Kulaklı orman baykuşu (Asio otus)
- Bilimsel Adı Asio otus
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Kulaklı orman baykuşu
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Long-eared owl
- Klad Sauropsida
- Sınıf (Class) Sürüngenler (Reptilia)
- Klad Gerçek sürüngenler (Eureptilia)
- Klad Diapsidler (Diapsida)
- Klad Neodiapsida
- Klad Sauria
- Klad Archelosauria
- Klad Archosauromorpha
- Klad Archosauriformes
- Klad Arkozorlar (Archosauria)
- Klad Avemetatarsalia
- Klad Dinozoromorf (Dinosauromorpha)
- Klad Dinozor (Dinosauria)
- Klad Saurischia
- Klad Teropod (Theropoda)
- Klad Yeni theropodlar (Neotheropoda)
- Klad Averostra
- Klad Tetanurae
- Klad Orionides
- Klad Avetheropoda
- Klad Coelurosauria
- Klad Tyrannoraptora
- Klad Maniraptoromorpha (Maniraptoromorpha)
- Klad Maniraptoriformes (Maniraptoriformes)
- Klad Maniraptora (Maniraptora)
- Klad Pennaraptora (Pennaraptora)
- Klad Paraves (Paraves)
- Klad Avialae (Avialae)
- Klad Avebrevicauda (Avebrevicauda)
- Klad Pygostylia (Pygostylia)
- Klad Ornithothoraces (Ornithothoraces)
- Klad Euornithes (Euornithes)
- Klad Ornithurae (Ornithurae)
- Sınıf (Class) Kuşlar (Aves)
- Aşağı Sınıf (Infraclass) Neognathae
- Klad Yeni kuşlar (Neoaves)
- Klad Passerea
- Klad Telluraves
- Takım (Order) Baykuş (Strigiformes)
- Aile (Family) Baykuşgiller (Strigidae)
- Tür (Species) Kulaklı orman baykuşu (Asio otus)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Kulak tüyleri olan orta boylu bir baykuştur. Tünediğinde kahverengi sarımsı tonları ve tanımlayıcı uzun kulakları görülür. Kulak tüyleri dinlenme halindeyken yere paralel durur. Erkekler 35-37.5 cm, dişiler 37-40 cm boya sahiptir. Kanat açıklığı 90-100 cm civarındadır. Erkekler 220-305 g, dişiler ise 260-435 g kütleye sahiptir. Bacaklar ve ayak parmakları yoğun tüylerle kaplıdır. İrisler turuncu renktedir. Yuvarlak yüz diski sarımsı kahverengi, kaş ve gözpınarı beyazdır. Baykuşlardaki yüz diski, bir nevi kulak kepçesi gibi ses dalgalarını iç kulağa yönlendiren yapı görevindedir. Kanatları uzun ve yuvarlaktır. Beyaz kanat altında, virgül şeklinde koyu el bileği lekesi bulunmaktadır.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Baykuşgiller (Strigidae) familyasında, Asio cinsinde Asio otus türü olarak sınıflandırılmaktadır. İsveçli doğa bilimci Carl Linnaeus tarafından 1758 yılında Systema Naturae'nin onuncu baskısında Strix otus adı altında tanımlanmıştı. Fransız zoolog Mathurin Jacques Brisson tarafından 1760 yılında tanıtılan Asio cinsine atadı. Asio cinsindeki baykuşlar kulaklı baykuşlar olarak adlandırılır. Geniş bir dağılıma sahip olmalarına rağmen, sadece sekiz güncel türün var olduğu düşünülmektedir. Dört tür hem Avrasya hem de Afrika'da ve Amerika'da, kulaklı orman baykuşu ve kır baykuşu dahil olmak üzere bulunmaktadır. Benzerliklere ve aynı cins olarak kabul edilmelerine rağmen, elektroforez kullanarak yapılan çalışmada, kulaklı orman baykuşu (Asio otus) ve kır baykuşu (Asio flammeus) arasındaki genetik mesafenin, aynı cins içindeki türler için olağandışı derecede uzak olduğu tespit edilmiştir.[8]
Asio türlerine ait fosil kayıtları, Kansas ve Idaho (Asio brevipes) gibi yerlerde ve California (Asio priscus) gibi yerlerde tarih öncesi dönemlerde varlıklarını gösterirken, uzun kulaklı baykuşun türleşme alanı kesin olarak bilinmemektedir.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Üreme mevsiminde, açık alanlarla (çayır veya çalılık gibi) bitişik yoğun bitki örtüsünde yaşamaktadırlar. İbreli ormanları, seyrek ağaçlı açık arazileri, kırları, bataklıkları ve kumulları tercih ederler. Deniz seviyesinden en az 2750 m yüksekliğe kadar yayılırlar. Eski bir karga yuvasında yuva yapabilirler. Kışlama alanında, çalı setleriyle birlikte tarım arazileri de dahil olmak üzere üreme döneminde olduğu gibi benzer habitatlarda bulunurlar.
Popülasyon ve Koruma Statüsü
2004 yılı itibariyle, Avrupa için BirdLife International tarafından yapılan nüfus tahminleri 380.000-810.000 çifti kapsıyor ve bunların içinde 150.000-350.000 çift Rusya'da, 70.000-120.000 Romanya'da, 33.000-47.000 Ukrayna'da, 25.000-40.000 Almanya'da, 10.000-30.000 Fransa'da, 8.000-25.000 Polonya'da ve 12.000-20.000 Belarus'ta yer almaktadır. Çin'de de oldukça yaygınlar. Sayılar kemirgen popülasyonlarıyla birlikte dalgalanıyor gibi görünmektedir. Daha eski Avrupa nüfus tahminleri Cramp tarafından yapılmış olup, en yüksek tahminler İngiltere (3.000-10.000 çift), Hollanda (5.000-7.000) ve İsveç'ten (10.000) gelmektedir. IUCN Kırmızı Liste’de “Düşük Riskli (LC)” kategorisinde sınıflandırılmaktadır.
