Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Küçük Hayvanlar Dünya'yı Ağır Çekimde Görüyor: Köpeğiniz Neden Hiperaktif?

2 dakika
14,389
Küçük Hayvanlar Dünya'yı Ağır Çekimde Görüyor: Köpeğiniz Neden Hiperaktif? SheKnows
Podcast
Ekin Baran Sunar
Seslendiren 4 Eylül 2019 4:04
21
Tüm Reklamları Kapat

Yeni araştırmalar gösteriyor ki kuşlar, köpekler gibi küçük hayvanlar ve küçük çocuklar, dünyayı geri kalanımızdan daha yüksek bir çerçeve hızıyla (kare hızı, frame rate) algılıyor. Bunun sonucunda, bu küçük hayvanlar hayatı kalıcı bir Matrix kurşunu hızında yaşayıp etraflarındaki her şeyi yavaş çekimde hareket ediyor gibi görüyorlar. Bu, evrimsel olarak küçük hayvanlar ve böceklerin kendilerinden büyük fakat hızlı yırtıcılardan sakınabilme ihtiyacı ile açıklanıyor. 

Bu algı farkı, Dublin Trinity Koleji'nce (TCD) yapılan araştırmalara göre, görsel sistemin işlediği zaman bilgisinin maksimum hızındaki farklılık dolayısıyla oluşmaktadır. Muhtemelen farkında olduğunuz gibi, insanlardaki görsel sistemin hızı oldukça düşüktür; yaklaşık 100 fps'ye(saniye başı görülen çerçeve hızı) kadar çıkan değişim algısı ile saniyede ortalama 10 tekil görüntü görür. TCD araştırmacılarına göre, bedeni küçük ve metabolik hızı yüksek olan hayvanlardaki hız daha yüksektir, bunun tersi de doğrudur. 

Bu teoriyi test etmek için, araştırmacılar kritik titreşim kaynaşma frekansı adı verilen bir teknik kullandılar. İsminden belli olacağı gibi; bu teknik, görsel sistem bariz, sabit bir ışık algılayana kadar titreşen ışığın sıklığını yükseltir. Araştırmacılar kedilerden, kertenkelelere, kaplumbağalara kadar 30 dan fazla tür üzerinde deneme yaptılar, ve beden büyüklüğü ile metabolik hız ve zaman algısı arasında güçlü bir ilişki olduğunu buldular. Bir bilim blogu olan io9'a göre araştırmacılar sineklerin görsel sistem hızının insanlardan 4 kat daha hızlı olduğunu, ancak çok yavaş bir metabolizmaya sahip olan deri sırtlı deniz kaplumbağasının görsel sisteminin insanlardan 4 kat yavaş bulmuşlardır. 

Tüm Reklamları Kapat

Bir başka deyişle, bir sinek ya da sincap gibi başka bir küçük hayvan dünyayı gerçekte, insanların yüksek hızlı kamera görüntülerini algıladığı gibi algılar. Küçük bir hayvana göre, dünyanın çoğu kısmı yavaş çekimde hareket eder gibidir. Köpeğimizin ya da kanaryamızın gözünde, biz muhtemelen hantal hantal yürüyen devleriz. Onların etrafta çılgınca koşmak, hızla kaçan avı yakalamak gibi günlük etkinlikleri ise onlara normal hız gibi gelir; tıpkı insanlara göreceli olarak yavaş bir hızla etrafta dolanmanın güzel gelmesi ama bir kaplumbağanın bir şey yapmasını izlerken sıkılmaları gibi. 

Zaman bilgisini işlemekteki bu fark, en çok, bizim algılarımıza göre gayet heyecanlı ve süreksizce hareket ediyor görünen küçük bir hayvana, mesela küçük bir kuşa baktığınızda barizdir. Küçük köpekler, kediler, ve çocuklar bile daha büyük ya da yetişkin kardeşlerine göre çok daha çılgın/hiperaktif gibi görünür. Kendilerine göre ise onlar normal, rahat tempolarında hareket ediyorlar. Bir hayvan büyüdükçe, fiziksel ölçüleri arttıkça ve metabolizmaları yavaşladıkça, görme hızları da yavaşlamaya başlar. Bu durum neden çocukların ve köpek yavrularının sürekli bir acele içinde olduğunu düzgünce açıklıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 22
  • Merak Uyandırıcı! 15
  • İnanılmaz 9
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 2
  • Korkutucu! 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Extreme Tech | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/01/2025 03:42:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1891

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Güneş
Uzay Görevleri
Patlama
Bakteri
Ayak
Kuyrukluyıldız
Vegan
Araştırma
Teşhis
Hızlı
Bilgisayar
Galaksi
Teori
Bilişsel
Mikrobiyota
Avcı
Periyodik Tablo
Sağlık Bilimleri
Karar Verme
Kalp
Safsata
Farmakoloji
Eczacılık
Robot
Uydu
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Anthony, et al. Küçük Hayvanlar Dünya'yı Ağır Çekimde Görüyor: Köpeğiniz Neden Hiperaktif?. (21 Ocak 2014). Alındığı Tarih: 5 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1891
Anthony, S., Kayadelen, Ö., Bakırcı, Ç. M. (2014, January 21). Küçük Hayvanlar Dünya'yı Ağır Çekimde Görüyor: Köpeğiniz Neden Hiperaktif?. Evrim Ağacı. Retrieved January 05, 2025. from https://evrimagaci.org/s/1891
S. Anthony, et al. “Küçük Hayvanlar Dünya'yı Ağır Çekimde Görüyor: Köpeğiniz Neden Hiperaktif?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Övgü Kayadelen, Evrim Ağacı, 21 Jan. 2014, https://evrimagaci.org/s/1891.
Anthony, Sebastian. Kayadelen, Övgü. Bakırcı, Çağrı Mert. “Küçük Hayvanlar Dünya'yı Ağır Çekimde Görüyor: Köpeğiniz Neden Hiperaktif?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Övgü Kayadelen. Evrim Ağacı, January 21, 2014. https://evrimagaci.org/s/1891.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close