Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Yarı İkizlik: Anne Tarafı Aynı, Baba Tarafı Yarı Aynı Olan Sıra Dışı İkizler!

Yarı İkizlik: Anne Tarafı Aynı, Baba Tarafı Yarı Aynı Olan Sıra Dışı İkizler! Sleeping Should Be Easy
3 dakika
25,225
Podcast
4:57
Ekin Baran Sunar
Seslendiren
11
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde iki temel ikizlik tipi vardır: tek yumurta ve çift yumurta ikizleri. Yeni araştırmalar üçüncü tip bir ikizlik üzerinde duruyor. Dünyaya yeni gelen ikizlerin, birinin anatomik olarak erkek diğerinin cinsel olarak belirsiz genital bölgeye sahip olmasının bilim dünyasının dikkatini çekmesi, bu olağanüstü ikizliğin hikayesinin başladığı yer.

Araştırmacılar bir ilk olarak, ikizlerin anneden aldıkları DNA’nın eş, babadan aldıkları DNA’nın ise sadece yarısının ortak olarak paylaşıldığını belirlediler. Bu ikizlere “yarı ikiz” deniyor; yani tek bir sperm tarafından döllenen bir yumurtanın ikiye bölünmesiyle oluşan tek yumurta ikizleri ile, iki ayrı yumurtanın iki ayrı sperm tarafından döllenmesi sonucu oluşan çift yumurta ikizlerinin arasında bir yerlerde bulunuyorlar. Araştırmanın öncüsü Dr. Vivienne Souter, "yarı ikizlik" teriminin bize bunun nasıl oluştuğuna dair bir fikir verdiğini söylese de, bu terimin fazlasıyla basitleştirilmiş bir terim olduğunu vurguluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Human Genetics dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, iki sperm bir yumurtayı dölleyerek ikizleri oluşturdu. Bu olağan dışı olay popülasyonda 1% oranında görülüyor ve bu şekilde oluşan embriyoların büyük bir çoğunluğu yaşamazlar (ki üç set kromozomları olduğu için bunlara triploidler denir). Yale Üniversitesi kadın hastalıkları ve doğum anabilim dalı profesörü Dr. Mary Jane Minkin şöyle diyor:

Bu olay, iki spermin bir yumurtaya girebileceğini onaylıyor. Normalde böyle bir durumda hücre ölür, ancak şu bir gerçek: Tıpta ve biyolojide asla, asla demeyin!

Araştırmada Souter ve ekibi, asıl ikizlik olayının gerçekleştiği zamana bağlı olarak, bunun iki şekilde gerçekleşebileceğini ortaya koyuyorlar. Birinci seçenek, yumurtanın ayrılma olmadan bölünmesi ve iki sperm tarafından döllenmesidir. Minkin, döllenme gerçekleşmeden yumurta bölünmesinin çok nadir gerçekleştiğini söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Gerçekleşmesi daha mümkün olan ikinci seçenek ise, yumurtanın iki sperm hücresiyle birleşerek triploid bir hücre oluşturması. Ardından, iki hücreli evrede, her bir spermden farklı kromozomlar aktarıldı –veya kromozom sayısını ayarlamak için bir şeyler gerçekleşti, diyor. Souter şöyle diyor:

Bunu açıklayabilecek daha çok sayıda potansiyel mekanizma var, fakat ne yazık ki bilemiyoruz. Bizim bildiğimiz, anneden ortak genetik katılımın, babadan ise farklı genetik katılımın olduğudur. Yumurtanın X, spermlerin birinin X diğerinin Y kromozomunu taşıdığını düşünüyoruz. Çok daha karmaşık bir yapının olması da muhtemel. Bu sadece basitleştirilmiş bir açıklama.

İkizlerin cinsiyet kromozomlarına (XX, XY) farklı oranlarda sahip olmalarından, farklı bir genetik yapıya sahip olduklarını anlıyoruz. Genetik testlerin yapılmasıyla, 5% XY ve 95% XX kromozomlarına sahip olan ikiz A, hermafrodit olarak belirlendi. Buna karşılık ikiz B’nin, 50% XX ve 50% XY kromozomlarını taşıyan bir erkek olduğu ortaya kondu. UCLA’daki insan genetiği ve üroloji profesörü Dr. Eric Vilain bunu şöyle anlatıyor:

Erkek olmak için 100% Y kromozomuna ihtiyacınız yok. Eğer genlerinizde 15%’ten fazla Y kromozomuna sahipseniz, bu erkek bir birey olacağınızı belirtir.

İkiz A’nın cinsiyeti belirsiz; çünkü Y kromozomu taşıyan hücre sayısı ikizini erkekleştirecek seviyede değildi. Vilain şöyle diyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslına bakarsanız muğlaklık ikizlerin her ikisi için de geçerli, fakat sadece bir tanesi genital açıdan muğlak.

Vilain ayrıca insanların hermafrodit teriminden vazgeçip, onun yerine interseks terimini kullanması gerektiğinden bahsediyor (E.N.: Bu konuda daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.)

Souter, biyolog Michael Golubovsky bu tarz bir ikizlik durumunu bir süredir öngörüyordu, onlara seskuizigot [E.N.: Latincede sesqui- ön eki "bir buçuk" anlamına gelir] adını vermişti ve bazı potansiyel mekanizmaları ortaya çıkartmıştı.

Onun bu tarz bir ikizliği açıklaması ve bu ikizliğin cinsel gelişim karmaşasıyla bağlantısı olabileceğini öngörmüş olması gerçekten çok ilginç.

Bu olay ne sıklıkla meydana geliyor? Vilain şöyle yanıtlıyor:

Benim tahminimce bu çok nadir bir olay. Fakat düşündüğümüzden çok daha sık gerçekleşiyor olabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
55
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 29
  • Tebrikler! 19
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 16
  • Merak Uyandırıcı! 13
  • Bilim Budur! 11
  • Muhteşem! 7
  • Umut Verici! 5
  • Güldürdü 2
  • Üzücü! 2
  • Korkutucu! 2
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Time | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/04/2024 18:36:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/800

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Masters, et al. Yarı İkizlik: Anne Tarafı Aynı, Baba Tarafı Yarı Aynı Olan Sıra Dışı İkizler!. (3 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/800
Masters, C., Kocakuşak, H., Bakırcı, Ç. M. (2019, August 03). Yarı İkizlik: Anne Tarafı Aynı, Baba Tarafı Yarı Aynı Olan Sıra Dışı İkizler!. Evrim Ağacı. Retrieved April 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/800
C. Masters, et al. “Yarı İkizlik: Anne Tarafı Aynı, Baba Tarafı Yarı Aynı Olan Sıra Dışı İkizler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Hüseyin Kocakuşak, Evrim Ağacı, 03 Aug. 2019, https://evrimagaci.org/s/800.
Masters, Coco. Kocakuşak, Hüseyin. Bakırcı, Çağrı Mert. “Yarı İkizlik: Anne Tarafı Aynı, Baba Tarafı Yarı Aynı Olan Sıra Dışı İkizler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Hüseyin Kocakuşak. Evrim Ağacı, August 03, 2019. https://evrimagaci.org/s/800.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close