Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Samanyolu Galaksisi ile Andromeda Galaksisi 4.5 Milyar Yıl Sonra Çarpışacak!

Evren Genişliyorsa Andromeda Galaksisi Bize Nasıl Giderek Yaklaşıyor?

5 dakika
17,302
Samanyolu Galaksisi ile Andromeda Galaksisi 4.5 Milyar Yıl Sonra Çarpışacak! Mehmet Ergün
Mekan: La Palma (Kanarya Adaları). Ekipman: Nikon D850a, Samyang 24mm f1.4
Tüm Reklamları Kapat

En güncel tahminlere göre, günümüzden yaklaşık 4.5 milyar yıl sonrasında Andromeda Galaksisi, Samanyolu Galaksisi ile çarpışacak. 770.000 parsek (yani 2.5 milyon ışık yılı) uzaklıktaki Andromeda, galaksimize en yakın konumdaki galaksi. Hubble Teleskobu'nun 2002-2010 yılları arasında yaptığı milyonlarca çekime ve aldığı sayısız verilere dayanan tüm bağımsız analizler aynı sonuca işaret ediyor. Farklı makalelerin sonuçlarını bir arada değerlendiren tarama makaleleri de aynı sonuca varmakta: Andromeda'nın santim santim galaksimize yaklaşıyor. Çarpma kesin, kaçış yok.

Her ne kadar bu iki galaksinin çarpışması Güneş'i ve diğer yıldızları yok etmeyecek olsa da, bütün yapılar tamamen kaotik bir şekilde etrafa saçılacaklar ve Güneş Sistemi, kaynaşan (ve çarpışma sonrasında "Milkomeda" ya da "Samandromeda" olarak isimlendirilebilecek) bu iki galaksinin dış kısımlarına doğru fırlayacak. Bu çarpışmaya yönelik bazı simülasyonları aşağıdaki videoda görebilirsiniz:

Astrophysical Journal isimli dergide yayınlanan bir makalenin yazarları arasında bulunan Baltimore Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü'nden Roelend van der Marrel ve Sangmo Tony Sohn, çalışma sonuçlarını şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Andromeda'nın yıllardır astronomlardan gizlediği verileri bulup çıkarmayı başardık. Analiz, günümüzde elde olan verilerle yapılabileceklerin en sınırında bulunuyor.

On yıllardır bilim insanları Andromeda'nın saniyede 110 kilometre (saatte yaklaşık 400.000 kilometre) hızla galaksimize yaklaştığını biliyorlardı. Ancak hesaplar hep sadece Dünya'dan görüş açısına göre yapıldığı için, kimse çarpışmanın "sıyırma" şeklinde mi, yoksa "tam çarpışma" şeklinde mi olacağını bilmiyordu.

Hubble'ın görüş yeteneği sayesinde, Andromeda içerisindeki tam 15.000 yıldızın hareketlerinden alınan verilerle galaksinin tam hareketi belirlenebildi. Yapılan analizler, tam çarpışmanın kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.

Ancak bunun olması biraz zaman alacak. Bir analize göre, öncelikle 4 milyar yıl sonra iki galaksi birbirine teğet geçecekler ve sadece galaksilerin dış kısımları bu olaydan etkilenecek. Ancak bundan 2 milyar yıl sonra (günümüzden 6 milyar yıl sonra), çekim kuvvetlerinden ötürü iki galaksi tekrar birbirlerine yönelecekler ve tam çarpışma gerçekleşecek. Çarpışma sonucunda iki galaksi birbirine "kaynayacak".

Galaksilerin Evrimine Dair Yeni Bilgiler!

