Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Reçeteli İlaçlar Vücudumuzdan Ekinlere Geçiyor ve Döngüde Kalmayı Sürdürüyor!

Reçeteli İlaçlar Vücudumuzdan Ekinlere Geçiyor ve Döngüde Kalmayı Sürdürüyor!
3 dakika
1,963
Tüm Reklamları Kapat

Reçeteli ilaçlar, onlara ihtiyacı olanlar için çok önemli ve ihtiyacı olmayanlar içinse tamamen gereksizdir. Üstelik, çok fazla reçeteli ilacın bazı ciddi sağlık sorunlarına sebep olduğu bir dünyada çoğumuz, ilave tedaviden kaçınmaya çalışırız.

Fakat bu fark ettiğimizden daha zor olabilir; çünkü yapılan yeni bir araştırmaya göre, ismini bile bilmediğimiz reçeteli ilaçlardaki kalıntıların, belli meyve ve sebzelerde bulunduğunu öne sürüyor. Daha da kötüsü, bunlar büyük olasılıkla oraya birinin eski idrarından geliyor ve sonunda bizimkine karışabiliyor.

İsrail'deki Küdus Üniversitesi'nde bulunan araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma, bir epilepsi ilacı olan ve doğru şekilde kullanılması durumunda idrarla bir miktar atılan Carbamazepin maddesine baktılar. Buraya kadar bir sorun yok, fakat bugünlerde pek çok ekin, yeniden kullanılan veya geri dönüştürülen suyla sulanıyor, yani sifonu çekip tuvaletten gönderdiğimiz şeyin temel olarak saflaştırılmış bir türüyle.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum şu anlama geliyor, Carbamazepin aslında bu ekinlerde ve ayrıca onları yiyen masum insanların bünyesinde birikebilir ve sonunda ürünü yiyen bireyin idrarına geçip döngüyü devam ettirebilir.

Yeniden kullanılan veya geri dönüştürülen suları kullanarak ekinleri sulamak, İsrail, İspanya, Avustralya ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde, haklı olarak ilgi gören bir uygulama. Çünkü bu sayede kuraklığa uğrayan bölgeler, sınırlı olan içme suyunu içmek için saklayabiliyor ve ekin yetiştirmek için sürekli bir su kaynağı sağlanıyor.

Fakat geçmişte, hastalık yapıcı mikroplar ve tıbbi ilaçlar gibi, ekinlere nelerin geçebildiğine ve bunun biz tüketiciler için ne anlam taşıdığına dair bazı incelemeler yapılmıştı. 

Environmental Science & Technology bülteninde yayınlanan yeni çalışma, halen Carbamazepin almamakta olan 34 sağlıklı yetişkine baktı ve bunların yarısına yeniden değerlendirilen suyla, diğer yarısına içme suyuyla sulanmış ürünler verdi. 

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmanın yarısında, yeniden değerlendirilen su grubu, içme suyuyla sulanmış meyve ve sebzelere geçti ve içme suyu grubu da, bakkaldan alınan bir ürün karışımına geçti (bu, araştırmacılar adına bir hataydı, çünkü görünüşe göre, ellerinde yeniden değerlendirilen su ekinleri kalmamıştı).

İlk grubun başına gelen şey çok ilginçti. İlk haftada, katılımcıların yüzde 100'ünde ölçülebilir miktarlarda ilaç ve idrarlarında ilaç metabolitleri bulunuyordu. Çalışma başlamadan önce, bu oran sadece yüzde 26 idi.

İkinci haftada, birinci grup içme suyu ekinlerine geri döndükten sonra, sahip oldukları seviyeler temel seviyeye geri döndü. İkinci grubun sahip olduğu seviyeler, bakkal ürünlerinden bazılarında Carbamazepin testi sonuçları pozitif çıkmış olsa bile etkilenmedi. Araştırmacılar şöyle açıklıyor:

Aynı zamanda Carbamazepin metabolit modelinin az dozlarda, tedavi dozlarında gözlenenden farklı olduğunu gördük. Bu 'kavram kanıtlama' çalışması, insanların zenobiyotiklere maruz kalmasının, yeniden değerlendirilen atık suyla sulanmış ürünün yenmesi ile gerçekleştiğini gösteriyor ve ekin sulama amacıyla güvenli atık su kullanımını sağlamak için tasarlanmış tehlike değerlendirmeleri ile önlemlere rehberlik edebilecek olan gerçek dünya verisi sağlıyor.

Küçük bir örnek boyutuna sahip bir kavram kanıtlama çalışması olarak, bu sonuçların ilave denemelerde tekrarlanarak konunun boyutunun araştırılması gerekiyor. Ayrıca, deneklerin vücutlarında bulunan ilaç miktarları düşüktü (tam doz alanlarda görülenden dört basamak daha düşük), bu yüzden muhtemel sağlık etkileri önemsiz olabilir. Ars Technica'dan Beth Mole'ün söylediği üzere, bu kötü haber değil ve sonuçlar hakkında korkmamız gerekmiyor: 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Yazarların belirttiğine göre bu bulguların ikisi de (ilaç seviyelerinin maruz kalımdan sonra hemen düşebilmesi ve karışık market gıdalarının seviyeleri değiştirmemesi), kamu sağlığı için nispeten iyi haberler. Yine de, gıdalarda bulunan kasıtsız ilaç dozları, kamu sağlığı tasarrufu bakımından daha fazla dikkate değer bir endişe.

Toplam sulamada sadece yüzde 6 oranında geri dönüştürülmüş su kullanan Kaliforniya gibi bir yerde, vücudunuza ikinci el ilaç gelme olasılığı epey düşük. Fakat tarımda geri dönüştürülmüş su kullanımının daha yaygın hale gelmesiyle ve sulamanın yüzde 50'ye kadarının yeniden değerlendirilmiş suyla yapıldığı İsrail gibi yerlerde, bu sonucun daha fazla araştırılması önem taşıyor. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 21:04:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4559

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Genler
Gerçek
Koruma
Semptom
Gezegen
Newton
Argüman
Canlılık
Kontrol
Psikiyatri
Samanyolu Galaksisi
Pandemik
Sağlık Personeli
Karbon
Doğal Seçilim
Yüz
Taksonomi
Kan Hastalıkları
Kimya
Şiddet
Karanlık Madde
Uzun
Elektromanyetizma
Risk
Einstein
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Bowler, et al. Reçeteli İlaçlar Vücudumuzdan Ekinlere Geçiyor ve Döngüde Kalmayı Sürdürüyor!. (29 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4559
Bowler, J., Zaloğlu, O., Bakırcı, Ç. M. (2016, September 29). Reçeteli İlaçlar Vücudumuzdan Ekinlere Geçiyor ve Döngüde Kalmayı Sürdürüyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4559
J. Bowler, et al. “Reçeteli İlaçlar Vücudumuzdan Ekinlere Geçiyor ve Döngüde Kalmayı Sürdürüyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu, Evrim Ağacı, 29 Sep. 2016, https://evrimagaci.org/s/4559.
Bowler, Jacinta. Zaloğlu, Ozan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Reçeteli İlaçlar Vücudumuzdan Ekinlere Geçiyor ve Döngüde Kalmayı Sürdürüyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu. Evrim Ağacı, September 29, 2016. https://evrimagaci.org/s/4559.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close