Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Teleskop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Teleskop Çeşitleri ve Özellikleri Neler?

Hangi Teleskobu Satın Almalısınız?

Teleskop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Teleskop Çeşitleri ve Özellikleri Neler? Mile High Astronomy
14 dakika
76,534
Tüm Reklamları Kapat

Teleskoplar, özellikle amatör gök gözlemcilere (İng: “skygazers”), gökyüzündeki nesnelerin büyütülmüş manzaralarını görmek için harika bir yol sunar. Ancak birinci, ikinci ya da beşinci teleskobunuzu alıyor olsanız bile, mağazalara gitmeden veya internetten sipariş vermeden önce tam olarak bilgi edinmeniz, en iyi seçimi yapmanız için önemlidir.

Bilimsel bir cihaz olan teleskop, uzun vadeli bir yatırımdır. Bu sebeple araştırma yapmanız, terminolojisini öğrenmeniz ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız gerekecektir. Örneğin, gezegenleri gözlemlemek için mi bir teleskop istiyorsunuz, yoksa “derin gökyüzü” (İng: deep-sky”) nesneleri ile mi ilgileniyorsunuz? Gökyüzüne hakim misiniz, yoksa daha yeni mi başlıyorsunuz? Niyetinizi belirlemeniz, hangi teleskobu alacağınıza karar vermenizde yardımcı olacaktır.

Başlamadan önce şunu söylemekte fayda var: Astronomi kitaplarındaki veya internette paylaşılan muhteşem görüntülere bakınca, evinize alacağınız bir teleskoptan da bunları görebileceğinizi sanabilirsiniz. Bu, büyük bir hata olur! Bu tarz çarpıcı fotoğrafların çoğu, büyük gözlemevlerindeki dev teleskoplarla çekilmektedir. Dahası, bu tür araçlarla birlikte kullanılan yöntemler de sizin arka bahçenizde veya balkonunuzda (muhtemelen) kullanacağınız yöntemlerden çok daha karmaşık olacaktır. Hatta internette gördüğünüz fotoğrafların bir kısmı, Dünya'nın yörüngesinde dolaşan devasa teleskoplarla (örneğin Hubble Uzay Teleskobu ile) çekilmektedir!

Tüm Reklamları Kapat

Yıldız Yağmuru Galaksisi'ne (M94'e) ait bu fotoğraf, Hubble Uzay Teleskobu ile çekilmiştir.
Yıldız Yağmuru Galaksisi'ne (M94'e) ait bu fotoğraf, Hubble Uzay Teleskobu ile çekilmiştir.
NASA

Yani eğer ki bu işi ciddi anlamda büyütmeye hevesli değilseniz, satın alacağınız bir teleskobun bu sonuçları vermesi imkansızdır. Ancak yine de bir teleskop, uzaya yönelik ufkunuzu fazlasıyla genişletebilir. Hatta bu alandaki donanımınızı geliştirip de astrofotoğrafçılığınızı geliştirirseniz, sıra dışı kareleri kendiniz de çekebilirsiniz! Yine de aşağıda çeşitli amatör teleskoplardan çekilmiş uzay fotoğraflarını göstererek ne tür bir beklentiye sahip olmanız gerektiği konusunda sizleri hazırlamaya çalışacağız.

Refraktör ve Reflektör: Fark Nedir?

Amatörler için mevcut olan en yaygın iki teleskop tipi refraktör (mercekli) ve reflektördür (aynalı). Refraktör teleskop iki lens kullanır. İki mercekten büyük olanı “objektif” olarak adlandırılır ve teleskobun bir ucunda bulunur. Gözlemcinin baktığı “oküler” ise teleskobun diğer ucundadır. Bu gözlem merceğine de kısaca “mercek” denmesi kimi zaman refraktör teleskopların Türkçe ismi dolayısıyla kafa karışıklığı yaratabilmektedir. Bu nedenle refraktör ve reflektör sözcüklerini kullanmayı tercih edeceğiz.

