Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sapindales (Sapindales)

Sapindales (Sapindales)
2 dakika
490
Tüm Reklamları Kapat
Sapindales
  • Bilimsel Adı Sapindales
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Sapindales
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Sapindales
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Sapindales 9 aile, yaklaşık 460 cins ve 5,700 kadar türü içeren daha çok çalı, odunsu asma bitkileri ve ağaçları içeren bir takımdır. Bu takımda meyvelerinin ekonomik önemi bulunan Citrus yani turunçgiller de bulunur.

Sapindales takımının yarısından fazlası iki aileden oluşur: Sapindaceae (yaklaşık 1,600 tür) ve Rutaceae (yaklaşık 1,800 tür). Geri kalan türler dört iyi bilinen aileye aittir:

  • Anacardiaceae (yaklaşık 600 tür),
  • Burseraceae (550 tür),
  • Mekiaceae (621 tür),
  • Simaroubaceae (95 tür).

Diğer üç aile olan Biebersteiniaceae, Kirkiaceae ve Nitrariaceae toplamda 27 türden oluşur.

Sapindales takımı daha çok odunsu bitkilerden, ağaçlar, geniş çalılar ve odunsu tırmanıcı bitkilerden oluşur. Tırmanıcı karakteristiği daha çok Sapindaceae (Paullinia, Serjania ve Urvillea) ailesine ve Anarcardiaceae (Toxicodendron) ailesinde görülür.

Pek çok orman ağacı bu takıma aittir. En büyük ağaçlar Sapindaceae ailesindedir; bunların arasında Myanmar’da 60 metreye kadar ulaşan Schleichera oleosa ve Yeni Gine’de 50 metreye kadar uzayabilen Pometia pinnata ağacı bulunur. Anacardiaceae ailesinde bulunan Campnosperma auriculataMangifera lagenifera, ve  Buchanania lucida gibi türler 33 metreye kadar ulaşabilir. Kuzey Amerika’da yetişen akağaç 35 metreye kadar uzayabilir.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Sapindales takımında yer alan bitkilerin büyük bir çoğunluğu dünyanın tropik bölgelerinde, özellikle Amerika tropiklerinde bolca yer alır. Sapindaceae ailesi nemli tropikler ve yarı tropiklerden kuzey Japonya ve Yeni Zelanda'nın güneyine kadar uzanır. Takımdaki en önemli ailelerden Aceraceae, yani akağaçgillerin yaklaşık 110 türü bulunur ve Kuzey Amerika'dan Japonya'ya kadar kuzey ılıman bölgede yetişir. Akağaçlar Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'nın yaprak döken ormanlarının en önemli bileşenlerindendir. Bu cinsin yayılımı Guatemala'ya doğru güney yönüne yayılır ve tüm Güneybatı Asya'da Malezya ve Filipinler'de tropik dağ ormanlarında bolca bulunur. Bu cinsin temel dağılım bölgelerinden biri de Çin'dir; akağaç türlerinin yarısı burada yetişir.

Rutaceae ya da Citrus yani turunçgiller ailesi geniş bir bölgeye yayılmıştır ancak öncelikli olarak tropik ve ılıman bölgelerde dağılım gösterirler. Bu aileye ait cins ve türler en çok Güney Afrika ve Avustralya'da bulunur. Anarcardiaceae ya da sumak ailesi tropiklerde ve yarı tropiklerde dağılım gösterirken birkaç cinsi kuzey ve güney ılıman iklimlere doğru yayılmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Davranış ve Üreme

Sapindales takımındaki bitkiler pinnat bileşik yapraklara sahiptir; nadiren palmat bileşik yapraklar da görülür. Yapraklar genellikle sap boyunca alternatif olarak düzenlenmiştir, çok nadiren karşılıklıdırlar.

Sapindales çiçekleri böcekler tarafından polenleşirler. Renkli petaller ve bazen stamenler bu çiçekleri cazip kılar ve kokuları böcekleri çeker.

Pistilin alt kısmındaki disk bol miktarda nektar salgılar. Sapindales takımındaki bazı türlerde çapraz tozlaşma protandri (aynı çiçekteki stamenlerin stigmadan önce olgunlaşarak polen alabilmesi) ya da protojini (stigmanın önce olgunlaşması) görülür. Sapindales takımındaki bitkilerin çiçekleri radyal veya bilateral olarak simetriktirler ve tipik olarak küçüktürler. Genel olarak hem sepal hem de petalleri vardır.

Sapindales meyveleri temelde iç ayrılım kısımlarından açılan bir kapsül biçimindedir. Olgunlaştığında Sapindales tohumları endospermli veya endospermsiz olabilir.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Ekonomik önemi bulunan ve en çok bilinen Sapindales bitkileri arasında turunçgiller, akağaç türleri, at kestanesi, çin kirazı ve rambutanlar, mango, kaju, akgünlük ve mür, maun ve nim ağacı bulunur.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 22:54:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12066

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Süt
Yıl
Ay Görevleri
Olumsuz
Korku
Dişler
Nöron
Gün
Balina
Yok Oluş
Teleskop
Hayvanlar Alemi
Ağız
Görme
Venüs
Kimyasal Evrim
Nadir
Teori
İnsanlar
Elementler
Çeviri
Balıklar
Geometri
İnsan Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Aknam, et al. Sapindales (Sapindales). (3 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12066
Aknam, B., Bakırcı, Ç. M. (2022, August 03). Sapindales (Sapindales). Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12066
B. Aknam, et al. “Sapindales (Sapindales).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 03 Aug. 2022, https://evrimagaci.org/s/12066.
Aknam, Bilge. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sapindales (Sapindales).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 03, 2022. https://evrimagaci.org/s/12066.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close