuyabileceği ve kablosuz olarak bir mobil cihaza iletebileceği kumaşa entegre edilebilecek giyilebilir bir spektrometre tasarladı. Nguyen, şöyle diyor:

Bu, çevresel maruziyetinizi takip eden ve sizi ve diğerlerini maruziyet ve nerede olduğu hakkında uyarabilecek bir bilgi geri bildirim döngüsü sağlar.

Araştırmacılar 2020'nin başlarında giyilebilir sensörler üzerindeki çalışmalarını bitirirken, COVID-19 dünyaya yayılmaya başladı ve bu nedenle hızla SARS-CoV-2 virüsü için bir teşhis oluşturmak için teknolojilerini kullanmaya karar verdiler.

Tanı Koyucu Bir Maske!

Tanısal yüz maskelerini üretmek için araştırmacılar, dondurularak kurutulmuş SHERLOCK sensörlerini bir kağıt maskeye yerleştirdiler. Giyilebilir sensörlerde olduğu gibi, dondurularak kurutulmuş bileşenler silikon elastomer ile çevrilidir. Bu durumda sensörler maskenin iç kısmına yerleştirilir, böylece maskeyi takan kişinin nefesindeki viral partikülleri algılayabilirler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Maske ayrıca, kullanıcı testi yapmaya hazır olduğunda bir düğmeye basılarak serbest bırakılan küçük bir su deposu içerir. Bu, maskenin içinde biriken nefes damlacıklarını analiz eden ve 90 dakika içinde sonuç veren SARS-CoV-2 sensörünün dondurularak kurutulmuş bileşenlerini nemlendirir. Nguyen şöyle diyor:

Bu test, altın standart olarak görülen ve son derece hassas olan PCR testleri kadar hassas, ancak aynı zamanda, COVID-19'un hızlı analizi için kullanılan antijen testleri kadar hızlı.

Bu çalışmada geliştirilen prototipler, bir kullanıcının durumunu algılamak için maskenin içinde sensörlere ve ayrıca çevreden maruz kalmayı algılamak için giysilerin dışına yerleştirilen sensörlere sahiptir. Araştırmacılar ayrıca grip, Ebola ve Zika dahil olmak üzere diğer patojenler için sensörleri veya organofosfat sinir ajanlarını tespit etmek için geliştirdikleri sensörleri değiştirebilirler. Soenksen şöyle diyor:

Bu deneyler sayesinde, son teknoloji moleküler test tesislerinin işlevselliğini, giyilebilir teknoloji uygulamalarına yönelik çeşitli senaryolarla uyumlu bir formata indirdik.

Araştırmacılar teknoloji için bir patent başvurusunda bulundular ve şimdi sensörleri daha da geliştirmek için bir şirketle çalışmayı umuyorlar. Collins, yüz maskesinin büyük olasılıkla kullanıma sunulabilecek ilk uygulama olduğunu söylüyor:

Bence yüz maskesi, muhtemelen en gelişmiş uygulamadır ve bir ürüne en yakın olandır. Sahip olduğumuz prototip çabalarını devralıp, bunları onaylanmış ve pazarlanan bir ürüne dönüştürmek isteyen birçok gruptan daha şimdiden ilgi görüyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Bilim Budur! 5
  • Muhteşem! 3
  • İnanılmaz 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 21:13:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10646

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. COVID-19 Teşhisi Yapabilen Bir Yüz Maskesi Geliştirildi!. (28 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10646
Bakırcı, Ç. M. (2021, June 28). COVID-19 Teşhisi Yapabilen Bir Yüz Maskesi Geliştirildi!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10646
Ç. M. Bakırcı. “COVID-19 Teşhisi Yapabilen Bir Yüz Maskesi Geliştirildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10646.
Bakırcı, Çağrı Mert. “COVID-19 Teşhisi Yapabilen Bir Yüz Maskesi Geliştirildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 28, 2021. https://evrimagaci.org/s/10646.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close