Farklı teleskopların ışık toplama yöntemleri
Farklı teleskopların ışık toplama yöntemleri
Astronomy

Refraktör teleskoplar, özellikle Dünya üzerindeki cisimleri incelemek için çok işlevseldir. Oldukça basit bir tasarıma sahiplerdir ve kullanımları kolaydır. Çoğu zaman pek bir bakıma ihtiyaç duymadan yıllarca kullanılabilirler. Tasarımları oldukça sağlamdır; kolay kolay kırılmazlar. Ayrıca optik parçalarının tüp içinde muhafaza edilmesi dolayısıyla da güvenlidirler. Ancak sönük nesneleri görmek için pek kullanışlı değillerdir, daha kolay değer kaybederler ve diğer teleskoplara göre daha ağır olabilirler.

Bir reflektör teleskobu, “birincil” adı verilen içbükey bir ayna kullanarak ışığı alt tarafta toplar. “Birincil” adı verilen aynanın, ışığı odaklayabilmesi için birçok yolu vardır ve reflektörün nasıl odaklandığı, teleskobun türünü belirler.

Tüm Reklamları Kapat

Reflektör teleskopların en büyük avantajları arasında daha ufak ve hafif olmaları vardır. Sönük cisimleri çok daha başarılı bir şekilde görmenizi sağlarlar ve baktığınız nesneleri daha net görebilmenizi mümkün kılarlar. Ne yazık ki bu teleskoplar genelde daha pahalıdır, mercekleri dış dünyaya açık olduğu için tozlanabilirler, Dünya'daki cisimlere bakmak için pek iyi değillerdir ve düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekir.

14 inç (350 milimetre) apertüre sahip bir teleskop ile Balon Nebulası
14 inç (350 milimetre) apertüre sahip bir teleskop ile Balon Nebulası
OzScopes

Reflektör teleskoplar Newtonyen Teleskop ile Dobsonyen Teleskop isimli iki türde edinilebilmektedir. Bunlardan ikincisi son derece popülerdir. Özellikle de 10-18 inçlik (250-450 milimetrelik) Dobsonyen Teleskoplar birçok amatör uzay gözlemcisi tarafından tercih edilmektedir.

Üçüncü bir stil ise bileşik teleskop ya da katadioptrik teleskop olarak bilinen teleskop türüdür. Bunlarda 2 ayna vardır ve bu aynalardan biri önde, biri arkada konuşlanmıştır. Bu aynalar sayesinde çok yüksek kalitede görüntüler elde edilebilir. Ayrıca diğer iki teleskobun avantaj ve dezavantajlarını harmanlarlar; bu nedenle astrofotoğrafçılıkta çok yaygın bir şekilde kullanılırlar. Bu teleskopların optik parçaları tüp içinde mühürlüdür ve kolay kolay tozlanmaz. Dünya üzerindeki nesnelere de bakmanız mümkündür; ancak soluk nesneleri de başarıyla görüntüleyebilirler. Öte yandan oldukça ağırdırlar ve daha pahalıdırlar. Ek aynadan ötürü görüntüleme parlaklığı biraz daha düşük olabilir.

Diyafram Boyutu (Apertür)

Bir teleskobun diyafram açıklığı, bir refraktörün objektif merceğinin veya bir reflektörün objektif aynasının çapını ifade eder. Diyafram boyutu, bir teleskobun “gücü” için temel noktasıdır. Diyafram boyutu, teleskobun ışık toplama yeteneğiyle direkt doğru orantılıdır; bu nedenle çoğu zaman "ışık kovası" olarak adlandırılır, çünkü teleskobun ne kadar ışık toplayabileceğinin bir göstergesidir. Kovanız ne kadar büyükse, o kadar çok ışık toplayabilirsiniz. Ve bir teleskop ne kadar çok ışık toplarsa, gözlemci o kadar iyi bir görüntüye bakar. Örneğin La Palma, İspanya'daki Gran Telescopio Canarias teleskobu gibi milyar dolarlık cihazların aynaları 400 inç (10 metre) kadar geniş olabilir!

