Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Karatavukgiller (Turdidae)

2 dakika
1,152
Karatavukgiller (Turdidae) Meltem Çetin Sever
Karatavuk (Turdus merula).
Tüm Reklamları Kapat
Karatavukgiller
  • Bilimsel Adı Turdidae
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Karatavukgiller
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Thrush (bird)
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Tanım ve Genel Bilgiler

Karatavukgiller, dünya çapında dağılımı olan ötücü bir kuş ailesidir. Karatavukgiller, böcekler, diğer omurgasızlar ve meyvelerle beslenen küçük ila orta boy kuşlardır. Dünyadaki bazı kuş türleri ile benzerliklerinden dolayı, bu ailenin alt taksonu olarak sınıflandırılmıştır. Örneğin karatavuk kaydımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Ağaçlık alanlarda yaşar ve genellikle yerde beslenirler. En küçük karatavukgiller üyesi 21 g ve 14,5 cm boyu ile orman kaya ardıç kuşudur. En büyükleri ise 178 g ve 33 cm boyu ile mavi ıslık ardıç kuşudur. Çoğu tür gri veya kahverengidir ve alt kısımları genellikle beneklidir.

Birçok tür sıcak iklimlerde kalıcı olarak bulunurken, diğerlendari yaz aylarında genellikle önemli mesafelerde daha yüksek enlemlere göç ederler. Karatavukgiller, bazen çamurla kapladıkları fincan şeklinde yuvalar oluştururlar ve iki ila beş benekli yumurta bırakırlar. Her iki ebeveyn de yavruları yetiştirmede yardımcı olur.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Turdidae ailesi 1815 yılında Fransız polimat Konstantin Samuel Rafinesque tarafından tanıtılmıştır. Turdidae alt ailesi, bülbül ve Avrupa kızılgerdanı gibi küçük Eski Dünya türlerini içeriyordu ancak çoğu otorite bu grubu Eski Dünya sinekkapangiller ailesi olan Muscicapidae'ye yerleştirdi. Aile daha önce daha fazla tür içeriyordu.

Howard ve Moore Dünya Kuşları Komple Kontrol Listesi'nin 2003 yılında yayımlandığı tarihte, Myophonus, Alethe, Brachypteryx ve Monticola cinsleri de dahil edildi. Son haliyle, bu dört cins Muscicapidae'ye yerleştirilmiştir.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Turdidae türleri, bitkilerin tohumlarını yayarak birçok türün dağılmasına yardımcı olurlar. Turdidae ailesi, birçok yarasa ve kuş türlerinin diyetinde meyveler büyük ölçüde yer alır. Meyveleri yiyen bu hayvanlar tohumları yutar ve daha sonra dışkılarlar. Bu tohum yayılımının önemli bir mekanizması olmuştur.

Turdidae büyük bir ekolojik öneme sahiptir, çünkü bazı popülasyonlar uzun mesafeler göç eder ve nesli tükenmekte olan bitki türlerinin tohumlarını yeni bölgelerde dağıtırlar ve yerel floranın genetik çeşitliliğini arttırmaya yardımcı olurlar.

Tüm Reklamları Kapat

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Bu ailenin çok sayıda üyesi olan öter ardıç kuşu ortalama 3-4 yıl yaşarlar. Mortalite yüksektir ve nedenleri çok ve çeşitlidir. Ertesi ilkbaharda yavru kuşların sadece yüzde 20'si ve yetişkinlerin yüzde 60'ı hayatta kalmaktadır.

İngiliz Ornitoloji Vakfı tarafından gerçekleştirilen uzun süreli izlemede, İngiltere'deki nüfusun 1970 ile 1995 arasında yüzde 50'den fazla azaldığını göstermektedir. Bu düşüş en çok nüfusun yaklaşık yüzde 70 oranında azaldığı tarım arazilerinde belirgindir. Bu düşüş nedeniyle, bu tür ciddi koruma endişesi olan bir kuş olarak kırmızı listeye alındı. Son on yılda rakamlarda kısmi bir iyileşme olmuştur.

Davranış ve Etoloji

Karatavukgiller, bazen çamurla kapladıkları fincan şeklinde yuvalar yaparlar. İki ila beş benekli yumurta bırakırlar. Her iki ebeveyn de yavruları yetiştirmede yardımcı olurlar. Neredeyse tüm durumlarda, yuva bir dal üzerine yapılır; tek istisna ise deliklere yuva yapan üç türü olan mavi kuştur.

Diyet ve Metabolizma

Ağırlıklı olarak böcekçil (insektivor) bir türdür. Ancak çoğu birey solucan, kara salyangozlarını ve meyve de yiyebilir.

İngilizcede thrush, Eski İngilizcede þræsce, þrysce çesidi, Proto-Germanik; thruskjon.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 15:26:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8742

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Ç. Sever, et al. Karatavukgiller (Turdidae). (18 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8742
Sever, M. Ç., Türkoğlu, P. (2020, May 18). Karatavukgiller (Turdidae). Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8742
M. Ç. Sever, et al. “Karatavukgiller (Turdidae).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 18 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8742.
Sever, Meltem Çetin. Türkoğlu, Pedram. “Karatavukgiller (Turdidae).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, May 18, 2020. https://evrimagaci.org/s/8742.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close