Yunuslar, İnsanlarla Aynı Mekanizmayı Kullanarak İletişim Kuruyor!
Yunuslar Islık Çalmıyorlar; "Konuşuyorlar"!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Yapılan bir araştırmaya göre yunuslar ıslık çalmıyor, insanlarınkine çok benzeyen bir şekilde birbirleriyle “konuşuyorlar”.
Çoğu yunus sesi ıslık gibi gelse de araştırmaya göre bu sesler insanlar ve diğer birçok kara hayvanlarındaki ses tellerinin çalışmasına benzer şekilde dokuların titreşmesiyle oluşuyor. İnsanlardakine benzer bir şekilde iletişimde bulunmak yunuslarda büyük bir problemi önlemektedir. Royal Society Biology Letters’da yayınlanan araştırmanın baş yazarlarından Peter Madsen şöyle anlatıyor:
Biz ya da diğer hayvanlar ıslık çalarken, sesin tonu hava boşluğunun rezonansının frekansı ile belirleniyor. Sorun, yunuslar daldığında hava boşlukları artan basınç nedeniyle sıkışıyor. Eğer yunuslar gerçekten ıslık çalsalardı derinleştikçe giderek daha tiz bir ses çıkarırlardı.
Aarhus Üniversitesi Biyoloji Bölümü’den araştırmacı Madsen ve ekibi 1977’de 12 yaşında bir erkek şişe burunlu yunusun kaydedilen sesini tekrar analiz ve dijitalize ederek yunusların nasıl iletişim kurduğunu araştırdılar.
Yunuslar %80 helyum ve %20 oksijenden oluşan “heliox” bir karışımda nefes alıyorlardı. Bu karışım bilim insanlarının deyimiyle insanların Ördek Donald (Donald Duck) gibi ses çıkarmasına sebep olur. Bunun sebebi bu karışımında ses hızının normal havadan 1.74 kat daha fazla olmasıdır. Eğer birisi helyumu içine çektikten sonra ıslık çalarsa çıkan sesin tonu hava soluduğunda çıkandan 1.74 kat daha tiz çıkacaktır.
Yunusların heliox ses çıkardıklarında ses perdesi değişmiyor. Bu demek oluyor ki ses perdesi nazal (burunla ilgili) hava boşluklarının büyüklüğü ile ölçülmüyor, dolayısıyla bu ses bir ıslık değildir. Çıkarmak istedikleri sesin tonuna göre doku üzerindeki hava akımı ve kas gerginliğini ayarlayıp, burundaki bağ dokusunu titreştirerek ses çıkarırlar. Bu bizim ses tellerimizle çıkardığımız sesle aynı mekanizmadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 6
- 3
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:06:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1998
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.