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Daha iri aynalar, daha fazla şey görmenizi sağlar; çünkü daha çok ışık toplayabilirler.
Daha iri aynalar, daha fazla şey görmenizi sağlar; çünkü daha çok ışık toplayabilirler.
Astronomy

Yine de bu, bulabileceğiniz en büyük diyafram açıklığına sahip teleskoba sahip olmanız gerektiği anlamına gelmez. Eğer teleskobunuz pratik olmayan derecede büyükse, onu kullanabilme olasılığınız daha düşüktür. Genelde, 2.4 inç (60 milimetre) ve 3.1 inç (80 milimetre) refraktörler ve 4.5 inç (114 milimetre) ve 6 inç (152 milimetre) reflektörler amatörlerin en yaygın şekilde kullandıklarıdır.

8 inç (200 milimetre) apertüre sahip bir Celstron NexStar 8 SE Bilgisayarlı Cassegrain Teleskobu ile aynı gün çekilmiş gök cisimleri.
8 inç (200 milimetre) apertüre sahip bir Celstron NexStar 8 SE Bilgisayarlı Cassegrain Teleskobu ile aynı gün çekilmiş gök cisimleri.
OzScopes

Size tavsiyemiz, eğer mümkünse 2.4 inç (60 milimetre) veya 3 inç (75 milimetrelik) bir refraktör teleskobu ile veya 4 inç (100 milimetre) veya 6 inç (150 milimetrelik) bir reflektör teleskobu ile başlamanızdır. Bunlar hem taşıması daha kolay, daha ufak teleskoplardır, hem de çok daha az bir fiyata mal olacaktır. Bunlarla Ay'ı, Satürn'ün halkalarını, Jüpiter'in uydularını görmeniz mümkün olacaktır. Eğer daha iri bir teleskop seçerseniz, Jüpiter'in üzerindeki bulutları ve Mars'ın yüzeyini de kabaca görmeniz mümkün olabilir.

Bu konuda iyi bir referans noktası insan gözüdür: Karanlığa adapte olmuş bir insanın gözü 7 milimetrelik bir apertüre sahiptir. Dolayısıyla 100 milimetrelik (yaklaşık 4 inçlik) bir teleskop bile insan gözünden 204 kat fazla detay toplayabilecektir; çünkü toplanan ışık miktarı, ayna büyüklüğünün karesi ile artar. Dolayısıyla (100/7)2=204{(100/7)}^2=204 kat fazla detay görebilirsiniz.

Çözünürlük

Apertürün en önemli etkilerinden birisi, çözünürlük ya da çözme gücü olarak bilinen bir özelliktir. Bir teleskopun çözünürlüğü, bir nesnenin küçük detaylarını veya birbirinden çok yakın iki nesneyi ayırt etme yeteneğinin bir ölçüsüdür. Çözünürlük, yakın mesafeli iki yıldızı ayırmaya çalışırken önemlidir; örneğin, Ay veya bir gezegendeki ince ayrıntıları... Çözünürlüğü şu formülle bulabilirsiniz:

RP=116/D\LARGE{RP=116/D}

Burada RPRP çözünürlük, DD ise milimetre cinsinden apertür büyüklüğüdür. Dolayısıyla 200 milimetrelik bir teleskop, 0.58 arksaniyelik detayları bile ayırt edebilir. Ancak 100 milimetrelik bir teleskop, eğer diğer her şey aynı kalırsa, sadece 0.26 arksaniyelik detayları ayırt edebilecektir. 1 arksaniye, 1 derecenin 3600'de biridir. Örneğin dolunay, gökyüzünde genellikle 1860 arksaniye civarı bir genişliğe sahiptir. Mars ise en yakın olduğu zamanlarda bile 24 arksaniye genişliktedir.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin Porrima ikili yıldız sisteminin yıldızları arasındaki mesafe sadece 45 santimetre kadardır. Teleskonunuzun çözünürlüğü, bu ayrıntıları görüp göremeyeceğinizi belirleyecektir. Eğer çözünürlük yeterince yüksek değilse, bu sistem tek bir yıldız gibi gözükecektir.
Örneğin Porrima ikili yıldız sisteminin yıldızları arasındaki mesafe sadece 45 santimetre kadardır. Teleskonunuzun çözünürlüğü, bu ayrıntıları görüp göremeyeceğinizi belirleyecektir. Eğer çözünürlük yeterince yüksek değilse, bu sistem tek bir yıldız gibi gözükecektir.

