Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Koronavirüsü Durdurmak mı İstiyorsunuz? Her Şeyi Durdurun!

Sosyal Mesafelendirme Koronavirüsü Durdurmanın Tek Yolu. Hemen, Şimdi Başlamak Zorundayız!

Koronavirüsü Durdurmak mı İstiyorsunuz? Her Şeyi Durdurun!
6 dakika
42,201
Podcast
9:51
Türker Yılmaz
Seslendiren
15
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Koronavirüsün tam etkisinin ne olacağını henüz bilemiyoruz. Ancak bu olağanüstü küresel olayın ilk aylarında üç önemli gerçek netleşti. Ve bunları üst üste eklediğimizde ortaya çıkan, dünyadaki birçok politikacının da giderek artan miktarda yaptığı sakin kalma çağrılarını destekler nitelikte değildir; tam tersine gerçekler, davranışımızı hemen şimdi radikal yollarla değiştirmemiz gerektiğini göstermektedir.

SARS-CoV-2 ve COVID-19'a Yönelik 3 Gerçek

Gerçek 1: COVID-19, eksponansiyel olarak artan bir salgındır!

Buy gerçeklerden ilki şu: COVID-19 hastalığı vakaları eksponansiyel bir şekilde yükseliyor gibi gözüküyor. 23 Ocak'ta Çin'in Wuhan'ı da içeren Hubei bölgesinde 444 COVID-19 vakası vardı. 1 hafta sonra, 30 Ocak 2020'de 4.903 vaka vardı. Ondan 1 hafta daha sonra, 6 Şubat 2020'de 22.112 vaka vardı.

Aynı hikaye, şimdi küresel bir ölçekte tekrar ediyor: İtalya'da 22 Şubat 2020'de 62 vaka vardı. 29 Şubat 2020'de vaka sayısı 888'e çıktı. 6 Mart 2020'de ise bu sayı 4.636 oldu.

Tüm Reklamları Kapat

Amerika Birleşik Devletleri, hastaları koronavirüs için test etme konusunda aşırı yavaş davrandığı için, 604 COVID-19 vakası iddiası, muhtemelen gerçek hasta yükünü gizliyor. Ama bu sayıyı gerçek kabul etsek bile, bugünden 10 gün sonra bunun 10 katı ile, 2 hafta sonra ise 100 katı ile baş etmeyi beklemeliyiz.

Gerçek 2: COVID-19, gripten çok daha ölümcüldür!

İkinci gerçek şu: COVID-19, gripten daha ölümcül. Konu hakkında doğru bilgisi olmayan ve belki de düpedüz sorumsuz kişiler bu ikisini aynıymış gibi gösterme konusunda ısrar ediyor. Veriler netleşmeden önce gelen en erken tahminler koronavirüsün öldürücülük oranının nihayetinde %1 civarına düşebileceğini gösteriyordu. Eğer bu tahminler doğruysa bile, SARS-CoV-2, gripten 10 kat öldürücü demektir!

Ama öldürücülük oranının bundan çok daha yüksek olması ihtimali de var. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre şu anki öldürücülük oranı (yani onaylanmış vakalar içinde kaç kişinin öldüğü oranı) %3.4 civarında. Bu sayı muhtemelen abartılı bir sayı; çünkü hafif ve orta şiddetli vakalar teşhis edilemeyeceği için hesaplara katılamıyor. Ama gerçekten düşük bir oran da olabilir; çünkü virüs teşhisi konmuş birçok hasta henüz iyileşmedi ve ölebilirler de.

Sol tarafta, her bir yaş grubu için sezonluk gribin öldürücülük oranı gösterilmektedir. Sağ tarafta, her bir yaş grubu için sezonluk COVID-19'un öldürücülük oranı gösterilmektedir.
Sol tarafta, her bir yaş grubu için sezonluk gribin öldürücülük oranı gösterilmektedir. Sağ tarafta, her bir yaş grubu için sezonluk COVID-19'un öldürücülük oranı gösterilmektedir.

