Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Karatavuk (Turdus merula)

3 dakika
14,183
Karatavuk (Turdus merula)
Tüm Reklamları Kapat
Karatavuk
  • Bilimsel Adı Turdus merula
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Karatavuk
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Blackbird
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Karabük/Safranbolu'da yüksek ağaçların bulunduğu bir parkta karşımıza çıkan yetişkin bir erkek karatavuk (Turdus merula).

Tanım ve Genel Bilgiler

Uzun kuyrukları bulunan çevik ve hızlı kuşlardır. Ağırlıkları 80 ile 120 gram arasında değişir. Kanat açıklıkları 25 cm olan parlak sarı/turuncu gagalı, siyah kuşlardır. Yazın sonlarına doğru kış postunda gagaları kararmaya başlar. Dişiler ve yavrular (juv.) ise koyu kahverengi olup toraks (göğüs) koyu çizgili beneklere sahiptir. Yavruların benekleri, dişilere göre daha solgundur. Erkekler ise tamamen siyahtır. Sarı gaga ile beraber sarı göz halkasına sahiptirler. İçinde bulunmayı sevdikleri çalıların arasında rahatça göze çarparlar. Fakat genelde çalıların arasında gizlendikleri için renkleri evrimsel bir dezavantaj yaşatmamış belli ki.

Parsiyel pigmentasyon kaybına bağlı görülen lökistik varyasyon, İngiltere.
Parsiyel pigmentasyon kaybına bağlı görülen lökistik varyasyon, İngiltere.
Meltem Çetin Sever

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Bu kuşlar, Carl Linnaeus'un taksonomiye kazandırdığı yüzlerce türden birisidir. Kendisi, 18. yüzyılda yayımladığı Systema Naturae isimli meşhur eserinde anlatıyor. Amerika'da yaşayan Icteridae ailesindeki Yeni Dünya karatavukları ile filogenetik olarak yakın akraba değillerdir. Eski Dünya'da yayılımı gösteren karatavukgiller (Turdidae) ailesine mensupturlar. Zoocoğrafyaları çok geniş olduğu için, yani oldukça geniş bir alana yayıldıkları için alt tür sayısı da fazla.

Yetişkin birey, İngiltere.
Yetişkin birey, İngiltere.
Meltem Çetin Sever

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Kuzey Afrika'nın ve Avrasya'nın neredeyse her yerine yayılmış olan karatavuklar, özellikle sık çalılıkların bulunduğu ağaçlık alanları tercih ederler. Ilıman iklimleri sevdikleri gibi Kanarya Adaları, Yeni Zelanda ve Avustralya'da da görülürler. Çalıların arasında fark edilmeden saklanmayı severler. Arada çalıların arasından çıkıp, bir dalın tepesine konarlar ve etrafı kolaçan ederler. Normalde sessiz olan bu kuşlar, tehlike anında kesik kesik öterler.

Davranış ve Etoloji

Bülbül gibi melodik sesleri bulunur. Fakat "pli, pli, pli" benzeri bir alarm sesi çıkarabilirler. Bazen kızılgerdan (Erithacus rubecula) ve öter ardıç (Turdus philomelos) seslerini de taklit edebilirler. Ayrıca bölgelerini savunmak adına oldukça agresifleşebilirler. Bu davranışın başrol oyuncusu da gagalarının aposematik (uyarıcı renklenme) görünümüdür.

Genelde dalların üzerinde denge kurmaya çalışırken gösterdikleri bu duruşla karşılaşabilirsiniz, Safranbolu.
Genelde dalların üzerinde denge kurmaya çalışırken gösterdikleri bu duruşla karşılaşabilirsiniz, Safranbolu.
Pedram Türkoğlu

Guguk kuşununun (Cuculus canorus) kuluçka parazitliğini denediği kuşlar arasındadırlar. Fakat guguk kuşunun bazı yumurtalarını fark edebilir ve reddedebilirler. Yapılan bazı araştırmalarda guguk kuşunun (Cuculus canorus) olmadığı Yeni Zelanda bölgesindeki karatavukların (Turdus merula), guguk kuşu yumurtalarını fark etme davranışının köreldiği; ancak buna rağmen non-mimetik yumurtaları fark edebildikleri anlaşılmış.

Diyet ve Metabolizma

Hepçil (omnivor) beslenirler. Çeşitli bitki tohumları ve meyvelerin yanı sıra, eklembacaklıları, solucanları ve salyangoz gibi bazı yumuşakçaları da yiyebilirler. Yerleşim bölgelerine yakın olan karatavukların en büyük avcıları kediler (Felis domesticus) olsa da, atmaca (Accipiter nisus) gibi yırtıcı kuşların avları olabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Sarı göz halkasının daha güzel belirgin olduğu bir poz, Safranbolu.
Sarı göz halkasının daha güzel belirgin olduğu bir poz, Safranbolu.
Pedram Türkoğlu

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

İsveç'in ulusal kuşudur. İlginçtir ki diğer siyah renkli hayvanların aksine kötü şans getirdiğine inanılmaz. Klasik Yunan kültüründe karatavuğun nar yediğinde öleceğine inanılır.

Etimoloji

Latince Turdus, İngilizce "thrush" anlamına gelen ardıç kuşlar gibi ötücüleri tanımlamak için kullanılır. Diğer yandan merula ise İngilizce "blackbird" anlamındaki "karakuş" demektir.

İngilizce'de "common" pek doğru olmayan bir şekilde bazı kaynaklarda "bayağı" veya "adi" şeklinde çevrilmiştir. Bu terimi "yaygın" diye kullanmakta fayda vardır. Ayrıca zoolojide "yaygın" ifadesi kullanılmadan dile getirilen bütün ifadelerden "yaygın" türü anlaşılmalıdır. Örneğin yaygın karatavuk ile sadece "karatavuk" aynı türdür. Başka bir örnek ise yaygın saksağan veya saksağan olarak verilebilir. İkisi de Pica pica kuşunu tanımlamaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Umut Verici! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/11/2024 02:59:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7297

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık
Balık
Yayılım
Kafatası
Algoritma
Balıkçılık
Nöroloji
Meyve
Ornitoloji
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Hastalık
Maske
Homo Sapiens
Yok Oluş
Astrobiyoloji
Mutasyon
Toprak
Kimyasal Bağ
Görelilik
Bellek
Kütle
Uçma
Beslenme Davranışları
Makale
Köpekbalığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Karatavuk (Turdus merula). (15 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 22 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7297
Türkoğlu, P. (2018, July 15). Karatavuk (Turdus merula). Evrim Ağacı. Retrieved November 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7297
P. Türkoğlu. “Karatavuk (Turdus merula).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 15 Jul. 2018, https://evrimagaci.org/s/7297.
Türkoğlu, Pedram. “Karatavuk (Turdus merula).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, July 15, 2018. https://evrimagaci.org/s/7297.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close