Ancak unutmayın: Çözünürlük sonsuza kadar artamaz. Dünya'nın atmosferinin hareketi ve atmosferdeki düzensizlikler, teleskopların pratikte edinebilecekleri çözünürlük sınırlarını belirlemektedir. Bu nedenle uzay teleskoplarının görüntü kalitesi çoğu durumda yer teleskoplarından daha iyidir; çünkü atmosferin etkilerini aradan çıkarabilirler.

"Güç", Abartılmış Bir Kavramdır!

Teleskobun "iyi" olması, sadece gücüye ilgili değildir. 300 kat büyütme kulağa harika geliyor; fakat dikkat edilmesi gereken bir şey var: Bir nesneyi aşırı büyütürken, teleskop tarafından toplanan ışık daha geniş bir alana yayılır, bu da mercekte daha sönük bir görüntü oluşturur. Bazen, düşük büyütme gücü daha iyi bir görüntüleme deneyimi sağlayabilir, özellikle gökyüzündeki kümelere veya bulutsulara (nebula) bakılıyorsa.

Ayrıca, “yüksek güçteki” parçaların, mercekler için özel gereksinimleri vardır. Bu nedenle hangi parçaların, hangi aletlerle (teleskoplarla) en iyi şekilde çalıştığını araştırmanız gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

90 milimetrelik apertüre sahip bir teleskop ile Mars (üstte). 130 milimetrelik apertür ile Jüpiter (aşağıda) ve uyduları Io (alt fotoğrafın üst kısmındaki ufak nokta), Io'nun Jüpiter üzerine düşen gölgesi ve Ganimede (alt fotoğrafın alt kısmındaki nokta).
90 milimetrelik apertüre sahip bir teleskop ile Mars (üstte). 130 milimetrelik apertür ile Jüpiter (aşağıda) ve uyduları Io (alt fotoğrafın üst kısmındaki ufak nokta), Io'nun Jüpiter üzerine düşen gölgesi ve Ganimede (alt fotoğrafın alt kısmındaki nokta).
OzScopes

Eğer gidip de abartılı büyütme gücü vaadeden teleskoplardan birini alacak olursanız, göreceğiniz tek şey bulanık bir gökyüzünden ibaret olacaktır.

Bir Dürbünle Başlayın!

Her ne kadar insanlar binlerce liralık teleskoplar alarak işe "iyi bir yerden" başlamak isteseler de, bu kadar büyük yatırımlar sonrasında elde edilen görüntüleme keyfinin düşüklüğü ciddi hayal kırıklıkları yaratabilmektedir. Dediğimiz gibi, hayallerinizi süsleyen kareleri sadece teleskopların üzerine para fırlatarak elde edemezsiniz; astrofotoğrafçılık sanatının inceliklerini öğrenmeniz ve kademeli bir şekilde kendinizi geliştirmeniz gerekir.

Bu hayal kırıklıklarını önlemenin en güzel yöntemlerinden birisi, kademeli bir şekilde daha karmaşık sistemlere terfi etmektir. Bunun için de en iyi başlangıç noktası teleskoplar değil, dürbünlerdir. 7 kat büyütmeye sahip bir dürbün bile size yepyeni bir dünyanın kapılarını aralayabilir. Dürbününüzü alın, dışarı çıkın, gökyüzünün altına uzanın ve gökyüzünü öncelikle dürbün yardımıyla tarayın. Eskiden göremediğiniz ama dürbün sayesinde keşfettiğiniz detayların farkına varmaya çalışın. Bundan keyif alıp almadığınızı analiz edin. Böylece, daha fazla detay görebilmek için daha üst düzey cihazlara geçiş yapmanız da makul hale gelecektir.

