Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Ryugu Asteroidinden Alınan Örneklerin Temel Yapısını İncelemek İçin Müon Işınları Kullanıldı!

Ryugu Asteroidinden Alınan Örneklerin Temel Yapısını İncelemek İçin Müon Işınları Kullanıldı! Wikimedia Commons
3 dakika
457
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

J-Parc'taki parçacık hızlandırıcıdan yapay olarak üretilen bir müon ışını kullanılarak, asteroit Ryugu'dan Dünya'ya geri getirilen taş örnekleri analiz edildi. Science dergisindeki yeni bir çalışma, araştırmacıların karbon, nitrojen ve oksijen de dâhil olmak üzere yaşamı sürdürmek için gerekli bir dizi önemli element bulduğunu bildirdi.[1] Araştırmacılar ayrıca, asteroit Ryugu'daki silikona göre oksijenin daha bol bulunmasının Dünya'da bugüne kadar bulunan tüm göktaşlarından farklı olduğunu söylüyor.

2014 yılında insansız asteroit kâşifi Hayabusa 2, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından uzaya fırlatıldı. Hayabusa 2'nin görevi, araştırmacıların karbon bakımından zengin olduğuna inandıkları bir C tipi asteroit olan asteroit Ryugu'dan numuneler getirmekti. Ryugu'ya başarılı bir şekilde iniş yaptıktan ve numuneleri topladıktan sonra Hayabusa 2, hiç zarar görmemiş numunelerle Aralık 2020'de Dünya'ya geri döndü.

162173 Ryugu, 495 Eulalia ve 142 Polana'nın yörüngeleri.

2021'den beri araştırmacılar, Tokyo Üniversitesi Profesörü Shogo Tachibana liderliğinde numunelerin ilk analizlerini yapıyorlar. Birkaç ekibe ayrılan araştırmacılar, numuneleri taş şekilleri, element dağılımı ve mineral bileşimi dâhil olmak üzere farklı şekillerde inceliyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Ekip, J-PARC'taki hızlandırıcı tarafından üretilen temel parçacıklar olan negatif müonları kullanarak element analizi metotlarını uyguladı. Asteroit Ryugu'dan gelen taşlara negatif müonlar kullanarak element analiz yöntemini uyguladılar ve hiç zarar gelmeden element bileşimini belirlemeyi başardılar.

Bu önemliydi, çünkü eğer Güneş sistemindeki asteroitler Güneş sisteminin oluşumunun başlangıcında oluşmuşlarsa, o zamanki ortalama element bileşimi ve dolayısıyla tüm Güneş sistemi hakkında hala bilgi saklıyor olacaklardı.

Geçmişte, Dünya'ya düşen göktaşlarının analizi yapıldı; ama bu numunelerin Dünya'nın atmosferi tarafından kirlenmiş olma ihtimalleri bulunuyor. Dolayısıyla, Hayabusa 2'ye dek, kimse bir asteroidin kimyasal bileşiminin ne olduğunu kesin olarak bilmiyordu.

Ancak bu esnada araştırmacılar, bir zorlukla karşılaştılar: Sınırlı sayıda örnek ve bunları incelemek isteyen çok sayıda araştırmacı olması nedeniyle, örneklerin diğer gruplara aktarılabilmesi için analizlerini zarar vermeden yürütmenin bir yolunu bulmaları gerekiyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Ekip, hassas numunelerin kimyasal elementlerini zarar vermeden belirlemek için yeni bir metot geliştirdi. Metot, Japonya'nın Ibaraki eyaletindeki dünyanın en büyük yüksek enerjili parçacık hızlandırıcılarından J-PARC tarafından üretilen kuantum ışınlarını veya özellikle bir negatif müon ışınını çekmeye yönelikti.

Takahashi ve Nagasawa daha sonra, müon karakteristik röntgenini analiz etmek için, X-ışını astronomisi ve parçacık fiziği deneylerinde istatistiksel analiz teknikleri uyguladılar.

Müonlar, Evren'deki temel parçacıklardan biridir. X ışınlarına kıyasla malzemelerin daha derinine nüfuz etme yetenekleri, onları malzeme analizinde ideal kılar. Işınlanmış numune tarafından negatif bir müon yakalandığında, müonik atom oluşur. Yeni müonik atomlardan yayılan müonik X ışınları, yüksek enerjiye sahip olduğundan yüksek hassasiyetle tespit edilebilirler. Bu metot, Ryugu numunelerini analiz etmek için kullanıldı.

Ancak başka bir zorluk daha vardı: Numunelerin Dünya atmosferi tarafından kirlenmesini önlemek için araştırmacıların, numuneleri havadaki oksijen ve su ile temastan uzak tutmaları gerekiyordu. Bu yüzden, numuneyi bir helyum gazı odasında muhafaza edecek bir deney düzeneği geliştirmek zorunda kaldılar. Odanın iç duvarları, numunelerin analizi esnasında arka plan gürültüsünü en aza indirmek için saf bakır ile kaplandı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Haziran 2021'de Ryugu asteroitinden 0.1 gramlık parça, J-PARC'a getirildi. Araştırmacılar, bir enerji spektrumu üreten müon X-ışını analizlerini yaptılar. Analizde, yaşam üretmek için gerekli karbon, azot ve oksijen elementleriyle karşılaştılar. Aynı zamanda numunenin, genellikle Güneş sistemindeki katı maddeler için standart olarak nitelendirilen karbonlu kondrit (CI kondrit) asteroitlerinin bileşimine benzer bir bileşime sahip olduğunu buldular. Bu, Ryugu kayalarının Güneş sistemimizde oluşan en eski kayalardan olduğunu gösterdi.

Bununla birlikte, bileşim CI kondritlerine benzer olsa da Ryugu numunesinin silikona göre oksijen bolluğu, CI kondritinkinden yaklaşık %25 daha azdı. Araştırmacılara göre bu, CI kondritlerindeki silikona göre aşırı oksijen bolluğunun, Dünya atmosferine girdikten sonra gerçekleşen kontaminasyondan kaynaklanabileceğini gösteriyor. Ryugu taşları Güneş sistemindeki maddeler için yeni bir standart oluşturabilir.

Ekibin sonuçları, müonik x-ışını metodunun başarısını ve gelecekteki uzay görevlerinin numunelerini analiz etmek için kullanılabileceğini gösteriyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 03:49:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12542

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Böcekler
Ara Geçiş Türleri
Deniz
Epigenetik
Einstein
Kuşlar
Nüfus
Dalga Boyu
Entomoloji
Viral
Kurt
Mavi
Jeoloji
Zaman
Bilgisayar
Tedavi
Yaşamın Başlangıcı
Bilgi
Transkripsiyon
Bağışıklık
Malzeme
Ecza
Nöroloji
Fare
Bilinç
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Ryugu Asteroidinden Alınan Örneklerin Temel Yapısını İncelemek İçin Müon Işınları Kullanıldı!. (3 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12542
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, November 03). Ryugu Asteroidinden Alınan Örneklerin Temel Yapısını İncelemek İçin Müon Işınları Kullanıldı!. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12542
S. Küçükkıvanç, et al. “Ryugu Asteroidinden Alınan Örneklerin Temel Yapısını İncelemek İçin Müon Işınları Kullanıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 03 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/12542.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Ryugu Asteroidinden Alınan Örneklerin Temel Yapısını İncelemek İçin Müon Işınları Kullanıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 03, 2022. https://evrimagaci.org/s/12542.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close