Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mersingiller (Myrtaceae)

3 dakika
3,144
Mersingiller (Myrtaceae) Ali Emir ORHAN
Mersingiller (Myrtaceae) familyasına bağlı Fırça çalısı (Melaleuca citrina) bitkisi.
Tüm Reklamları Kapat
Mersingiller
  • Bilimsel Adı Myrtaceae
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Mersingiller
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Myrtle family
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Tanım ve Genel Bilgiler

Mersingiller (Myrtaceae) familyası, çok yıllık (yaşam süresi en az üç yıl) olan bitkiler grubunda yer alır. Genellikle ağaç şeklinde bulunmak ile birlikte bodur ve yarı çalımsı şekilde gözlemlenebilir. Bitkiler yıl boyunca yaprakları olan ve her zaman yeşil bulunmakta olup genellikle kışın yaprak dökmez. Familya bitkileri uçucu yağ bakımından zengindir.

Mersingiller (Myrtaceae) familyasına bağlı Fırça çalısı (Melaleuca citrina), Bursa.
Mersingiller (Myrtaceae) familyasına bağlı Fırça çalısı (Melaleuca citrina), Bursa.
Ali Emir Orhan

Çiçekler hermafrodit veya erkek sterildir (fonksiyonel olarak dişi). Bitkilerin yaprakları çoğu zaman düz, sert ve sık şekilde bulunmaktadır. Yapraklar şeritler şeklinde olup mızrak biçimli, ucu sivri, ortada belirgin bir çizgiye sahip, kenarları tam ve koyu yeşil renkli bir şekilde doğada bulunmaktadır. Çiçekler, dört-beş parçalı kaliks (bir çiçekte taç dışında bulunan yeşil renkteki örtü yaprakları) ve korolla (çiçek örtüsünün değişik renklerde olabilen ikinci halkası) ile ikiden fazla simetri ekseni bulunan ve birbirine benzeyen bölümlere ayrılabilen örtülü yapraklar şeklindedir. Çiçekler salkımlar şeklinde birbirine zıt uzanımlar geliştirebilir, güzel kokulu çiçeklere ve bazen yaprakları bastırıldığından aromatik kokular veren uçucu yağlara sahiptir. Meyveleri üzümsü ve fındıksı şekilde olup sert çekirdekli bulunabilir. Familyanın büyük kısmı sıcaklığa ve soğuğa dayanıklıdır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Mersingiller (Myrtaceae) familyası yaklaşık 5950 türü temsil eden yaklaşık 150 cins olarak ayrılmıştır. Türlerin büyük bir kısmı endemik olup kozmopolit bir yayılış göstermiştir. Myrtoideae ve Psiloxyloideae olarak adlandırılan iki alt aileye sahiptir. Bilim insanları, Mersingiller (Myrtacea) familyasının altmış milyon yıl önce Paleosen döneminde ortaya çıktığını varsaymaktadırlar. Okaliptüs (Eucalyptus), mersin (Myrtus), guava (Psidium), fırça çalısıgiller (Callistemon) gibi cinsler; karanfil (Syzygium aromaticum), yenibahar (Pimenta racemosa), kaymak ağacı (Acca sellowiana) gibi türler ailede en yaygın bilinen üyelerdendir. Avustralya ve çevresinde 75 cins (okaliptüs en ünlüsüdür) ve çoğu endemik olan 1500'den fazla tür ile yoğunlaştığı yerdir.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Ailenin üyeleri ılık tropik bölgelerde ve ılıman Avustralya'da dağılım göstermektedir. Güney ve Orta Amerika, Meksika'nın ovaları, Karayip adaları ve Florida'nın güneyi, Yeni Zelanda, Endonezya, Malezya, Papua Yeni Gine, Hindistan, Tasmanya, Filipinler gibi ülke ve bölgelerde daha fazla gözükmektedir. Avrupa ve Asya gibi coğrafyalarda da bulunmaktadır. Amerika'ya özgü 18 tür, Türkiye'ye özgü 1 tür bulunmaktadır. Avustralya ve çevresinde 75 cins (okaliptüs en ünlüsüdür) ve çoğu endemik olan 1500'den fazla tür ile yoğunlaştığı yerdir.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

IUCN Kırmızı Liste tarafından Yetersiz Veri (üzerinde yeterli bilgi bulunmayan), yani Data Deficient (DD) olarak sınıflandırılan 88 tür bulunmaktadır. Asgari Endişe (nesli tehlikede olmayan), yani Least Concern (LC) olarak sınıflandırılan 865 tür bulunmaktadır. Neredeyse tehdit altında olan (Şu anda tehlikede olmayan fakat yakın gelecekte olma potansiyeline sahip), yani Near threatened (NT) olarak sınıflandırılan 169 tür bulunur. Hassas (vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi büyük olan), yani Vulnerable (VU) olarak sınıflandırılan 310 tür bulunmaktadır. Tehlikede olan (vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi çok büyük olan), yani Endangered (EN) olarak sınıflandırılan 206 tür bulunmaktadır. Kritik Endişe (soyu tükenme tehlikesi had safhada olan), yani Critically Endangered (CR) olarak sınıflandırılan 113 tür bulunmaktadır. Nesli Tükenmiş (Kuşkuya yer bırakmayacak delillerle soyu tükenmiş olduğu ispatlanan türler), yani Extinct (EX) olarak sınıflandırılan 5 tür bulunmaktadır. Bitkilerin büyük çoğunluğu endemik ve tropikal-egzotik olarak bulunmaktadır.

Davranış ve Etoloji

Mersingiller (Myrtaceae) familyasına mensup bitkiler genellikle tohum, çelikleme, daldırma gibi yöntemler ile çoğalır. Tohumla üretimde meydana gelen bitkilerde yabancı döllenme yüzünden bitkiler özelliklerini yitirebilmektedir.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Mersingiller (Myrtaceae) familyası yüksek baharat kalitesine sahip bazı türleri (bkz. karanfil, yenibahar) yüzünden yemek pişirmede, süslemede veya dekorlarda kullanılmaktadır. Özellikle okaliptüs kereste ve orman sanayisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Uçucu yağları sebebi ile parfüm, boya sanayisinde (renk verici, kıvamlaştırıcı) ve gıda katkısı olarak kullanılmaktadır.

Etimoloji

Mersingiller (Myrtaceae) Latince kökenli Myrtus kelimesi ve aceae (çoğul) ekinden oluşur. Myrtus Yunanca mersin anlamına gelir. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü özellikle kıyı kesimlerde görülmesi, Latince isminin anlamı ve Türkiye'ye özel olan bir tür olması sebebi ile ülkemizde Mersingiller adı ile anılır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Umut Verici! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • M. G. Simpson. Diversity And Classification Of Flowering Plants: Eudicots. (6 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Science Direct | Arşiv Bağlantısı
  • Wikimedia. Myrtaceae. (23 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Wikimedia | Arşiv Bağlantısı
  • IUCN Red List. The İucn Red List Of Threatened Species. (6 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 6 Ağustos 2020. Alındığı Yer: İucnredlist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:41:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9108

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Ağacı, et al. Mersingiller (Myrtaceae). (7 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9108
Ağacı, E., Türkoğlu, P. (2020, August 07). Mersingiller (Myrtaceae). Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/9108
E. Ağacı, et al. “Mersingiller (Myrtaceae).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 07 Aug. 2020, https://evrimagaci.org/s/9108.
Ağacı, Evrim. Türkoğlu, Pedram. “Mersingiller (Myrtaceae).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, August 07, 2020. https://evrimagaci.org/s/9108.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close