Bu nedenle size tavsiyemiz 7x50'lik bir dürbün ile bu yola baş koymanızdır. Buradaki 7 sayısı büyütme faktörüne, 50 sayısı ise dürbünün üzerindeki iki küçük merceğin milimetre cinsinden çapına karşılık gelir. Bir diğer seçenek, 7x35'lik geniş açılı bir dürbün almaktır; bu sayede dürbüne gözünüzü yerleştirdiğinizde çok daha geniş bir alanı (yaklaşık 11 derecelik bir açıyı) görebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Gezegen Willi

Willi çok özel bir çocuk, çünkü o başka bir gezegenden geliyor. Ama dünyadaki hayata çabuk alıştı, ne de olsa burada bisküvi, arabalar, inekler, gürültülü müzik ve harika küçük bir kız kardeşi var. Willi hayatı, hayat da onu seviyor! Kendi de Down sendromlu bir çocuğun annesi olan illüstratör, yazar Birte Müller, “Gezegen Willi” kitabında başka bir dünyadan geldiği izlenimi veren bir çocuğun dünyamızı ne kadar renklendirebileceğini gözler önüne seriyor. Willi, bize neyi önemsediğini, neyi sevdiğini ve neyden hoşlanmadığını gösteriyor. Bizim “normallik” atfettiğimiz dünyamızı onun bakış açısından görüyor, onun duygularıyla algılıyor ve yaşama sevincini duyumsuyoruz.

  • Çevirmen: Suzan Geridönmez
  • İlk Yayın Tarihi: 18.03.2019
  • Baskı Sayısı: 2. Baskı
  • Sayfa Sayısı: 36
  • Cilt Tipi: Karton Kapak
  • Kağıt Cinsi: 1. Hamur
  • Boyut: 26 x 21 cm
  • ISBN: 9786057050939
Devamını Göster
₺105.00
Gezegen Willi
  • Dış Sitelerde Paylaş

Farklı büyütme güçlerinde dürbünlerle Ay
Farklı büyütme güçlerinde dürbünlerle Ay
Binoculars Guides

Görebileceğiniz gibi dürbününüzün büyütme gücü arttıkça detaylar da artacaktır; tabii buna bağlı olarak ödemeniz gereken miktar da kademeli olarak artacaktır. Ama en azından bir anda uçuk bir cihaz alıp da hayal kırıklığına uğramamış olursunuz; böylece astronomi zevkiniz çok daha uzun süreler boyunca sürdürülebilir.

9.25 inç (235 milimetre) apertüre sahip bir Celestron teleskoba bağlanmış Canon 70D kamera ile çekilmiş bir Ay fotoğrafı. Sağ üst köşede Uluslararası Uzay İstasyonu'nun silüeti de görülebiliyor. Optüratör hızı saniyenin 1650'de birine ayarlıyken, ISO 800'de çekildi.
9.25 inç (235 milimetre) apertüre sahip bir Celestron teleskoba bağlanmış Canon 70D kamera ile çekilmiş bir Ay fotoğrafı. Sağ üst köşede Uluslararası Uzay İstasyonu'nun silüeti de görülebiliyor. Optüratör hızı saniyenin 1650'de birine ayarlıyken, ISO 800'de çekildi.
Dylan O'Donnell

Mercekler

Bu mercek, gözlemcinin gök cisimlerine bakmakta kullandığı kısımdır. Yani refraktör anlamındaki mercek ile karıştırılmamalıdır. Bir teleskobun en az bir merceği olmalıdır, bazı setler ikili ya da üçlü şekilde olabilir. Mercek, milimetre ile derecelendirilir, daha küçük sayılar daha yüksek büyütmeyi gösterir. 25 milimetrelik bir mercek, yeni başlangıç için en uygunu ve tercih edilenidir.

Aynı büyütme gücündeki gibi, gücü yüksek bir mercek daha iyi bir görüntü anlamına gelmez. Örneğin, küçük bir kümenin ayrıntılarını görmenize izin verebilir; fakat bir bulutsuya (nebula) bakmak için kullanılırsa, bulutsunun yalnızca bir bölümünü gösterecektir.

Yüksek büyütme gücüne sahip bir mercek daha fazla ayrıntı sunabilse de, bir nesnenin görüntüsünü sabitlemenin daha zor olabileceğini de hatırlamak önemlidir. Bazı durumlarda en sabit görüntüyü elde etmek için bir motorlu yuva (İng: “motorized mount”) kullanmanız gerekebilir. Düşük güçteki bir mercek, nesneleri bulmayı ve onların görünür kalmasını kolaylaştırır, ayrıca daha az ışık gerektirir, bu nedenle daha sönük nesneleri görüntülemek daha kolaydır.

