Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sağlık Çalışanları, Kadınların Ağrılarını Erkeklerin Ağrıları Kadar Dikkate Almıyor!

6 dakika
433
Sağlık Çalışanları, Kadınların Ağrılarını Erkeklerin Ağrıları Kadar Dikkate Almıyor! The Conversation
Tüm Reklamları Kapat

Toplumsal cinsiyet kalıplarının doktorları kadınların ağrılarını hafife almaya yönlendirebileceği şüphesi, yapılan araştırmalarla doğrulandı. Profesör Amanda Williams, bu araştırmaların hem erkek hem de kadın sağlık personelinin sıklıkla kadınların ağrılarını göz ardı ettiğini ortaya koyduğunu belirtiyor.

Bir erkek çektiği ağrı hakkında doktora başvurduğunda, sıklıkla doktoru ağrının gerçek olduğuna ve çözülmesi gereken bir sorun olduğuna ikna olacaktır. Kadınlar için bu deneyim farklıdır; cinsiyet kalıpları nedeniyle doktorlarının onların söyledikleri kadar ağrı hissetmedikleri sonucuna varmasından şüphelenirler.

Maalesef ki araştırmaların gösterdiği üzere kadınların bu şüpheleri gayet yerinde. Araştırmalar sağlık personellerinin hastalarının, özellikle de kadınların ağrılarını sık sık küçümsediğini ve bunun hastaların söyledikleriyle ilgisi olmayan birtakım ön yargı ve inançlara dayandığını göstermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

2021'de yapılan bir araştırma, toplumsal cinsiyet kalıplarının hastaların ağrılarını tahminde özel olarak belirleyici bir faktör olduğunu gösteriyor.[1] Kadınların acıya aşırı duyarlı olduğu ve bunu kolay ifade ettiği veya abarttığı şeklindeki yanlış inanış nedeniyle hem erkek hem de kadın sağlık personeli, sıklıkla kadınların sözlü açıklamalarını ve ağrılarını ifade eden davranışlarını ciddiye almıyor.[2], [3] Dahası, kadınların ağrılarını ciddiye almamakla kalmayıp bu düşüncelerine dayanarak aynı zamanda yetersiz tedavi sunuyor ve hatta analjezik tedavi yerine psikolojik tedavi almalarını tavsiye ediyorlar.[4]

Ağrının Cinsiyeti Olur mu?

Yeni çalışma, sağlık çalışanlarının kadınların ağrısını hafife almasına neden olan potansiyel ön yargıları da başarılı bir şekilde belirliyor. Bu ön yargılar kadınların ağrı eşiği, ağrıyı bildirme istekleri ve ağrıya katlanma kapasiteleri hakkındaki inançlardan ve erkeklerin norm veya ideal olarak kabul edilmesi ve erkek vücudunun kadın vücuduyla karşılaştırılmasından kaynaklanıyor.[5]

Araştırmacılar, acı veren muayenelerden geçen gerçek hastaların kendi ağrılarını derecelendirmeleri ve ağrı göstergelerinin (kişinin ağrı çektiğini gösteren yüz ifadeleri, vücut dili, ses tonları gibi belirtiler) ölçülmesi hakkında destekleyici bilgiler ile birlikte kısa video kliplerini kullandılar.[6] Erkek ve kadın katılımcılar bu videolardan bir seçki izledi ve her birinden sonra hastanın ağrı düzeyi hakkında sayısal bir ölçekte tahminde bulunup ağrı göstergelerini derecelendirerek hastanın cinsiyetini kaydettiler.

Hastaların kendi değerlendirmeleriyle karşılaştırıldığında gözlemciler kadınların ağrısını olduğundan daha az tahmin ederken erkeklerin ağrılarını olduğundan fazla derecelendirdiler. Erkekler ve kadınlar yüz ifadelerinde aynı seviyedeki ağrıyı ifade ettiğinde kadınların erkeklerden daha az acı çektiği düşünüldü.

Tüm Reklamları Kapat

Farklı bir deney, bu yargılara toplumsal cinsiyet kalıplarının sebep olduğunu gösterdi: Tipik bir erkeğin tipik bir kadından daha dirençli olduğuna inanan kişiler, videolardaki erkeklerin daha çok acı çektiğini tahmin ederken kadınların acılarını daha fazla ifade etme eğilimine sahip olduğuna inanan kişiler tarafından kadınların ağrısı olduğundan daha düşük olarak tahmin edildi.

Pexels

Kapsamlı Bulgular

Ağrı tahminlerinde cinsiyetin etkisi şaşırtıcı derecede fazla. 2016'da Amanda Williams'ın laboratuvarında yapılan bir araştırma, klinisyenlerin ağrı tahminlerinin hastaların depresyon öyküsünden ve diğer insanların yüzlerine bakarak karar verdiğimiz bilinçsiz bir yargı olan "güvenilirliklerinden" etkilenip etkilenmediğini inceledi.[7]

Ortaya çıkan şey, yine her iki cinsiyetten katılımcıların kadınların çektiği ağrıyı ciddi şekilde küçümsediğiydi. Eğer kadınlar güvenilmez olarak algılandıysa, bu onları daha da dezavantajlı hale getiriyordu; ancak "güvenilmezliğin" erkeklerin ağrısına dair yapılan tahminlerde bir etkisi yoktu.