Davranış ve Etoloji
Üreme döneminde yaklaşık 3 saniye aralıklarla tekrar eden “huuu” şeklinde öterler. Alarma geçtiğinde, havlama şeklinde "ooak ooak ooak" seslerini çıkarırlar. Avlanma uçuşu, derin kanat çırpışları tarafından kesilen düz kanatlarla uzun süzülmelerden oluşmaktadır. Çoğu zaman avın üzerine iner ve süzülürler. Çok çevik olup, yoğun bitki örtüsü içinde uçarken hızlı dönüşler yaparlar. Kuluçkadaki dişilerin gündüzleri yuvada uyuduğu görülür. Erkekler üreme mevsiminde yuva ağacına yakın ağaçlarda konaklarlar. Üreyen erkekler genellikle yalnızdır, ancak yakındaki yuvalardaki erkeklerle bazen konaklar. Genellikle üreme mevsimi dışında ortak konaklama yerleri olur. Tipik bir konaklama yeri 2-20 kuş içerir, ancak 100'e kadar rapor edilmiştir.
Tehdit gösterileri genellikle insan müdahalecilerine ve potansiyel doğal avcılara yöneliktir. Başını öne eğmiş, kanatları düşmüş ve tüyleri kabarmış bir şekilde otururlar. Tehdit gösterileri çeşitli alarm çağrılarıyla birlikte gelirler. Bazı durumlarda yanlara doğru sallanır ve genellikle kanatlarını arkaya doğru açarlar.
Monogamdırlar (tek eşli), ancak Avrupa'da iki kez çok eşliliğe rastlanmıştır. Eşleşme tahminen ortak yuva dağılmadan önce kışın başlar. Erkeğin kur davranışı, kur ötüşü ve gösteri uçuşunu içerir. Havada serbest uçuş, derin kanat çırpışları ile süzülmelerin arasına serpiştirilmiş kanat alkışlarıyla yuva ağacının etrafında zikzaklar çizilir.
Avrupa popülasyonları arasında kulaklı orman baykuşu, yırtıcı saldırılara uğrayan en yaygın kurbandır. Mikkola, çakırların (Accipiter gentilis) 283'ü, puhuların (Bubo bubo) 118'i, şahinlerin (Buteo buteo) 11'i ve gökdoğanların (Falco peregrinus) 4'ü dahil olmak üzere toplam 429 vakayı belirtti. Diğer yırtıcı avcıları arasında kara çaylak (Milvus migrans), Ural baykuşu (Strix uralensis) ve alaca baykuş (Strix aluco) yer aldığı belirtilmiştir.
Diyet ve Metabolizma
Başta kemirgenler olmak üzere küçük memelilerle ve kısmen de kuşlarla beslenirler. Ek olarak sürüngenler ve yarasaları da avladıkları bildirilmiştir.
Etimoloji
"Asio" adı, Antik Yunanca "asis" kelimesinden türetilmiştir ve "baykuş" anlamına gelir. Tür epiteti olan "otus" ise Antik Yunanca "ōtos" kelimesinden türetilmiştir ve "kulak" anlamına gelir. İngilizce adı long-eared owl’dur, başının üstündeki kulak benzeri tüylerden gelir.
Gözlem Bilgileri
Kapak fotoğrafı 11 Ocak 2020 tarihinde İstanbul'da bir mezarlıkta bulunan çam ağacında fotoğraflandı. Ağaç dalları arasında inanılmaz bir şekilde kamufle olduğu için güçlükle fark edip fotoğraflayabildik. Fotoğraflarken kullandığım ekipmanlar; Nikon D7100 ve Tamron 100-400 mm lens.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Metin içerisindeki fotoğraf ise İstanbul, Büyükçekmece’deki bir iğne yapraklı ormanda kaydedildi. Kullanılan ekipmanlar projektör fener, Nikon D5300 gövde ve Tamron 150-600 mm G1 lens.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 5
- 4
- 3
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- C. V. Linné, et al. (1758). Caroli Linnaei...systema Naturae Per Regna Tria Naturae. Impensis Direct. Laurentii Salvii. doi: 10.5962/bhl.title.542. | Arşiv Bağlantısı
- M. Brisson, et al. (1760). Ornithologie, Ou, MéThode Contenant La Division Des Oiseaux En Ordres, Sections, Genres, Especes &Amp; Leurs VariéTéS. Ad Ripam Augustinorum, apud Cl. Joannem-Baptistam Bauche, bibliopolam, ad Insigne S. Genovesae, & S. Joannis in Deserto. doi: 10.5962/bhl.title.51902. | Arşiv Bağlantısı
- Z. Kurnuç. (2021). Trakus – Türkiye’nin Kuşları. ISBN: 9786254054761. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
- N. Arlott. The Complete Birds Of The World: Every Species Illustrated. ISBN: 9780691193922.
- R. F. H. Heinzel. Turkiye Ve Avrupa'nin Kuslari : Kuzey Afrika Ve Ortadogu Dahil. ISBN: 9789759409821.
- J. S. Marks, et al. Long-Eared Owl (Asio Otus), Version 1.0. (4 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Cornell Laboratory of Ornithology doi: 10.2173/bow.loeowl.01. | Arşiv Bağlantısı
- eBird. Kulaklı Orman Baykuşı. Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Ebird | Arşiv Bağlantısı
- E. Randi, et al. (1991). Allozyme Divergence And Phylogenetic Relationships Within The Strigiformes. The Cooper Ornithological Society. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 16:12:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15221
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.