Yüksek ve düşük güçteki merceklerin her birinin gözlemde ayrı bir yeri vardır, bu nedenle kıymetleri amatör gözlemcilerin ilgisine bağlıdır.

130 milimetrelik apertüre sahip Celestron NexStar 130SLT Bilgisayarlı Teleskop ile Satürn (en üstte). 14 inçlik (355 milimetrelik) apertüre sahip bir teleskop ile Satürn (ortada). 8 inç (200 milimetrelik) apertüre sahip bir teleskop ile Satürn (altta).
130 milimetrelik apertüre sahip Celestron NexStar 130SLT Bilgisayarlı Teleskop ile Satürn (en üstte). 14 inçlik (355 milimetrelik) apertüre sahip bir teleskop ile Satürn (ortada). 8 inç (200 milimetrelik) apertüre sahip bir teleskop ile Satürn (altta).
OzScopes

Odak Mesafesi

Işık aynaya veya merceğe düştüğünde, optik mesafenin biraz uzağındaki bir düzlemde odaklanmak için eğriliği yönlendirilir. Bunun gerçekleştiği uzunluğa hedefin odak uzaklığı denir. Bir merceğin veya aynanın odak düzleminde, aslında uzak bir nesnenin gerçek bir görüntüsünü görebilirsiniz. Bu nedenle, merceğe sahip bir teleskop, örneğin ağaca veya Ay'a yönelikse, merceğin odak düzlemine yerleştirilmiş bir ekranda ağacın veya Ay'ın bir görüntüsü görünür.

Bir teleskopun objektif merceğinin veya aynasının odak uzunluğu, bir teleskopun toplam uzunluğunu bir dereceye kadar etkileyecektir. Yıldız ışığını toplamak için büyük bir ayna kullanan bu 12 inçlik (305 milimetrelik) bir teleskopun odak uzaklığı yaklaşık 60 inçtir (1525 milimetre). Dolayısıyla bu derece büyük teleskopların toplam uzunluğu da kullanışsız olacak düzeyde büyüktür.

Saxon ED80 ile çekilmiş Trifid Nebulası
Saxon ED80 ile çekilmiş Trifid Nebulası
Telescopes

Odak Oranı

Bir teleskobun odak oranı, odaklama uzunluğunun diyafram boyutuna bölünmesiyle hesaplanır. Odaklama uzunluğu, ana mercekten (veya aynadan) ışığın odakla yakınsadığı noktada ölçülür. Örnek olarak, 4.5 inç diyafram değerine ve 45 inç odaklama uzunluğuna sahip bir teleskobun odak oranı f/10 olacaktır.

Genellikle daha yüksek bir odak oranı, eğer diğer her şey aynı kalırsa, daha büyük büyütme gücü anlamına gelir. Ayrıca f/5'lik bir teleskop, f/10'luk bir teleskoba göre 4 kat daha parlak olacaktır; ancak f/5'teki görüntü f/10'luğun yarısı kadar büyük olacaktır. Dolayısıyla daha düşük odak oranı (örneğin f/7) ise geniş gözlemler için daha iyidir.

Teleskop Yuvası

Teleskop yuvası, teleskobu sabit tutan bir destektir. Bu eklenti, bir aksesuar gibi görünse de, tıpkı tüp ve optik kadar önemlidir. Teleskop bir nebze dahi sallansa, uzak bir nesneyi görmek imkansız olmasa da son derece zordur, bu yüzden yüksek kaliteli teleskop yuvası iyi bir yatırımdır.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında iki tip yuva vardır: altazimut ve ekvatoral. Altazimut, kamera tripoduna benzer. Teleskobun yukarı, aşağı, ileri ve geri hareket etmesini sağlar. Ekvatoral yuvalar daha karmaşıktır. Gökyüzündeki nesnelerin hareketini takip etmek için tasarlanmıştır. Daha yüksek kalitedeki ekvatoraller, dünyanın dönüşünü takip etmek için bir tahrik motoru ile birlikte, bir nesneyi görüş alanında daha uzun süre tutar. Birçok ekvatoral yuva, dürbünü otomatik olarak hedef alan küçük bilgisayarlar ile birlikte gelir.