Bu toplumsal kalıplar, aslında erkeklere de yardımcı olmaz ve erkeklerin ağrıları üzerine yapılan ciddi çalışmalar oldukça azdır.[8] Erkeklerin çektiği ağrı, klinisyenler tarafından kendilerinin derecelendirmelerine yakın bir şekilde tahmin edilirken, fazla dayanıksız olmaları, "erkekliğe yakışmama" veya güçsüzlük gibi yargılamalarla karşılaşmalarına sebep olabilir. Aynı zamanda acıya dayanıklı olma beklentisi, erkeklerin belirtilerini tıbbi incelemeye gerektiğinden daha geç sunmalarına teşvik edebilir.[9]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Ağrıyı Anlamak

Ağrıları nasıl ifade ettiğimiz, karmaşık bir konudur: Kısmen evrim tarafından belirlenmiş olmasına rağmen, kişisel ağrı geçmişiniz ve sosyal bağlamınız gibi birçok kişisel faktörden etkilenir.[10] Gözlemcinin ağrı ifadesini yorumlama görevi de karmaşıktır; bu görev gözlemcinin kişisel özellikleri, sosyal bağlamı ve cinsiyet, yaş ve kültürel normlar gibi geniş faktörler tarafından etkilenir.

Küçük çocuklarla yapılan çeşitli araştırmalar, erkek ve kız çocuklarının birlikte oynarken benzer sayıda kaza geçirdiklerini ve bu rahatsızlıklarını büyük ölçüde benzer şekilde ifade etmelerine rağmen, kızlara erkeklerden daha fazla dinlenme imkânı sunulabileceğini gösteriyor.[11], [12]

Yetişkinler erkek ve kız çocuklarının ağrılarına farklı tepkiler verdiğinde, henüz çocukken cinsiyet temelli ağrı kalıplarını öğrenebiliriz.
Yetişkinler erkek ve kız çocuklarının ağrılarına farklı tepkiler verdiğinde, henüz çocukken cinsiyet temelli ağrı kalıplarını öğrenebiliriz.
The Conversation

Bulguların tamamen tutarlı olmaması ve kızların yine toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle rahatsızlıklarından daha sık bahsetmeleri gibi etkenler bu bulguları etkileyebilir; yine de bulgular cinsiyet kalıplarının ağrı ve acı algısının hayatımıza erken yaşlarda yerleşebileceğini göstermektedir.[13] Bu durumda yargıdaki farklılıklar, çocukların davranışlarındaki farklılıklardan çok gözlemcilerin çocuklara verdikleri tepkilerden kaynaklanıyor olabilir.

Cinsiyet yanlılığı etkisi, gözlemcilerin aynı ağrı ifadesini izledikleri durumlarda bile geçerlidir. Basit bir deneyde, gözlemciler beş yaşındaki bir çocuğun parmağından kan alındığı ve yaşadığı acıyı ifade ettiği bir videoyu izlediler.[14] Çocuğun adının "Samuel" olduğu söylenen gözlemciler, ismin "Samantha" olarak söylendiği gözlemcilere kıyasla çocuğun acısını daha yüksek olarak değerlendirdiler.

Dahası, katılımcılar kızların ağrıya karşı daha duyarlı olduğuna ve bunu daha fazla gösterme eğiliminde olduklarına inanıyordu. Küçük çocuklar için düşük düzeyde ağrıya sebep olan olayların ve ebeveynler ya da diğer yetişkinlerin bu olaylara tepkilerinin sıklığı göz önüne alındığında, bu alanın oldukça ihmal edildiği şaşırtıcı bir şekilde ortaya çıkmaktadır.[11]

Maalesef birçok ağrı deneyinin yapıldığı ağrı ifadesi veritabanı genellikle orta yaşlı Kanadalı Kafkasyalılardan alınan verilerden oluşmaktadır. Bu durum, ağrı değerlendirmesi ve tedavisindeki siyahi, Asyalı veya beyaz hastaların ağrılarını küçümseme gibi bir diğer tutarlı ön yargıyı keşfetme fırsatını kısıtlamaktadır: Bu önyargı, araştırma çalışmalarındaki tedavi süreçlerinde şok edici eksikliklere sebep olmaktadır.[15], [16], [17]

