Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Rosidler (Rosids)

Rosidler (Rosids) Capparsis Spinosa Flower
2 dakika
344
Tüm Reklamları Kapat
Rosidler
  • Bilimsel Adı Rosids
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Rosidler
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Rosids
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Rosidler çok çenekli bitkilerin altında yer alan ve yaklaşık 70,000 türden oluşan monofiletik bir gruptur. Bu gruptaki bitkiler, tüm kapalı tohumlu bitkilerin dörtte birini oluşturmaktadırlar.

Bu klad, sınıflandırma tarzına bağlı olarak 16 ila 20 takıma bölünür ve tüm takımlar yaklaşık 140 aileden oluşmaktadır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Rosidlere ait fosil kayıtları Kretase Dönemi'ne tarihlendirilmektedir. Moleküler saat çalışmaları Rosidlerin Kretase Dönemi’nin Aptiyen ya da Albiyen evrelerinde yani bundan 125 ila 99,6 milyon yıl önce ortaya çıktığını göstermektedir.

Rosidler, Cronquist tarafından 1981 yılında yapılan taksonomide söz edilen Rosidae ailesiyle eş anlamlıdır; ancak o taksona ek olarak Dilleniidae gibi ayrı taksonlar altına yerleştirilen bitkileri de bünyesinde barındırır.

Tüm Reklamları Kapat

Rosidler, Saxifragales ile birleşerek süperrosidler kladını oluşturur. Bu, Pentapetalae grubunun (ki o da çekirdek ödikotların Gunnerales hariç tamamıdır) üç üyesinden biridir: Diğerleri Dilleniales ve süperasteridlerdir (Berberidopsidales, Caryophyllales, Santalales ve asteridler).

Rosidlerden Vitis teutonica'ya ait Senozoik Dönem'e tarihlenen bir yaprak fosili.
Rosidlerden Vitis teutonica'ya ait Senozoik Dönem'e tarihlenen bir yaprak fosili.
Paleobotany

Rosidler altındaysa iki grup vardır: Vitales ve gerçek rosidler (eurosidler). Eurosidler ise fabidler ve malvidler olarak ikiye ayrılır.

Rosidler altında 17 takım vardır; bunların 1 tanesi Vitales, 8 tanesi fabidler, 8 tanesiyse malvidlerdendir.

Bu grupların birbiriyle olan akrabalığı fiziksel olarak değil, moleküler yöntemlerle belirlenmiştir. Rosid bitkiler, kaynaşmamış parçalara sahip periantlara (çiçekyapraklarına) ve kaliks veya korolladan (taçtan) daha büyük bir ercik merositesine sahip olma eğilimindedir, ancak bunun birçok istisnası bulunmaktadır. Genel olarak, Rosidlerin bitegmik (çift zarlı) ve crassinucellate (çok sayıda parietal hücreli ve iri çekirdekli) ovülleri vardır, bu da onları büyük ölçüde birleşik, tenuinucellate (embriyo kesesi ile epidermisi birbirinden ayıran hücresel dokuları olmayan) ovüllere sahip olan Asteridlerden ayırır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Günümüzde ormanların büyük bir kısmını rosid türleri domine etmektedir. Rosid türündeki otlar ve çalılar pek çok farklı koşula adapte olmuştur. Kuzey Kutup bölgesi ve Alp iklimlerinde, ılıman kuşaklarda, sulak alanlarda ve çöllerde yaşayabilir. Kimi Rosid bitkileri parazit olarak yaşarlar.

Rosidlerin altındaki eurosidlerin altındaki fabidlerin altındaki azot bağlayıcı kladın (ki içinde Fabales, Rosales, Fagales ve Cucurbitales bulunur) köklerinde azot bağlayıcı bakteriler yaşar ve bu sayede fakir topraklarda bile bu bitkiler yetişebilirler. Buna karşılık, bu gruptaki bitkilerin hepsi aktinorizal (yani azot bağlayıcı bakterilerle işbirliği yapan) nitelikte değildir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/04/2024 18:54:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12051

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Aknam, et al. Rosidler (Rosids). (5 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12051
Aknam, B., Bakırcı, Ç. M. (2022, July 05). Rosidler (Rosids). Evrim Ağacı. Retrieved April 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12051
B. Aknam, et al. “Rosidler (Rosids).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Jul. 2022, https://evrimagaci.org/s/12051.
Aknam, Bilge. Bakırcı, Çağrı Mert. “Rosidler (Rosids).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 05, 2022. https://evrimagaci.org/s/12051.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close