Sky-Watcher Esprit 120 ile çekilmiş NGC3327
Sky-Watcher Esprit 120 ile çekilmiş NGC3327
Hamish Thava

Bir Teleskop Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diğer tüm ürünlerde olduğu gibi teleskoplarda da, "ne kadar ekmek o kadar köfte" kuralı geçerlidir. Ucuz bir yerden alınan teleskop adeta para kaybı olacaktır. Dürüst olalım: Eğer 300 dolar civarında bir teleskop alamayacaksanız, muhtemelen kaliteli bir dürbün almanız daha iyi olacaktır.

Bu, bankanızdaki tüm parayı buna harcamanız gerektiği anlamına gelmez. Çoğu insanın yüksek fiyatlı bir teleskoba ihtiyacı yoktur. Yine de, teleskoplar konusunda uzman olmayan ve size düşük kaliteli bir görüntüleme deneyimi sunacak olan mağazalardaki ucuz fiyatlı fırsatları göz ardı edebilmek önemlidir. Stratejiniz, bütçeniz için en iyisini almak olmalıdır.

Bilinçli bir tüketici olmak çok önemlidir. Örneğin pazarlarda veya internette "gökyüzünün tüm detaylarını görmenizi sağlayacağını" iddia eden teleskop reklamlarına kanmayın. Bu şekilde satın alabileceğiniz hiçbir tekil teleskop size "her şeyi" gösteremez. Eğer buna kanarsanız, muhtemelen çöp bir teleskop almış olacaksınız. Pratik bir tavsiye: Eğer bir teleskop büyütme gücünden bahsedilerek (veya bu öne çıkarılarak) satılıyorsa, muhtemelen sizi kandırıyorlar!

Tüm Reklamları Kapat

Teleskobun ayna büyüklüğüne önem verin. Ana aynasının (veya lensinin) büyüklüğünün yüksek olması muhtemelen avantajlı olacaktır; ancak yukarıdaki detayları da aklınızdan çıkarmayın. Bizim tavsiyemiz, bütçenize uygun bir Dobsonian Teleskop bulup onu edinmenizdir. Bu tarz teleskopları bir nesneye odaklamak ve görüntülemek çok kolaydır ve bu sayede uzay gözleminin keyfini çıkarabilirsiniz.

Çok kritik bir diğer tavsiye, tripod tercihinizle ilgili olacaktır: Teleskoba ayırdığınız bütçenin önemli bir bölümünü kaliteli bir tripoda ayırmanızı tavsiye ederiz. Çok kaliteli bir teleskop alabilirsiniz; ancak onu hassas bir şekilde yönlendirip, tek bir noktada sabit tutamıyorsanız pek bir şey görmeniz mümkün olmayacaktır.

Bilinçlenmek için hem teleskop kitaplarını hem de diğer çevrimiçi kaynakları okuyun. Satın almak için bir mağazadayken de soru sormaktan çekinmeyin.

Ülkemizden çıkan astrofotoğrafçılarımızın harika fotoğraflarını ise buradan inceleyebilirsiniz. Birçoğuna dair ekipman bilgilerini, fotoğrafların üzerine tıklayarak alabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
68
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 55
  • Muhteşem! 15
  • Merak Uyandırıcı! 13
  • İnanılmaz 11
  • Bilim Budur! 8
  • Umut Verici! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: ThoughtCo | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 03:28:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8271

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
N. Greene, et al. Teleskop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Teleskop Çeşitleri ve Özellikleri Neler?. (10 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8271
Greene, N., Açık, B. K., Bakırcı, Ç. M. (2020, February 10). Teleskop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Teleskop Çeşitleri ve Özellikleri Neler?. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8271
N. Greene, et al. “Teleskop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Teleskop Çeşitleri ve Özellikleri Neler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Feb. 2020, https://evrimagaci.org/s/8271.
Greene, Nick. Açık, Bilge Kağan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Teleskop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Teleskop Çeşitleri ve Özellikleri Neler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 10, 2020. https://evrimagaci.org/s/8271.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close