Koronavirüs Güney Kore'ye ilk defa yayıldığında birçok gözlemci ülkedeki düşük ölüm oranlarını erken optimizm için bahane olarak gösteri. İddialarına göre, tıp sistemleri gelişmiş ülkelerde hastaların daha azı ölecekti. Ancak Çin'deki hastaların yarısından fazlası şimdi iyileşmişken, Güney Kore'deki hastaların büyük bir kısmı halen hastalıkla savaşıyor. 7.478 vakadan sadece 118'i iyileşti ve düşük ölüm oranları giderek artabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu sırada, tıp sistemi fazlasıyla gelişmiş olan İtalya'dan gelen haberler de şok edici düzeyde kötü. Örneğin Lombardy bölgesinde 8 Mart 2020 itibariyle 7.375 onaylı vaka vardı. Bunların 622'si iyileşti, 366'sı öldü ve büyük çoğunluğu halen hasta. Tüm hastaların tamamen iyileşeceği gibi absürt bir varsayım altında bile virüsün öldürücülük oranı %5 demektir - bu, Çin'de olandan daha yüksektir, daha düşük değil.

Gerçek 3: Sosyal Mesafelendirme, Virüsü Durdurmaya Yarayan Tek Gerçek Yöntemdir!

Üçüncü gerçek ise şu: Şu ana kadar koronavirüse karşı tek bir önlem işe yaradı: Abartılı bir sosyal mesafelendirme!

Çin, tüm halk toplanmalarını yasaklamadan önce vatandaşların çoğunun kendi kendilerine karantina uygulamasını istedi ve virüsün eksponansiyel bir şekilde yayıldığı, hastalıktan en çok etkilenen bölgelerini resmen mühürledi. Hükümet sosyal mesafelendirme kararını aldığı andan itibaren vaka sayısındaki artış dizginlendi ve şimdi, resmi istatistiklere göre, her yeni gün belirlenen yeni hasta sayısı, iyileşen hasta sayısının altına düştü.

Ancak çok az sayıda diğer ülke, epidemik yıkıcı boyutlara ulaşmadan sosyal mesafelendirme uygulamak konusunda enerjik adımlar attı. Örneğin Singapur'da hükümet hemen tüm toplu etkinlikleri iptal etti ve sokaktaki insanların vücut sıcaklığını ölçen tıp istasyonları kurdu. Bir yandan da özel firmalar ücretsiz dezenfektanlar dağıtmaya başladı. Sonuç olarak ülkedeki vaka sayısı, komşularına göre çok ama çok daha yavaş artış gösterdi.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Her Şeyi Durdurun: Kurumsal Olarak Ne Yapılmalı?

Bu 3 yalın gerçek bizi tek bir basit sonuca götürüyor: Eğer sosyal mesafelendirmenin en ciddi formlarını uygulamazsak, koronavirüs korkutucu bir hızla yayılır, sağlık sistemlerimizin kaldıramayacağı bir yük yaratabilir ve canlarımıza kastedebilir.

Bu durum, elinde güç ve yetki bulunan herkesin koronavirüsün tehlikesini azımsamaya çalışmaktansa, insanların halka açık alanlardan uzak durmasını, büyük toplantıları iptal etmesini ve önemsiz seyahatlerden kaçınmasını tembihlemesi gerektiğini göstermektedir.

Eğer hasta kişiler iyileştirilmezlerse, sosyal mesafelendirmenin büyük bir kısmının tamamen işe yaramaz olduğu (veya hasta birinin işyerinden uzakta çalışmaya gücünün yetmeyeceği) gerçeği de düşünülecek olursa, ülkelerin hükümetlerinin ek adımlar atarak toplum sağlığını iyileştirmeleri gerekmektedir.

