Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kuantumun Kadınları'ndan Bir Değerler Manifestosu: Kuantum Fiziğinde Kadınların Daha Görünür Olmasını Nasıl Sağlarız?

5 dakika
193
Kuantumun Kadınları'ndan Bir Değerler Manifestosu: Kuantum Fiziğinde Kadınların Daha Görünür Olmasını Nasıl Sağlarız? Nature
Tüm Reklamları Kapat

Elimizdeki verilere göre, kuantum fiziği alanında çalışan kadınların sayısı zamanla azalıyor ve daha yüksek pozisyonlardaki kadın oranı daha da düşüyor. Verilerin de ötesinde, kuantum fiziğinin kadın profesörleri olarak günümüzdeki bilimsel öncülük, yatırım ve otorite modelinin birçoğumuzu temsil etmekte yetersiz kaldığını ortak deneyimlerimiz aracılığıyla görebiliyoruz.

Yeni bir güç tanımına ve herkesin bilime katılımına odaklanan güçlü bir değişimin zamanı geldi! Women for Quantum, bu bildiriyle ortak bir çaba için çağrıda bulunuyor ve bu inisiyatifin bahsedilen değişime katkıda bulunmasını amaçlıyor.

Biz Kimiz?

Women for Quantum (W4Q), çoğu Avrupa'da ve bir kısmı Japonya'da yaşayan ve AMO (Atomik, Moleküler ve Optik Fizik), Kuantum Çoklu Cisim Fiziği, Kuantum Bilgi alanlarında çalışan kadın profesörlerden oluşan bir topluluktur. Her birimiz, doktora sonrası en az on yıllık tecrübeye sahip ve "daimî profesör" unvanını taşıyan akademisyenleriz. Alanımızdaki cinsiyet eşitsizliğini çözümlemek ve akademik camiayı çeşitliliğe daha açık hale getirmek amacını taşıyan birçok inisiyatife tanıklık ettik. Ne yazık ki bu girişimlerin çoğunun amaçlarına ulaşmayı başaramadığını görüyoruz. Avrupa Birliği ülkelerine ait şu veriler, bu gözlemlerimizi doğrular niteliktedir:

Tüm Reklamları Kapat

  • Biyoloji de dahil olmak üzere Doğa Bilimleri alanlarında çalışan profesörler arasında kadınların oranı %22'den daha az ve Japonya'da profesörlüğe denk akademik düzeyde çalışan kadınlar ise alanın toplamda %6'sını oluşturuyor. Buna karşın, bu alanlarda üniversite eğitimine başlayan öğrencilerin yarısından fazlası kadınlardan oluşuyor.
  • Fizik alanındaki durum ise daha vahim. Eldeki verilere göre 2021 yılında Almanya'daki fizik profesörlerinin %12'si kadınken bu oran 2019'da Büyük Britanya'da aynı olup İspanya'da 2020 yılında %14 olarak tespit edilmiştir.
  • Kadınların akademik kariyerlerini bırakarak cinsiyet eşitsizliğinin daha da derinleşmesine neden olması, bir başka deyişle "sızdıran boru fenomeni" oldukça yaygındır.
  • Kadınların görev aldığı akademik çalışmalara yapılan yatırımlar hâlâ oldukça düşük seviyededir.
  • Kadınlar, genelde erkek meslektaşlarına göre daha fazla kamu hizmeti yükü altında kalmaktadır.
  • Çoğu ülkede kadınlar hâlâ erkek meslektaşlarından daha düşük maaşlarla çalışmaktadır.

Bu veriler, biz kadınların deneyimlediği konforsuz çalışma ortamları ile birleştiğinde bizi araştırma sahasının güncel durumunu tekrar gözden geçirmeye itti: Akademik otoritenin ne olduğuna kim karar veriyor ve bu karar nasıl alınıyor? Bugün, genel anlamda ve bizim alanımızda geçerli olan bilimsel öncülük modeli ne? Araştırmalara yapılan yatırımlar nasıl organize ediliyor? Akademik kariyerler neden bilimsel gelişmemizi engellemeye varacak derecede rekabetçi?

