Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sığırcıkların Göç Davranışının Kalıtsal Olduğu Ortaya Çıktı!

3 dakika
245
Sığırcıkların Göç Davranışının Kalıtsal Olduğu Ortaya Çıktı! Pixabay
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Genç ve toy sığırcıklar, kışın barınacakları alanları deneyimli türdeşlerinden bağımsız olarak arıyor. Sığırcıklar yıl boyunca oldukça sosyal kuşlar olsalar da bu durum göç rotaları konusunda birbirlerinden kopya çektikleri anlamına gelmiyor.

Hollanda Ekoloji Enstitüsü ve İsviçre Kuş Bilimi Enstitüsü'nden bir grup araştırmacı, Biology Letters dergisinde yayınladıkları makalede klasik bir "yer değiştirme" deneyini yeniden ele alıp yeni veriler ekleyerek uzun süredir devam eden bir tartışmayı sonuca bağladı.[1]

Göçmen kuşların göç yollarını nasıl bulduğu sorusu yüzyıllardır insanlığın ilgisini çekiyor. Hollandalı biyolog Albert Perdeck, 1950'ler ve 1960'larda binlerce göçmen sığırcığı uçakla Hollanda'dan İsviçre ve İspanya'ya taşıyarak yaptığı deneyde bu soruya cevap aradı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu deney, kuşların göç yönelimi üzerine klasik bir çalışma haline geldi. 70 yıl sonra, meslektaşları onun bulgularını doğruladı ve bu tarihi veri setini kullanarak uzun süredir devam eden bilimsel bir tartışmaya son vermeyi başardı.

Kuşlar, günümüzde Hollanda Kuş Göçü ve Demografisi Merkezi ve Vogelwarte Sempach tarafından hâlâ kullanılan bir yöntem olan, benzersiz bir kod bulunan küçük metal halkalar sayesinde bireysel olarak izleniyordu. Elde edilen bulgular, yeri değiştirilen genç ve yetişkin sığırcıkların Britanya Adaları ve Fransa'daki kış barınaklarına ulaşmak için farklı stratejiler kullandıklarını gösterdi. Hollanda Ekoloji Enstitüsü’nden Morrison Pot şöyle anlatıyor:

Yetişkin sığırcıklar bu hareketin farkındaydı ve kışlak alanlarına dönmek için göç yönlerini buna göre ayarladılar. Genç sığırcıklar ise Hollanda'dan yola çıkarken seçecekleri yön olan güney-batı yönünde ilerlemeye devam ettiler ve güney Fransa ve İspanya'daki "yanlış" hedeflere ulaştılar.

Yıllar içinde, kuş göçü alanındaki uzmanlar Perdeck'in sonuçlarının yorumlanması konusunda ikiye bölündü. Pot, şöyle diyor:

Sığırcıklar son derece sosyal hayvanlardır ve bazı uzmanlara göre yer değiştirilen genç sığırcıklar kolayca yerel türdeşlerinin sürüsüne katılmış olabilirler.

Yer değiştirilen sığırcıklar, nereye gideceklerini gösteren yeni arkadaşlarının göç davranışını kopyalamış olabilirlerdi. Eğer bu doğruysa, göç rotası büyük ölçüde kalıtsal değildir, öğrenilmiş demektir. Bu, oldukça önemli bir farktır.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma ekibi, Perdeck'in yer değiştirme deneylerinin tarihsel verilerini Hollanda Kuş Göçü ve Demografisi Merkezi'nin arşivlerinden çıkardı ve göç yönünü yerel İsviçre ve İspanyol sığırcıklarının göç davranışıyla karşılaştırdı.

Bu son veriler kurumsal arşivlerden elde edildi, ancak Perdeck'in zamanında mevcut değildi.

Ekip, bu tarihi veri setini yeniden analiz ederek yer değiştirilen sığırcıkların göç yöneliminin yerel türdeşlerinden farklı olduğunu ortaya koydu. Yani sığırcıklar sosyal göçmen veya "taklitçi" değildi. Böylece Perdeck'in sonuçlarına yönelik geliştirilen alternatif sosyal açıklama çürütülmüş oldu. Pot, şöyle vurguluyor:

Sığırcıklar bağımsız olarak seyahat ediyor ve nereye gidecekleri konusunda verdikleri kararlar başkalarının davranışından etkilenmiyor.

Yakın zamanda Vogelwarte Sempach ile birlikte yapılan bir çalışma, sığırcıkların geceleri göç ettiğini gösterdi. Bu, 70 yıl önceki bulgulara da uyuyor. Gecenin zifiri karanlığında birinin davranışını kopyalayamaz veya onu takip edemezsiniz. Hollanda Kuş Göçü ve Demografisi Merkezi başkanı Henk van der Jeugd şöyle bitiriyor:

Davranışın öğrenilmiş mi yoksa kalıtsal mı olması neden önemli? Küresel iklim ve arazi kullanımında hızlı değişimlerin yaşandığı günümüzde, göç davranışının büyük ölçüde kalıtsal mı yoksa öğrenilmiş mi olduğunu anlamak büyük önem taşıyor. Kalıtımla gelen davranışlar, hızlı değişimlere uyum sağlamakta zorlanır. Sığırcıklar her ne kadar geniş alanlara yayılmış popülasyonu geniş bir tür olsalar ve hatta insanların şekillendirdiği çevrelere bile uyum sağlayabilseler de göç etme şekilleri muhtemelen bu kadar esnek değil.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Froukje Rienks
  • Netherlands Institute of Ecology

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ M. T. Pot, et al. (2024). Revisiting Perdeck's Massive Avian Migration Experiments Debunks Alternative Social Interpretations. The Royal Society. doi: 10.1098/rsbl.2024.0217. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:46:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18059

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Sığırcıkların Göç Davranışının Kalıtsal Olduğu Ortaya Çıktı!. (7 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18059
Derin, U. (2024, July 07). Sığırcıkların Göç Davranışının Kalıtsal Olduğu Ortaya Çıktı!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18059
U. Derin. “Sığırcıkların Göç Davranışının Kalıtsal Olduğu Ortaya Çıktı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 07 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/18059.
Derin, Ufuk. “Sığırcıkların Göç Davranışının Kalıtsal Olduğu Ortaya Çıktı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, July 07, 2024. https://evrimagaci.org/s/18059.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close