  • İlk olarak devletler, koronavirüsün tıbbi tedavisinin maddi yükünü üzerine almalıdır.
  • İkinci olarak devletler, hasta işçilerin ücretli izin alma hakkını temin etmelidir.
  • Üçüncü olarak devletler, resmi belgeleri olmayan ama tıbbi yardım ihtiyacı olan göçmenleri sınırdışı etme uygulamasını durdurmalıdır.
  • Dördüncü olarak ülkeler, acil durum tesislerinin sayısını hızla arttıracak yatırımlar yapmalıdır.
John Graim

Son birkaç günde yaşananlar, ABD'de bunun doğru veya hızlı bir şekilde yapılmayacağını gösteriyor (her ne kadar 9 Mart 2020'de hükümet saatlik çalışanlara yardım edeceğini ve bazı diğer önlemler alacağını açıklamış olsa da). Dolayısıyla sosyal mesafelendirme sorumluluğu, toplumun her seviyesindeki karar alıcılara düşmekte:

Bir spor takımınız mı var? Boş bir stadyuma karşı oynayın.

Bir konferans mı düzenliyorsunuz? Güze kadar erteleyin.

Tüm Reklamları Kapat

Bir iş yeriniz mi var? Çalışanlara evden çalışmalarını söyleyin.

Bir okul müdürü veya üniversite rektörü müsünüz? Öğrencileriniz hasta olmadan ve zayıf ebeveynlerini hasta etmeden önce dersleri çevrimiçi ortama taşıyın.

Bir yerde başkanlık için yarışıyor musunuz? Tüm mitinglerinizi iptal edin.

Tüm Reklamları Kapat

Tüm bu kararların gerçek masrafları var. Örneğin New York Şehri'ndeki devlet okullarını kapatmak, on binlerce öğrencinin ana besin kaynağı olan öğünlere erişememesi anlamına geliyor. Ancak kurumların ve yetkililerin görevi, bu masrafları olabildiğince insani bir şekilde karşılamak ve bunları bahane göstererek halkı ölümcül ve bulaşıcı bir hastalığa maruz bırakmamaktır.

Bireysel Olarak Size de Sorumluluk Düşüyor!

Son olarak, en büyük sorumluluk her birimize düşüyor. Hükümetler veya önemli kurumların liderleri hayatlarımızı normal bir şekilde yaşamamızı söylerken kendi davranışlarımızı değiştirmek çok zor olabilir. Ancak buna rağmen davranışlarımızı değiştirmek zorundayız. Birazcık bile hasta hissediyorsanız, komşunuzun ve herkesin dedesinin sağlığı aşkına lütfen işe gitmeyin!,

(...)

Eğer aşırı sosyal mesafelendirmenin işe yarayacağı konusunda kuşkularınız varsa, tarihten ders alabilirsiniz. Lütfen şimdi buradaki yazımızı okuyun ve sosyal mesafelendirmenin neden önemli olduğunu ve tarihteki diğer salgınlarda nasıl binlerce hayatı kurtardığını öğrenin.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
50
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 29
  • Bilim Budur! 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Üzücü! 4
  • Muhteşem! 3
  • Umut Verici! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Atlantic | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 09:55:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8330

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Y. Mounk, et al. Koronavirüsü Durdurmak mı İstiyorsunuz? Her Şeyi Durdurun!. (12 Mart 2020). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8330
Mounk, Y., Bakırcı, Ç. M. (2020, March 12). Koronavirüsü Durdurmak mı İstiyorsunuz? Her Şeyi Durdurun!. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8330
Y. Mounk, et al. “Koronavirüsü Durdurmak mı İstiyorsunuz? Her Şeyi Durdurun!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 12 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8330.
Mounk, Yascha. Bakırcı, Çağrı Mert. “Koronavirüsü Durdurmak mı İstiyorsunuz? Her Şeyi Durdurun!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 12, 2020. https://evrimagaci.org/s/8330.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close