Avrupa Uzay Ajansı'nın Gaia aracından gelen verileri de değerlendiren bir diğer analiz ise, bu çarpışmanın tarihini 4.5 milyar yıl sonrası olarak vermektedir. Ayrıca bu araştırmaya göre kafa kafaya bir çarpışma yaşanmayacak; daha ziyade "yandan çarpma" denen tarzda bir çarpışma yaşanacak. Bu çalışmada yer alan Roeland van der Marel şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Tarihte ilk defa M31 (Andromeda) ve M33 galaksilerinin uzayda nasıl döndüğünü ölçmeyi başardık. Astronomlar galaksileri kümelenmiş dünyalar olarak görmeye alışıktır; ayrı "adalardan" oluşan parçalar olarak değil. Ancak bunun böyle olduğunu artık biliyoruz. Bunu keşfetmemiz 100 yıl aldı ve Gaia gibi gelişmiş bir aracın yapılmasını gerektirdi. Ancak bu sayede en yakın galaktik komşumuz olan M31'in gerçek, ufacık rotasyon oranını ölçmeyi başardık. Bu sayede de galaksilerin gerçek doğasını daha iyi keşfetmemiz mümkün oldu.
Rota analizi
Rota analizi
Universe Today

Evren Genişliyorsa Andromeda Galaksisi Nasıl Yaklaşıyor?

Evrenin genişlemekte olduğunu Hubble'ın 1929'da yaptığı gözlemden beri biliyoruz. O yıldan bu yana bu gözlemler sadece kuvvetlenmekle kalmadı, aynı zamanda bu genişlemenin zamanla değişip değişmediği hakkında da fikir sahibi olabildik. Bugün evrenin ivmelenerek genişlediğini bu gözlemlerden biliyor ve bunu karanlık enerjiye atfediyoruz. Burada dikkatinizi çekmek istiyoruz: Genişlemenin tek sorumlusu karanlık enerji değil, ivmelenerek genişlemenin sorumlusu karanlık enerji.

Peki hal böyleyken, her şey şeyin bizden uzaklaşması gerekmiyor mu? Nasıl oluyor da Andromeda Galaksisi bize yaklaşabiliyor?

Evet, Evren genişlerken galaksiler birbirinden uzaklaşıyor fakat bu uzaklaşan galaksiler, kütleçekimsel olarak bizden etkilenmeyecek kadar uzaktaki galaksiler. Evren'de yer alan galaksilerin çoğu, galaksi kümelerinde bir arada, öbeklenmiş bir biçimde bulunur. Hatta bu galaksi kümeleri de bir arada bulunarak, süper kümeleri oluşturur. Hal böyle olunca, genişlemenin etkisini iyi bir biçimde görebilmek için, bizden yeterince uzakta bulunan galaksilere bakmak gerekmektedir.

Andromeda ise, bizim yerel galaksi grubumuzda yer almaktadır ve bize oldukça yakındır, zaten bu sebeple birbirimize çekimsel bir etkileşim uygulamaktayız ve o da bu nedenle bize doğru yaklaşmaktadır. Bu yüzden "Evren genişledikçe galaksiler birbirinden uzaklaşır." demek yerine, "Evren genişledikçe, birbiriyle kütleçekimsel etkileşimde bulunmayacak kadar uzak cisimler birbirinden uzaklaşır." demek daha doğrudur. Fakat bunu basitçe ifade etmenin bir yolu, galaksiler üzerinden bunu söylemektir; çünkü yakınlaşabilecek durumda olan sadece birkaç tane varken, geri kalan milyarlarcası uzaklaşmaktadır. Özetle, bu yanılgıya sebep olan şey, bilimsel bir ifadeyi, anlaşılabilirlik açısından sıradan bir şekilde basite indirgemeye çalışmaktır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Tüm Bunlar Ne Anlama Geliyor?

Bu analizler, sadece galaksimizin sonunu değil, etraftaki birçok galaksinin nasıl oluştuğu ve evrimleştiği hakkında da detaylı bilgiler sunuyor. Örneğin Andromeda etrafında dönmekte olan bir uydu galaksi olan M33'ün sadece nasıl oluştuğunu anlamakla kalmıyoruz, daha ilginç bir veriye de ulaşıyoruz: Analizlere göre, %9 bir olasılıkla M33'ün yörüngesi, Andromeda galaksimize çarpmadan önce Güneş Sistemi'miz ile çakışabilir ve tüm sistemimizi yok edebilir.

