Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Şempanzeler de İnsanlar Kadar Hızlı İletişim Kuruyor!

3 dakika
313
Şempanzeler de İnsanlar Kadar Hızlı İletişim Kuruyor!
Bu görsel Flux Pro tarafından oluşturulmuştur.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yüz yüze konuşmaların hızlı dinamik iletişim akışı, sadece biz insanlara özgü değil. Current Biology dergisinde yayınlanan bir çalışma, genellikle seslerden ziyade jestleri tercih etseler de şempanzelerin fikir alışverişinin de bizimki kadar hızlı ve benzer kültürel örüntüleri yansıttığını ortaya koyuyor.[1]

Uluslararası bir araştırma ekibi, yaban hayatındaki Doğu Afrika şempanzelerinin topluluk içi iletişimlerini inceledi. Sonuçlar şaşırtıcıydı: Şempanzelerin tepkileri genellikle bir saniyeye kadar süren kısa duraklamalardan sonra geliyordu. Bazı durumlarda ise tepkiler neredeyse anında veriliyordu. Hatta şempanzeler, tıpkı insanların hararetli bir tartışma sırasında yaptığı gibi, birbirlerinin iletişimini kesintiye uğratıyorlardı. Birleşik Krallık'taki St Andrews Üniversitesi'nden etolog ve çalışmanın başyazarı Gal Badihi, bulgularını şöyle açıklıyor:

Şempanze jestleri ile insan konuşma sırasının zamanlamasının benzer ve çok hızlı olduğunu keşfettik. Bu da benzer evrimsel mekanizmaların sosyal ve iletişimsel etkileşimleri yönlendirdiğini gösteriyor.

Bu, iletişim kurma şeklimizin, evrimsel tarihimizin erken bir döneminde, yaşayan en yakın yaşayan akrabalarımız olan şempanzeler milyonlarca yıl önce ayrı evrimsel yollara girmeden önceki bir zamana dayandığına işaret ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

252 farklı şempanzeden 8.500'den fazla jest örneğini inceleyen Badihi ve meslektaşları, şempanzelerin aktivitelerinde sadece insan iletişimine benzer örüntüler görmekle kalmadı, aynı zamanda kültürleri arasındaki iletişim farklılıklarını da yansıttıklarını gözlemledi. Badihi şöyle açıklıyor:

Farklı şempanze toplulukları arasında küçük farklılıklar gözlemledik. Bu durum, insanlarda gördüğümüz örüntüyle benzerlik gösteriyor. Nasıl ki bazı insan kültürlerinde daha yavaş veya daha hızlı konuşanlar varsa, şempanzelerde de benzer bir durum söz konusu.

Araştırmacılar, Uganda'daki Kanyawara bölgesinde yaşayan şempanzelerin, yakındaki Budongo Ormanı'ndaki Sonso şempanzelerine göre daha hızlı 'iletişim kurduklarını' gözlemlediler. St Andrews Üniversitesi'nden primatolog Catherine Hobaiter şu gözlemi paylaşıyor:

İnsan toplumları arasında Danimarkalılar 'daha yavaş' yanıt verenler olarak bilinir. Benzer şekilde, Doğu Afrika şempanzeleri arasında da Uganda'daki Sonso topluluğu daha yavaş iletişim kuran grup olarak öne çıkıyor.

Önceki araştırmalar, iletişim kurma şekillerimizde başka benzerlikler de tespit etmişti. Örneğin, kelimelerimizin cümleler oluşturarak anlam vermesi gibi, şempanzeler de sık kullanılan kısa jestleri birleştirerek daha uzun anlam dizileri oluşturuyorlar.

Araştırmacılar, jestlerin çoğunun istek bildirmek için olabileceğini belirtiyor. şempanzelerin yabani hayatta kullandıkları 'hadi oynayalım' jestlerinin 58 farklı versiyonunu toplamayı başaran ekip, Şempanzelerin birbirlerine tam olarak ne söyledikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istediklerini belirtti. Badihi analizleri şu sözlerle aktarıyor:

Tüm Reklamları Kapat

İletişim, şempanzelerin çatışmalardan kaçınmalarına ve birbirleriyle uyum içinde hareket etmelerine yardımcı oluyor. Jestler sayesinde kısa mesafelerde anlık sosyal hedeflere ulaşmak için iletişim kurabiliyorlar. Örneğin, bir şempanze diğerine yemek istediğini işaret edebilir ve diğeri ona yemek verebilir veya daha az cömert hissediyorsa, uzaklaşmasını işaret ederek yanıt verebilir.

Bir gözlem sırasında, Monica adlı bir şempanze, Ursus adlı başka bir şempanze ile yaşadığı fiziksel bir çatışmadan sonra elini uzattı. Ursus buna karşılık olarak Monica'ya dokundu. Bu olay, jestlerin uyumu yeniden sağlamak için nasıl kullanılabileceğini gösteriyor. Dolayısıyla, şempanze ve insan dilleri arasında hala birçok belirgin fark olsa da benzer kurallar her iki sistemde de geçerli gibi görünüyor.

Hobaiter son olarak şu değerlendirmeyi yapıyor:

Bu iletişim yapılarının evrimsel sürecini ve nedenlerini henüz tam olarak çözmüş değiliz. Bu soruların yanıtlarını bulmak için araştırmalarımızı genişletmemiz ve daha uzak akraba türlerin iletişim biçimlerini incelememiz gerekiyor. Gözlemlediğimiz özelliklerin sadece maymunlara özgü mü olduğunu, yoksa filler veya kuzgunlar gibi yüksek sosyal becerilere sahip diğer türlerle de paylaştığımız ortak özellikler mi olduğunu ancak bu şekilde anlayabiliriz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ G. Badihi, et al. (2024). Chimpanzee Gestural Exchanges Share Temporal Structure With Human Language. Elsevier BV, sf: R673-R674. doi: 10.1016/j.cub.2024.06.009. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:18:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18209

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Şempanzeler de İnsanlar Kadar Hızlı İletişim Kuruyor!. (28 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18209
Derin, U. (2024, July 28). Şempanzeler de İnsanlar Kadar Hızlı İletişim Kuruyor!. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18209
U. Derin. “Şempanzeler de İnsanlar Kadar Hızlı İletişim Kuruyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 28 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/18209.
Derin, Ufuk. “Şempanzeler de İnsanlar Kadar Hızlı İletişim Kuruyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, July 28, 2024. https://evrimagaci.org/s/18209.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close