Ayrıca, tekrar belirtmek gerekir ki güncel bilimsel öncülük, yatırım ve otorite modellerinin birçoğumuzu yeterince temsil etmediğine yürekten inanıyoruz. Bu durumun kadın, erkek veya ikiliksiz (İng: "Non-binary) tüm meslektaşlarımıza zarar verdiği kanaatindeyiz.

Herkesin katılım göstereceği gerçek bir değişim yaşanması gerekiyor. Bu inisiyatifin de böyle bir değişime ön ayak olmasını amaçlıyoruz.

Bu Manifesto Ne Anlatıyor?

Bu manifesto, Women for Quantum olarak benimsediğimiz değer ve hedefleri açıklıyor. Bu değerleri paylaşarak yeni diyaloglar başlatmayı ve yeni araştırma yolları açmayı ve böylece camiamızı bir bütün olarak ilerletmeyi hedefliyoruz. Aşağıda listelenen bu değerlerin camianın diğer üyelerine ve özellikle de yeterince temsil edilmeyen meslektaşlarımıza da hitap edeceğine inanıyoruz:

Tüm Reklamları Kapat

  • Paylaşım ve iş birliğinden beslenen samimi bir kültürü benimsemiş bir komünite olarak hareket etmeye değer veriyoruz.
  • Güven ve dürüstlük ve iş birliğine değer veriyoruz.
  • Eleştirel, meraka dayalı ve yaratıcı düşünceye değer veriyoruz.
  • Çeşitliliğe değer veriyor ve başkalarını desteklemenin önemine inanıyoruz.
  • İfade özgürlüğüne ve yargılanmaktan korkmadan soru sorabilmenin değerine inanıyoruz.
  • Tartışmalarda ve iletişimde agresif tutum yerine hiyerarşi ve rollerden bağımsız olarak saygı ve nezakete değer veriyoruz.
  • Bilimsel bulguları paylaşırken veya ders verirken saygılı bir tutuma değer veriyoruz.
  • Gerçekliği değiştirme ve kapsayıcı bir bilimsel komünite yaratma potansiyeline sahip kelime ve görsellerin kullanımını değerli buluyoruz.
  • Kişisel alana ve herkesin kendini rahat hissetmesine değer veriyoruz.

Bu değerleri temel alarak şunları amaçlıyoruz:

