Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Deniz İnekleri (Sirenia)

Deniz İnekleri (Sirenia) ThoughtCo
Bir deniz ineği.
2 dakika
4,700
Deniz İnekleri
  • Bilimsel Adı Sirenia
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Deniz İnekleri
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Sea Cows
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Bu tür Evrim Ağacı tarafından gözlenmemiştir.

Tanım ve Genel Bilgiler

Sadece suda yaşayabilirler. Deniz inekleri iri yapılı, silindirik -torpidoya benzetilebilir- bir vücuda sahiptir. Bugün yaşayan türlerin vücut ölçüleri 2.50 m büyüklüğe ve 250-1500 kg ağırlığa ulaşır. Şişman görüntülerine rağmen gövdeleri hidrodinamik ve kaslı bir yapıdadır.

Ön ayakları birer yüzgeç şeklini almış, arka ayakları ise birleşip daha büyük, yassı bir yüzgeç olmuştur. Arka ayakları önemli ölçüde körelmiştir. Arka yüzgeçin şekli Manatgiller ve Dugonggiller familyalarını ayıran önemli bir özelliktir.

Kafatasları su yüzeyinden hava almak için oldukça farklılaşmıştır. Memeli olmasına rağmen, vücutları neredeyse kılsızdır, dış kulakları yoktur ve küçük gözleri vardır. Burunlarının tepesinde yer alan burun delikleri değerler tarafından kapatılırken, gözleri sfinkter benzeri bir mekanizma ile kapatılır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Deniz ineklerinin en yakın akrabaları filler ve yaban fareleridir.

Günümüzde 2 familyası, 4 türü bulunmaktadır:

Manatigiller (Trichechidae): de Karayip manatisi (Trichechus manatus), Amazonas manatisi (Trichechus inunguis), Afrika manatisi (Trichechus senegalensis) olmak üzere 3 türü bulunmaktadır. Dugonglardan farklı olarak tırnakları vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Dugonggiller (Dugongidae): Yalnızca Dugong dugong türü hayatta kalmıştır. Steller deniz ineği (Hydrodamalis gigas) türünün nesli yakın zamanda tükenmiştir. Manatilerden en büyük farklarından biri kuyruk yapılarıdır. Manatilerin küresel kuyruklarının aksine Dugonglar balina benzeri bir kuyruğa sahiptir.

Bir Dugong ve balina benzeri kuyruğu
Bir Dugong ve balina benzeri kuyruğu
ThoughtCo

Fosil kayıtlarında Sireniaların ilk ortaya çıkışı erken Eosen'de gerçekleşmiştir ve Eosen sonlarında sireniler önemli ölçüde çeşitlenmişlerdir. Fosillerle ilgili detaylara bu yazıda değinilmiştir.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Sirenia türlerinin ekolojik dağılımı birbirlerinden kopuktur. Afrika, Amazon Nehri, Meksika Körfezi ve Avustralya gibi dünyanın büyük bir kısmına yayılmışlardır. Bulanık sularda yaşamaktadırlar.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Sirenia takımına ait 4 tür de IUCN tarafından oluşturulan Kırmızı Liste'de Duyarlı (VU) kategorisinde yer almaktadır. Manatigiller değerli deri, yağ ve kemikleri için avlanmıştır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde bu türlerin bazı hastalıklara iyi geleceği düşünülmektedir ve tıbbi ilaç olarak kullanılmaktadır.

Davranış ve Etoloji

Çoğunlukla yalnız olmasına rağmen, sireniler gruplar halinde toplanabilirler. Bu gruplarda genellikle tek dişi ve birden fazla erkek bulunur. Deniz inekleri, yavrularına önemli ölçüde ebeveyn bakımı yatırırlar. Bu sebeple uzun ömürlülüğe rağmen, kadınlar yaşamları boyunca sadece birkaç kez doğum yaparlar. Gebelik süresi ortama 1 yıldır ve 1-2 yıl yavrularını emzirirler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Diyet ve Metabolizma

Bütün deniz inekleri otoburdur. Ancak deniz otları, algler, mangrov yaprakları ve suya düşen palmiye meyveleri gibi çeşitli sucul bitki örtüsünü içerir. Manatiler benzersiz bir diş yapısı geliştirmişlerdir ve azı dişleri sürekli değişmektedir. Dugongların dişleri daha basit yapılı olmasına rağmen diş değişimi onlarda da gözlenmektedir.

Etimoloji

Sirenia kelimesi, Yunan Mitolojisi'ndeki "siren" adı verilen deniz yaratıklarından gelmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 14:57:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9643

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. Yalçıntepe, et al. Deniz İnekleri (Sirenia). (1 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9643
Yalçıntepe, T., Türkoğlu, P. (2020, December 01). Deniz İnekleri (Sirenia). Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9643
T. Yalçıntepe, et al. “Deniz İnekleri (Sirenia).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 01 Dec. 2020, https://evrimagaci.org/s/9643.
Yalçıntepe, Tunay. Türkoğlu, Pedram. “Deniz İnekleri (Sirenia).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, December 01, 2020. https://evrimagaci.org/s/9643.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close