Tüm Reklamları Kapat

Doktorların ağrı bakımındaki eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için yapabileceği birçok şey vardır ve yanlış toplumsal kalıplara dayanan daha birçok eşitsizlik, araştırmalar yoluyla gün yüzüne çıkarılabilir. Ancak cinsiyet kalıplarının başkalarının ağrısını tahmin etme şeklimizi etkilediğini doğrulayan bu son çalışma, sağlık personelinin pratiklerine yansıtıyor olabilecekleri sosyal ve kişisel ön yargılar üzerine düşünmelerine yardımcı olmalıdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Grrr... *@$# 6
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: UCL News | Arşiv Bağlantısı
  • ^ L. Zhang, et al. Gender Biases In Estimation Of Others’ Pain. (5 Mart 2021). Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2024. Alındığı Yer: The Journal of Pain doi: 10.1016/j.jpain.2021.03.001. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ W. Bruce, et al. Towards Health Equity For People Experiencing Chronic Pain And Social Marginalization.. (2 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Europe PMC doi: 10.1186/s12939-021-01394-6. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. T., et al. (2024). Professionals Underestimate Patientsʼ Pain. Pain, sf: 811-818. doi: 10.1097/j.pain.0000000000001165. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ G. Schäfer, et al. (2016). Health Care Providers' Judgments In Chronic Pain: The Influence Of Gender And Trustworthiness. Pain. doi: 10.1097/j.pain.0000000000000536. | Arşiv Bağlantısı
  • J. Bourke. This Won’t Hurt A Bit: The Cultural History Of Pain. (19 Haziran 2014). Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2024. Alındığı Yer: New Statesman | Arşiv Bağlantısı
  • ^ P. Lucey, et al. Painful Data: The Unbc-Mcmaster Shoulder Pain Expression Archive Database. (19 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2024. Alındığı Yer: ieee xplore | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. Gráinne, et al. (2016). Health Care Providers' Judgments In Chronic Pain: The... : Pain. Pain. doi: 10.1097/j.pain.0000000000000536. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ E. Keogh. (2020). The Gender Context Of Pain. Health Psychology Review, sf: 454-481. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ T. Geoghegan. Bbc News | Uk | Magazine | Why Are Men Reluctant To Seek Medical Help?. (17 Temmuz 2009). Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2024. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
  • ^ K. D. Craig. (2024). In Memoriam Jean-Marie Besson 1938 To 2014 : Pain. Pain, sf: 1198-1199. doi: 10.1097/j.pain.0000000000000371. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ a b M. Noel, et al. (2018). Boo-Boos As The Building Blocks Of Pain Expression: An Observational Examination Of Parental Responses To Everyday Pain In Toddlers. Canadian Journal Of Pain, sf: 74-86. doi: 10.1080/24740527.2018.1442677. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ I. Fearon, et al. ‘Booboos’: The Study Of Everyday Pain Among Young Children. (6 Ekim 1998). Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2024. Alındığı Yer: ScienceDirect doi: 10.1016/S0304-3959(96)03200-9. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. L. Von Baeyer, et al. (2000). Everyday Pain In Three- To Five-Year-Old Children In Day Care. Pain Research & Management. doi: 10.1155/1998/198043. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ L. L. Cohen, et al. (2014). Gender Biases In Adult Ratings Of Pediatric Pain. Children’s Health Care, sf: 87-95. doi: 10.1080/02739615.2014.849918. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ K. M. Hoffman, et al. (2016). Racial Bias In Pain Assessment And Treatment Recommendations, And False Beliefs About Biological Differences Between Blacks And Whites. Pnas. doi: 10.1073/pnas.1516047113. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ R. C. Tait, et al. (2009). Provider Judgments Of Patients In Pain: Seeking Symptom Certainty. Pain Medicine, sf: 11-34. doi: 10.1111/j.1526-4637.2008.00527.x. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. Knight, et al. Confidential Enquiry Into Maternal Deaths | Mbrrace-Uk | Npeu. (23 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Oxford Population Health NPEU | Arşiv Bağlantısı
  • A. C. D. C. Williams. Women’s Pain Is Routinely Underestimated, And Gender Stereotypes Are To Blame – New Research. (22 Ağustos 1970). Alındığı Tarih: 23 Temmuz 2024. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:09:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18174

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. Walsh, et al. Sağlık Çalışanları, Kadınların Ağrılarını Erkeklerin Ağrıları Kadar Dikkate Almıyor!. (26 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18174
Walsh, T., Akdeniz, B., Alparslan, E. (2024, July 26). Sağlık Çalışanları, Kadınların Ağrılarını Erkeklerin Ağrıları Kadar Dikkate Almıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18174
T. Walsh, et al. “Sağlık Çalışanları, Kadınların Ağrılarını Erkeklerin Ağrıları Kadar Dikkate Almıyor!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Betül Akdeniz, Evrim Ağacı, 26 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/18174.
Walsh, Tracy. Akdeniz, Betül. Alparslan, Eda. “Sağlık Çalışanları, Kadınların Ağrılarını Erkeklerin Ağrıları Kadar Dikkate Almıyor!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Betül Akdeniz. Evrim Ağacı, July 26, 2024. https://evrimagaci.org/s/18174.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close