Samanyolu ile Andromeda'nın çarpışması, Güneş'imizi şu anki konumundan en az 8.000 parsek (yani 26.000 ışık yılı) savuracak. Bu, tüm Güneş Sistemi'nin sonu olacak. Ayrıca analizler, Güneş Sistemi'nin çarpışma sonrasında %10'luk bir ihtimalle Galaktik Siberya'ya, yani Güneş'ten 50.000 parsek (yani 160.000 ışık yılı) uzağa savrulabileceğini de gösteriyor.

Güneş'imizin yaklaşık 4 milyar yıl kadar sonra gezegenimizi yutarak yok etmesi bekleniyor. Ancak ola ki bu olmaz ve gezegenimiz halen civarda olursa, günümüzden 7 milyar yıl sonra geceleri gökyüzünün bu şekilde gözükeceği düşünülüyor. Çünkü bu noktada, Andromeda ile Samanyolu galaksileri baş döndürücü galaktik tangolarında birbirlerine iyice yaklaşmış ve kaynaşmış olacaklardır. Bu, gökyüzünde muhteşem bir görüntünün oluşmasına neden olacaktır.
Güneş'imizin yaklaşık 4 milyar yıl kadar sonra gezegenimizi yutarak yok etmesi bekleniyor. Ancak ola ki bu olmaz ve gezegenimiz halen civarda olursa, günümüzden 7 milyar yıl sonra geceleri gökyüzünün bu şekilde gözükeceği düşünülüyor. Çünkü bu noktada, Andromeda ile Samanyolu galaksileri baş döndürücü galaktik tangolarında birbirlerine iyice yaklaşmış ve kaynaşmış olacaklardır. Bu, gökyüzünde muhteşem bir görüntünün oluşmasına neden olacaktır.
EarthSky

Bunların hiçbiri büyük problemler olmayabilir; çünkü muhtemelen bu çarpışmadan önce Güneş'imiz ömrünün sonuna gelerek gezegenimizi yutacak ve tüm yaşamı yok edecek! Bu konularla ilgili daha fazla bilgi almak için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 31
  • İnanılmaz 19
  • Muhteşem! 14
  • Bilim Budur! 13
  • Korkutucu! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Umut Verici! 2
  • Üzücü! 2
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • E. Gough. Thanks To Gaia, We Now Know Exactly When We’ll Be Colliding With Andromeda. (12 Şubat 2019). Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Universe Today | Arşiv Bağlantısı
  • R. Cowen. Andromeda On Collision Course With The Milky Way. (31 Mayıs 2012). Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Nature | Arşiv Bağlantısı
  • R. P. van der Marel. (2019). First Gaia Dynamics Of The Andromeda System: Dr2 Proper Motions, Orbits, And Rotation Of M31 And M33. The Astrophysical Journal. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 05:15:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/583

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı, et al. Samanyolu Galaksisi ile Andromeda Galaksisi 4.5 Milyar Yıl Sonra Çarpışacak!. (1 Haziran 2012). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/583
Bakırcı, Ç. M., Kayalı, . (2012, June 01). Samanyolu Galaksisi ile Andromeda Galaksisi 4.5 Milyar Yıl Sonra Çarpışacak!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/583
Ç. M. Bakırcı, et al. “Samanyolu Galaksisi ile Andromeda Galaksisi 4.5 Milyar Yıl Sonra Çarpışacak!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Jun. 2012, https://evrimagaci.org/s/583.
Bakırcı, Çağrı Mert. Kayalı, . “Samanyolu Galaksisi ile Andromeda Galaksisi 4.5 Milyar Yıl Sonra Çarpışacak!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 01, 2012. https://evrimagaci.org/s/583.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close