  • Kuantum fiziğinde araştırmaların nasıl yapıldığı ve ne kadar değer gördüğünü değiştirmek üzere hem kendimiz hem de gelecek nesillerin kuantum fizikçileri adına aktif rol almak.
  • Kadınların katılımı için kucaklayıcı bir ortam sağlamak.
  • Grup çalışmasını teşvik eden, katılıma dayalı, kapsayıcı ve destekleyici; otorite kelimesinin Latince kökeni olan "augere" kelimesinin ima ettiği üzere besleyici ve geliştirici bir bilimsel komünite inşa etmek.
  • Güç; değişiklik yapabilme, yeni imkanlar yaratabilme ve karar alma sürecine katılma yetisidir. Güce ulaşabilmek içinse doğru kaynaklara ve doğru bağlantılara erişim gerekir. Günümüzde kadınlar karar alma organlarında yeterince temsil edilmemekte ve karar alma süreçlerinde kayda değer bir etkide bulunmaları engellenmektedir. Bu da bizleri birer bilim "adamı" değil de herhangi bir kadın pozisyonuna indirgemektedir. Bu noktada karar almadaki söz hakkı ve gücün cinsiyet bazlı olmasındansa eşit bir şekilde dağılmasını savunuyoruz. Şeffaflığa ve bilimsel komünitenin yararına odaklanacak şekilde, karar alma süreçlerinin örgütün bütününe ve özellikle üst kademelerine yayılmasını destekliyoruz.
  • Bilinçsiz olanları da dahil olmak üzere cinsiyetçi önyargılar; kadınların finansal kaynaklara erişimini, terfi almalarını, prestijli dergilerde araştırmalarını yayınlamalarını ve daha birçok alanı etkileyen belgelenmiş bir fenomendir. Amacımız bu fenomen hakkında farkındalık yaratmak ve görece hafif versiyonları da dahil olmak üzere çeşitli formlarını görünür kılacak etkin önlemler alınmasını sağlamak.
  • Komünitemizi kadınları görünmez kılan veya onları rahatsız hissettiren sataşma, taciz ve diğer aşağılayıcı davranış ve uygulamalardan arındırmak. Birçok üniversiteden gelen raporların gösterdiği üzere kadınlar bu gibi ayrımcılıklara ortalamadan daha çok maruz kalmaktadır. Dahası birçoğumuz, bu suistimallerden ötürü kariyeri zarar gören kadınlar tanımışız veya bizzat bunları yaşamışızdır. Bu suistimaller küçümsemeden cinsiyetçi yorumlara ve hatta tacize kadar birçok durumu kapsar. Bilimsel camiada bu güncel duruma yönelik farkındalığı artırmak ve bunlara bir son vermek niyetindeyiz.
  • Bilimde niteliği değerlendirirken sadece bilimsel bulguların değil, bu bulgulara giden yol ve sürecin de ciddiye alınmasının oldukça önemli olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle sadece nicelik ölçen h-endeksi veya atıf sayısı gibi ölçütlerin ötesine geçilmesini ve farklı kariyer planlarının göz önünde bulundurulmasını savunuyoruz. İşe alım ve yatırım bulma süreçlerinde teknik ve idari becerilerin yanı sıra grup çalışmasına yatkınlığın ve kişinin sağlıklı bir bilimsel ortam yaratma becerisinin de dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.

Gerçek bir değişim amaçlıyoruz. Bu değişimin ilk adımı, kadınların kuantum fiziği alanındaki mevcut durumunu kabul etmektir. Halihazırda atılan adımlar yeterince etki gösterememiştir. Hedeflediğimiz değişim, bir bütün olarak kuantum ekosistemini ve bastırılan toplulukların faydasına olacaktır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: arXiv | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/09/2024 21:52:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18292

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Proton
Aminoasit
Önlem
İyi
Sivrisinek
Mühendislik
Bakteriler
Allah
Diş Sorunları
Koku
Tarih
Ağrı
Radyasyon
Ornitoloji
Sanat
Doğum
Teknoloji
Evrim Kuramı
Uçma
Mavi
Sağlık Bakanlığı
Uzay Aracı
Çevre
Hayatta Kalma
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
W. F. Quantum, et al. Kuantumun Kadınları'ndan Bir Değerler Manifestosu: Kuantum Fiziğinde Kadınların Daha Görünür Olmasını Nasıl Sağlarız?. (12 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 16 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18292
Quantum, W. F., Alparslan, E., Özkınay, . (2024, August 12). Kuantumun Kadınları'ndan Bir Değerler Manifestosu: Kuantum Fiziğinde Kadınların Daha Görünür Olmasını Nasıl Sağlarız?. Evrim Ağacı. Retrieved September 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18292
W. F. Quantum, et al. “Kuantumun Kadınları'ndan Bir Değerler Manifestosu: Kuantum Fiziğinde Kadınların Daha Görünür Olmasını Nasıl Sağlarız?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Eda Alparslan, Evrim Ağacı, 12 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18292.
Quantum, Women For. Alparslan, Eda. Özkınay, . “Kuantumun Kadınları'ndan Bir Değerler Manifestosu: Kuantum Fiziğinde Kadınların Daha Görünür Olmasını Nasıl Sağlarız?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, August 12, 2024. https://evrimagaci.org/s/18292.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close