Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Jüpiter'in Yörüngesi Daha Basık Olsaydı, Dünya Daha Yaşanabilir Bir Gezegen Olabilirdi!

3 dakika
1,947
Jüpiter'in Yörüngesi Daha Basık Olsaydı, Dünya Daha Yaşanabilir Bir Gezegen Olabilirdi!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilinen tüm gezegenler içerisinde Dünya, bir gezegenin olabileceği en yaşam dostu yerlerden biridir. Ama gerçekten öyle mi? Bunda yanılıyor olabilir miyiz? Yeni bir çalışma, eğer Jüpiter'in yörüngesi değişirse Dünya'nın bugüne kıyasla daha yaşanabilir olabileceğini öne sürüyor.

Bir gezegen, yıldızının etrafında dairesel bir yörüngeye sahipse yıldız ve gezegen arasındaki mesafe asla değişmez. Ancak birçok gezegen, yıldızlarının etrafında basık yörüngelere sahiptir. Bu da yörüngelerinin oval şeklinde olduğu anlamına geliyor. Gezegen, yıldızına yaklaştıkça daha fazla ısı alıyor ve bu iklimi etkiliyor.

Yörüngen eksantrikliğinin görsel gösterimleri.
Yörüngen eksantrikliğinin görsel gösterimleri.

UC Riverside araştırmacıları, Güneş Sistemi'nin bugün bilinen halinin verilerine dayanarak detaylı modeller kullandılar. Bu modellerle araştırmacılar, alternatif bir Güneş Sistemi yarattılar. Bu teorik sistemde, devasa Jüpiter'in yörüngesi biraz daha basık olsaydı Dünya'nın yörüngesinin şeklinde büyük değişikliklere sebep olabileceğini buldular. UCR Dünya ve gezegen bilimcisi ve çalışma başyazarı Pam Vervoort şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Eğer Jüpiter'in pozisyonu aynı kalıp yörüngesinin şekli değişseydi, bu, gezegenimizin yaşanabilirliği cidden artabilirdi.

Dünya'nın yüzeyi, sıfır ve 100 santigrat derece arasında, bilinen birçok yaşam formu için yaşanabilir bir yer. Eğer Jüpiter Dünya'nın yörüngesini daha basık bir duruma getirseydi Dünya'nın bazı kısımları bazen Güneş'e daha çok yakınlaşırdı. Dünya yüzeyinde şu anda sıfırın altında olan yerler ısınır, sıcaklıklar yaşanabilir aralıkta artardı.

Astronomical Journal'da yayımlanan bu sonuç, uzun zamandır kabul görülen iki bilimsel varsayımın tersini öne sürüyor.[1] Vervoort şöyle söylüyor:

Birçok insan, Dünya'nın yaşanabilir gezegenin mükemmel bir örneği olduğunu ve devasa bir gezegen olarak Jüpiter'in yörüngesindeki herhangi bir değişikliğin Dünya'yı sadece kötü etkileyeceğini düşünüyor. Biz bu iki varsayımın da yanlış olduğunu gösteriyoruz.

Araştırmacılar, bu bulguyu diğer yıldızların etrafında öte gezegen denilen yaşanabilir gezegen araştırmalarında da uygulamayı istiyor. UCR astrofizikçisi ve çalışmanın yardımcı yazarı Stephen Kane şöyle söylüyor:

İnsanların öte gezegen araştırmalarında aradıkları ilk şey, yaşanabilir bölge oluyor. Yani, gezegenin yüzeyinde sıvı su için yeterli enerji olup olmadığını görmek üzere yıldız ve gezegen arasındaki mesafeye bakıyorlar.

Yörüngeleri boyunca gezegenlerin farklı kısımları daha fazla veya daha az doğrudan güneş ışığı alıyor, bu da gezegenlerin mevsimleri olması ile sonuçlanıyor. Gezegenin bölgeleri, bir mevsim esnasında oldukça ılıman ve hoş olurken bir diğerinde aşırı sıcak veya soğuk olabiliyor. Kane şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Yüzeyde su bulunması oldukça basit bir ölçü. Gezegenin yörüngesinin şeklini veya geçirebileceği mevsimsel değişiklikleri hesaba katmıyor.

Günümüzde var olan teleskoplar, bir gezegenin yörüngesini ölçebiliyor. Bununla birlikte, bir gezegenin bir yıldıza doğru veya yıldızdan uzak yöne eğilme derecesi gibi yaşanabilirliği etkileyebilen ek faktörler de bulunuyor. Gezegenin yıldızdan uzağa tarafa eğik kısmı, daha ez enerji alıyor ve dolayısıyla daha soğuk oluyor.

Aynı çalışma, Jüpiter'in Güneş'e çok daha yakın konumlandırılmasının Dünya'da aşırı eğime neden olacağını buldu. Bu durum, Dünya yüzeyinin geniş bölümlerinin donmasına yol açardı.

Eğimi veya gezegenin kütlesini hesaplamak çok daha zor. Bu yüzden araştırmacılar, bu faktörlerin ölçümlerinde de onlara yardımcı olacak metotlar üzerine çalışmak istiyor.

Nihayetinde devasa bir gezegenin hareketi, diğer sistemlerdeki gezegenlerin yaşanabilirliği hakkında tahmin yürütmek ve bu güneş sistemine olan etkilerini anlamak açısından önemli. Kane şöyle söylüyor:

Jüpiter'in zamanla Dünya'nın iklimini nasıl etkilediğini, yörüngemizdeki etkisinin geçmişte bizi nasıl değiştirdiğini ve gelecekte tekrardan bizi nasıl değiştirebileceğini anlamak önemli.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
45
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Tebrikler! 6
  • İnanılmaz 6
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:31:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12527

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Jüpiter'in Yörüngesi Daha Basık Olsaydı, Dünya Daha Yaşanabilir Bir Gezegen Olabilirdi!. (17 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12527
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, October 17). Jüpiter'in Yörüngesi Daha Basık Olsaydı, Dünya Daha Yaşanabilir Bir Gezegen Olabilirdi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12527
S. Küçükkıvanç, et al. “Jüpiter'in Yörüngesi Daha Basık Olsaydı, Dünya Daha Yaşanabilir Bir Gezegen Olabilirdi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12527.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Jüpiter'in Yörüngesi Daha Basık Olsaydı, Dünya Daha Yaşanabilir Bir Gezegen Olabilirdi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 17, 2022. https://evrimagaci.org/s/12527.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close